A baromfitenyésztés egyik legfontosabb kérdése a takarmányozás, nem mindegy ugyanis, hogy mit adunk a jószágnak. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelően megválasztott takarmányozással a pénztárcánk is vastagabb maradhat.
A baromfi húsa, valamint az általa előállított tojás fehérjében igen gazdag, így értelemszerűen tápanyagokban koncentrált takarmányra van szükség az „előállításához”. A szárnyasok napi takarmányadagja több összetevőből kell, hogy felépüljön.
Az egyik legfontosabb összetevő a baromfifélék takarmányában valamilyen állati eredetű fehérje kell, hogy legyen. Azért fontos, hogy állati eredetű fehérjében gazdag takarmányt fogyasszanak, mert ezek nagy biológiai értékkel rendelkeznek, így nagymértékben segítik a termelést. A halliszt és a húsliszt a két legjobb alternatíva erre a célra. Mivel a halliszt számít a legjobb minőségű állati eredetű fehérjehordozónak, így ennek alkalmazása javasolt a takarmánykeverékekben.
A fent említett fehérjeforrásokon kívül a gabonafélék képezik a baromfitakarmányok nagyobb hányadát. A kukorica a legkiválóbb energiahordozó, mivel a tápanyagtartalma kiemelkedő. Energiatartalma mellett xantofilltartalma is a legkedveltebb takarmány-alapanyaggá teszi. Ez az anyag biztosítja ugyanis a vágócsirke bőrének és a tojás sárgájának élénk sárga színét.
A kukorica mellett a takarmánybúza a második legfontosabb gabonaféle. Előnye a kukoricával szemben, hogy fehérjetartalma jóval magasabb. Jó hizlaló, a takarmány 30-50 százalékát is alkothatja.
Ezek mellett növényi eredetű fehérjét is kell kapniuk a baromfinak. Ennek kielégítésére elsősorban extrahált szójadarát, a baromfitápok legfontosabb növényi fehérjehordozóját használhatjuk elsősorban. Emellett extrahált napraforgódara és borsó is adható a szárnyasoknak.