Nem árt próbaszüretelni, mielőtt a komoly munka elindulna

Több százezer magyar honpolgárnak van legalább néhány tőke szőlője, ezért igen sok embert érdekel az, hogy miként időzítse a szőlő szüreti munkáit. Korán szedje le a szőlőt, hogy megmentse a darazsak, a rigók és a seregélyek kártételétől, a rothadástól, vagy a jobb minőség reményében késleltesse a szüretet?

A szüret előtt nem árt próbaszüretet végezni a szőlősben. Ez abból áll, hogy leszedünk két kiló, átlagosan érett szőlőt, burgonyanyomón átpréseljük, a mustot fehér vásznon átszűrjük, majd pedig mustfokolóval megmérjük a cukortartalmát. Ebből megállapítjuk, hogy a must hány százalék cukrot tartalmaz. Ha a cukortartalom eléri a 20 százalékot, a bor alkoholtartalma már eléri a 12 százalékot, ami már ideálisnak mondható, így a szüret megkezdhető.

Mustfokoló a szaküzletekben beszerezhető, de kell hozzá egy mérőhengert is vásárolni. Igaz, a mérés akár egy befőttes üvegben is elvégezhető, de akkor sok must kell hozzá. Ügyelni kell a mérés során a must hőmérsékletére, mert a hideg mustban a fokoló a valóságosnál több, a melegben pedig kevesebb cukrot mutat ki. Nem szükségtelen tehát a kiegészítő táblázat használata.

Hogyan készüljünk fel a szüretre?

Nagyon fontos a pince és az erjesztő edények gondos előkészítése. Az eredményes borászkodás alapja a tisztaság, ezért a pincét idejében, alaposan ki kell takarítani. Ne maradjon benne semmi romlékony anyag (tárolt sárgarépa, gyümölcs, burgonya stb.). A falakat söpörjük le, meszeljük ki, alaposan szellőztessünk! A szüreti edényeket mossuk ki! Nagy segítséget jelentenek a műanyag tölcsérek, vödrök, kádak, amelyek könnyen tisztán tarthatók. A faedényeket jó előre be kell áztatni, mert a tavalyi szüret óta kiszáradtak.

A gondos szőlősgazda a hordókat egész éven át ápolgatja, rendszeresen kénezi. Most még egyszer át kell a hordókat vizsgálni: a jó hordókat ajánlatos hideg vízzel megtölteni, majd egy-két nap múlva kiüríteni belőlük a vizet, kicsepegtetni és lekénezni. Erre a célra hektoliterenként egy szál kénlapot égessünk el bennük. A penészes hordókat először trisós forró vízzel öblítsük át állandó mozgatás közben, azután többször töltsük meg hideg vízzel! A beteg, penészes hordót a szagán kívül arról lehet e legegyszerűbben felismerni, hogy benne a kénlap nem ég el, elalszik.

A szőlőszemekből kipréselt szőlőlé, másnéven a must, kifejezetten egészséges ital és nem mellesleg, ennek erjedéséből készül a bor
A szőlőszemekből kipréselt szőlőlé, más néven a must, kifejezetten egészséges ital és nem mellesleg, ennek erjedéséből készül a bor

 

Kisebb mennyiségű mustot eredményesen lehet erjeszteni üvegballonban vagy demizsonban is. Ezeket ugyancsak gondosan ki kell mosni a megtöltésük előtt. A műanyag edények, kannák a must erjesztésére nem alkalmasak.

Daralás, préselés, erjesztés – a jó bor titka

Nem szabad elmulasztani a zagy (azaz a megdarált szőlőbogyó) kénezését, mert ezzel fertőtlenítjük a mustot és megakadályozzuk a káros penészgombák elszaporodását. Száz kg zagyhoz keverjünk 20 g (azaz 2 dkg) kristályos borként. Ha a must erősen penészes szőlőből származik, akkor ezt a mennyiséget akár 100 g-ig is fokozhatjuk anélkül, hogy a kezelésnek a borra bármilyen mellékhatása lenne.

A zagyot kétszer préseljük, és az első préselésből származó színmustot lehetőleg külön erjesszük ki, mert ez a legértékesebb. A túlságosan erős préselés több mustot eredményez ugyan, de rontja a bor minőségét. Száz kg szőlőből 68-72 liter mustra számíthatunk.

Az edényekben mintegy 10%-nyi erjedési űrt kell hagyni, nehogy a must a zajos erjedés során az edényből kicsorduljon!

Ezek a szőlőszüret legalapvetőbb szabályai. Aki ezeket betartja, az kellemes, friss, illatos, egészséges bort készíthet.

Forrás: balintgazda.hu

Fotó: bien.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik Tegnap már szedték az Irsai Olivért a soltvadkerti határban. Font Gábor borász azt mondta, hogy a családi ültetvényein már ideje volt elkezdeni az i...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...