Próbatermesztésre ajánlott kajszibarack fajták

Termesztett már sárgabarackot? Ha még nem, de gondolkodik a dolgon, ajánljuk figyelmébe az alábbi, próbatermesztésre ajánlott fajtákat. Várható érési idejük sorrendjében olvashatja, hogy melyikről mekkora méretű gyümölcsöket szüretelhet, és milyen betegségekre fogékony.

Harmat kajszibarack

A Korai piros előtt 10-12 nappal érik. Gyümölcse közepes méretű (40g), erősen megnyúlt, lapított. Héja világos narancssárga, fedőszínnel kismértékben borított. Húsa világos narancssárga, közepes keménységű, magvaváló. Íze jó. Nagyméretű feltörő koronát nevel. Termőképessége jó. Virágai korán nyílnak, önmeddők.

Korai zamatos sárgabarack

A Korai pirossal azonos időben, a Magyar kajszi előtt 10 nappal érik. Gyümölcse közepes méretű (45 g), aranysárga alapszínű, fedőszín alig alakul ki. Húsa narancssárga, szilárd, lédús, rostos, maghozkötött. Íze jó. Fája nagy, feltörő, ritka ágrendszerű. Korán termőre fordul,bőven terem. A téli lehűlésekkel szemben ellenálló. Gnomóniával szemben közepesen fogékony.

Harcot kajszibarack

Néhány nappal a Magyar kajszi előtti érik. Gyümölcse nagy (túlterhelve kicsi-közepes), megnyúlt és lapított. Héja narancssárga alapon 50%-os mértékben fénylő pirossal fedett. Húsa élénk narancssárga, szilárd, lédús, magvaváló. Íze jó. Fája erős növekedésű, közepesen szétterülő. Termőképessége jó. Virágai önmeddők. A téli lehűléseket jól tűri. A sarka vírussal szemben toleráns. A gnomómiával szemben közepesen ellenálló.

Harmat és Korai zamatos kajszi
Harmat és Korai zamatos kajszi

Comandor kajszi

Két héttel a Magyar kajszi után érik. Gyümölcse közepes méretű (50-55 g), megnyúlt gömb alakú. Zöldessárga héja a napos oldalon pirossal pöttyözött. Húsa sárga, nem lédús, félig magvaváló. Íze jó, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Fája középerős növekedésű, koronája sűrű és széthajló. Rendszeresen és bőven terem. Virágzási ideje kései. Fagytűrése jó.

Sulmona

Két héttel a Magyar kajszi után érik. Gyümölcse nagy (65 g), oldalról kissé lapított gömb alakú. Narancssárga héjának felét sötétpiros fedőszín borítja. Húsa sárga, lédús. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is jó. Fája felfelé törő növekedésű, nagyméretű koronát nevel. Virágai későn nyílnak. Fagytűrése közepes. Terméshozása bőséges.

Polonais

Francia eredetű fajta. Gyümölcse közepes méretű, gömbölyű. Héja világos narancssárga, közepes keménységű, lédús, jó ízű. Fája kis méretű. Korán termőre fordul, bőven terem. Önmeddő.

Veecot és Harcot kajszi
Veecot és Harcot kajszi

Veecot kajszibarack

Néhány nappal a Magyar kajszi után érik. Gyümölcse közepes méretű, megnyúlt és lapított. Sötétnarancs héját mélyvörös fedőszín borítja. Húsa szilárd, nem lédús, jó ízű. Fája erős növekedésű. Terméshozása bő és rendszeres. A téli lehűléseket jól tűri.

Az államilag elismert magyar kajszi fajtákról pedig itt olvashat bővebben!

Forrás: tuja.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Érik a sárgabarack, Szedd magad akciók országszert... Ceglédi óriás, Bergeron, Pannónia, Gönczi magyar, Ceglédi, Budapest, Borsiféle kései, Harcot, Harmat, Korai, Ligeti, Rakovszky, Rózsa, Szamarkandszkij...
Sárgabarack fajták és jellemzőik Kora tavasszal virágzik, idén pedig a tavaszi fagy sem károsította. A szakemberek azt javasolják, hogy az ágakat nem érdemes sokat metszegetni, ha a f...
Sárgabarack fajták és jellemzőik – II.rész Igen népszerű lett egy korábbi cikkünk, melyben méltán híres és nevezetes kajszibarackfajtákról, azok tulajdonságairól írtunk. A szezon ismét a nyakun...
Sárgabarackfajták és jellemzőik – III. rész Ismét elérkezett a sárgabarackszezon, amikor is sok gazda kedvet kap az ízes gyümölcs termesztéséhez. „De hogyan kezdjek hozzá, melyik fajtát válassza...
A kajszibarackfajták, amiket messzire kell kerülni... Aki kajszibarackfajták termesztésére adja a fejét, könnyen eltéved a fajták útvesztőjében. Számtalan fajta van köztermesztésben, de nem mindegyiket ér...
Esőzések rövidítik az idei kajsziszezont Javában tart a kajsziszezon mind Európában, mind hazánkban. Olaszországban és Görögországban emelkedni fog a betakarított kajszi mennyisége, hazánkban...