Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben.
A burgonyával kapcsolatos nehézségek a betakarítással nem érnek véget. Amennyiben az időjárás kegyes hozzánk, egyszerűbb a dolgunk, de ha csapadékos, akkor kicsit komplikáltabb a helyzet. Ha sáros talajból szedjük fel a burgonyát ugyanis, néhány napig szárítanunk kell szedés után. Pontosan nem lehet megmondani, ez hány napig tartson. Akkor helyezhető a burgonya a végleges tárolási helyére, ha a ráragadt föld már teljesen száraz és lepereg róla.
Ezt követően válogassuk át a gumókat, a sérült példányokat vegyük ki az egészségesek közül, mert ha köztük maradnak, akkor rothadásnak indulhat az összes krumplink. Ezt követően az egészséges gumók már végleges tárolási helyükre tehetők.
Tárolás előtt tisztítsuk meg a gumókat minden szennyeződéstől, felületük legyen száraz, ép, sérüléstől mentes.
A burgonyát sötét, hűvös, magas páratartalmú helyen célszerű tárolni. Leginkább egy 8-10 fokos, földes aljzatú pince lehet erre a célra az ideális. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a betárolt burgonyát, és ha penészes, rothadásnak indult egyedet találunk, azt azonnal ki kell szedni a többi közül. A rothadás nagyon gyorsan továbbterjedhet az egészséges gumókra is.
Fontos, hogy a burgonyát ne tároljuk egy légtérben almával és körtével, mert ez gyors csírázást idézhet elő a krumplinál.
Forrás: balintgazda.hu, szepzold.hu