Szakértők segítségével a mérgezés ellen

Ahogyan már megírtuk, az ősz közeledtével a gombaszezon is előttünk áll. Ilyenkor sokan kirándulnak az erdőkben, szednek gombát és fogyasztják is el azt. Lássuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy a kellemes kirándulás ne végződjön a toxikológián.

Csiperke, őzláb, tinóru, szarvasgomba. Csak néhány a legkedveltebb gombafajok közül, melyeket hazánk erdeiben is könnyen megtalálhatnak a gombázók. A témában kevésbé rutinos emberek könnyen összetéveszthetik a mérgezőt az általuk ehetőnek vélt gombával és egyből megvan a baj. A gombamérgezés pedig nem játék, sok esetben akár halállal is végződhet!

Épp ezért fontos, hogy gombaszedéskor betartsunk néhány szabályt, melyek akár az életünket is megmenthetik.

Fontos, hogy csak friss, fiatal gombákat szedjünk le és ezeket fajonként külön edénybe gyűjtsük. Az ehető, ám öreg gomba is lehet mérgezés okozója, persze ettől csak gyomorrontást kaphat a fogyasztó, de az sem kellemes élmény.

A csiperke egyértelműen ehető gomba, de sok esetben nem ennyire egyszerű a dolgunk
A csiperke egyértelműen ehető gomba, de sok esetben nem ennyire egyszerű a dolgunk

 

A leszedett gombát még a szedés napján el kell készíteni, mert nagyon magas víztartalma miatt kifejezetten gyorsan romlik. Az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszuk el, mert elkészített állapotban is gyorsan megromlik.

Ha becsenget egy házaló vagy épp egy ismerős, hogy van gombája, fogadjuk el tőle? Ne tegyük. Ne bízzunk meg senkiben, maximum a legközelebbi rokonságunkban, ha tudjuk, hogy tényleg ért a gombákhoz. A legbiztonságosabb, ha minden gombát, amit vadon gyűjtünk, gombaszakértővel bevizsgáltatjuk. Listájukat a NÉBIH oldalán IDE kattintva bárki megtalálhatja.

Az említett gombaszakértők nem csak az ehető és nem ehető gombák között tudnak tökéletesen különbséget tenni. Ők azokat a gombákat is megismerik, melyeknek különleges elkészítés kell ahhoz, hogy ehetők legyenek, vagy más étellel/itallal történő fogyasztása okozhat mérgezést (például legalább húsz percig kell főzni őket, vagy éppen alkohollal együtt nem lehet elfogyasztani őket).

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gombázzunk környezettudatosan! Ugyan még tombol a nyár, de lassan közeleg a gombaszezon. Évről-évre többször is elhangoznak a gombaszedés szabályai, de a környezettudatosságról kevé...
Mik a legnépszerűbb ehető gombák? A gombaszezon megkezdődött, sokan gyűjtik ilyenkor az ízletesebbnél ízletesebb gombákat. De melyek a legismertebb és legkedveltebb gombák, melyekkel b...
Kevesebb adó sújtja a vadon gyűjtött termékeket... Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött növények értékesítése. Azok a gyűjtők, akik magánszemélyként felvásárlónak értékesítenek, kevesebb adminiszt...
Ölni is képes a gomba, ha nem figyelünk oda! Minden ősszel felpörög az élet az erdőkben, sokan indulnak gombagyűjtő körútra. Évről-évre meg kell azonban említeni, hogy a nem megfelelő körültekint...
Legyen Ön is szarvasgombagyűjtő: ezt tegye A szarvasgomba gyűjtése hazánkban egy törvényileg szabályozott folyamat, amelyet nem végezhet bárki. Ennek a szabályozásnak az egyik része, hogy a gyű...
1,3 milliárd forintot gombásztak és csigáztak össz... Komoly jövedelemkiegészítést jelenthet egyeseknek a csigák, gombák és egyéb növények gyűjtése. A NAV egy friss kimutatása szerint, ugyanis, ezek a gyű...