A téli és tavaszi fagyok az idén megkímélték a magyar szamócaültetvényeket, így a termelők 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be. Optimista hangokat azonban alig hallani. Ennek oka a nagy meleg és a munkaerőhiány. (Az eper és szamóca közti különbség taglalásába most nem megyünk bele, röviden elég legyen annyi, hogy az a szamóca, amit a többség epernek gondol.)
Az előző évek ármozgásaiból kiindulva általában meg lehet állapítani az aktuális ártrendet. A legalacsonyabb ár rendszerint a 22-23. hét környékén várható. Ez idén május utolsó és június első hetére esik. Korábban érdemes volt ekkorra időzíteni a nagy tételű szamócavásárlást a befőzéshez.
Idén ez változhat. A mostani, eddig tapasztalt extrém meleg felgyorsította az érést. A gyümölcs túl gyorsan érik, ezért nincs ideje megnőni a szemeknek.
Ráadásul nagy problémák vannak a betakarítással is. Ekkor jelentős élő munka igény lép fel, amit egyre nehezebb biztosítani. A potenciális munkaerő egy része ugyanis Nyugat-Európában hajladozik az itteninél többször magasabb bérekért.
Aki tehát szereti ezt a gyümölcsöt, nagy mennyiségben fogyasztaná vagy befőzne belőle, jól teszi, ha a folyamatosan követi a piac történéseit, mert idén nem biztos, hogy a megszokottak szerint fog működni.