Szakmai napot szerveznek diótermesztők számára

Sokszor keresik olyan kezdő, illetve telepítést fontolgató diótermesztők a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet munkatársait, akik érdeklődnek a gyümölcs termesztése iránt. Kíváncsiak, milyen a megfelelő termőhely, a szaporítóanyag, a fajta, valamint érdeklődnek a helyes termesztéstechnológia megválasztásáról is. Az igényekre felelve döntött a NAIK egy kislétszámú Diótermesztés Szakmai nap megszervezése mellett.

A Diótermesztés Szakmai nap elsősorban kezdő és telepítést tervező, illetve fontolgató diótermesztőknek szól, a rendezvény időpontja: 2019. november 6. A helyszín a Körmendi Kulturális Központ (9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11. lesz.

Novemberben, Körmenden lesz a Diótermesztés Szakmai nap
Novemberben, Körmenden lesz a Diótermesztés Szakmai nap

A szakmai nap tematikája:

  • termőhely választásának szempontjai
  • szaporítóanyag megválasztásának szempontjai
  • fajtaválasztás szempontjai
  • a termesztéstechnológia főbb lépései (ültetés, éves ápolási munkák, szüret és árukészítés)
  • növényvédelem
  • konzultáció.

Az érdeklődők a kérdéseiket már a jelentkezéssel egy időben is feltehetik a szervezőknek az info@fokertesz.hu e-mail címen – írja a NAIK híre. A jelentkezés 2019. szeptember 30. 23:59 óráig történhet.

Így kutatja és nemesíti a diót a NAIK

A dió (Juglans regia L.) nemesítése az Intézet alapításával egyidős, ugyanis 1950-ben indult ez a kutatási téma. Prof. dr. habil. Szentiványi Péter a nemesítési módszerek közül először tájszelekciót választott, melynek eredményeként a Tiszaháton található diópopulációból emelte ki a ‘Milotai 10’ és a ‘Tisztacsécsi 83’ fajtákat, a Mezőföldről pedig az ‘Alsószentiváni 117’ fajtát. Az 1970-es években a tájszelekción túl a keresztezéses nemesítést is használta a nemesítő. Apai szülőként az Észak-Amerikában elterjedt oldalrügyből is bőven termő, világos héj- és bélszínnel rendelkező ‘Pedro’ fajtát választotta. 

A keresztezéses nemesítés eredményeként jelenleg 5 hibrid diófajta kapott állami elismerést:

  •  Milotai bőtermő, 
  • Milotai kései℗,
  • Milotai intenzív,
  • Bonifác℗,
  • Alsószentiváni kései℗.

Az Intézet nemesítési munkájának eredményeként nagyjából 100 dióhibrid van értékelés alatt. Nemesítési céljaik között a késő tavaszi fagyok elkerülése érdekében a kései fakadási idő, illetve a termésmennyiség növelése érdekében az oldalrügyből történő termőképesség javítása kiemelt helyet foglal el. Ezen két kiemelt nemesítési célon kívül a legalább 32 méteres átlagos termésátmérő, a sima héjfelület, a világos terméshéj, a világos bélszín, a jó íz, a kórokozókkal és kártevőkel szembeni ellenálló-képesség és tolerancia elérése szerepel az Intézet tervei között.

Ezek a magyar dió előnyei

Az újabb diófajták előállítása mellett az Intézetben folyamatosan dolgoznak a magyar diótermesztés világban elfoglalt jó hírnevének megőrzésén. Ennek egyik fontos eleme, hogy az északi féltekén termesztett diófajták közül a magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel. A magyar diófajták használatának további előnye, hogy nagy termésmérettel rendelkeznek (az átlagos termésátmérő legalább 32 mm), ami extra áruértéket képvisel a piacokon – írják.

Továbbá kutatási témáik között szerepel számos, a diótermesztés technológiai fejlesztését érintő kérdés, mint a metszés, az optimális érési idő meghatározása, az optimális áruvá készítési technológia (szüret, buroktalanítás, mosás, szárítás, osztályozás, csomagolás) kidolgozása és annak folyamatos fejlesztése.

Diófajták

Kapcsolódó anyagunk:

Egyre csak terjed: átlépte a Duna vonalát a dió egyik legfontosabb kártevője

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Megújult a kecskeméti szőlész-borász kutatóintézet... Mintegy 30 millió forintból megújult a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állo...
„Diófát az unokáinknak ültetünk” Hazánkban az utóbbi 10-15 évben egyre inkább kezd fellendülni a diótermesztés, melynek volumene az említett időszak alatt megtriplázódott. Régen is so...
Fontos fajták a magyar diótermesztésben A hazai diótermesztéssel és annak veszélyeivel foglalkozó cikkünk után egy újabb diós témával jelentkezünk. A diótermesztésnek hagyománya van Magyaror...
Türelem diót terem A diótermesztéshez sok idő és türelem szükséges. Talán éppen ezért termesztik egyre kevesebben a kertek királynőjét Magyarországon. Mára alig hatezer ...
Pert indít Klapka György a dió miatt Kénytelen perre menni Klapka György, hogy megtudja, az olaszok vagy egy magyar közvetítő cég miatt bukott milliókat a dióján, amiből 20 tonnát penésze...
Hódít a magyar dió és a magyar dióoltvány a nagyvi... Fokozott az igény a magyar dióra és a dióoltványokra külföldön. A hazai szakembereknek folyamatosan dolgozniuk kell – a téli holtidőszakban is – ahhoz...