Mire való valójában a canola?

Egyre többször lehet olvasni a világhálón a repce mellett a canoláról is. Sokan viszont nem tudják, van-e különbség a repce és a canola között és ha igen, mi is az pontosan?

A repcét és a canolát a legtöbb esetben egy és ugyanazon növénynek gondolják az emberek, pedig a két növény között van némi eltérés. A repcéből és a canolából is olajat sajtolnak, de összetételükben jócskán eltér a két olaj.

A repcéről tudjuk, hogy értékes ipari növénynek számít. Elsősorban olaj készítésre használják fel magjait, de készíthető belőle repcepogácsa, amit takarmányozási célra hazsnálhatunk, valamint méz is kerülhet az asztalra a repce ’melléktermékeként’.

A canola viszont más, mint a repce. A növény ugyanúgy rokona a brokkolinak, káposztának és karfiolnak, mint a repce, összezúzott magjából pedig szintén olajat sajtolnak. A különbség abban rejlik, hogy kanadai tudósok növénynemesítési munkálatok segítségével kivonták a repcéből az erukasavat és a glukozinolátot és az így létrejött növényt vértezték fel a canola névvel. Egyébként a név a „Canadian” és az „oil” szóból összerakott mozaikszó.

Egy canolatábla is van olyan dekoratív, mint egy repceföld és egyre népszerűbb.
Egy canolatábla is van olyan dekoratív, mint egy repceföld és egyre népszerűbb.

A két nemkívánatos anyag kivonásával étolajat lehet sajtolni a canola magjából, aminek a megítélése jelenlegi ismereteink szerint nem egyértelmű. Egyrészt a főzőolajok közül a canola olajban van a legtöbb növényi alapú Omega.3 zsírsav és a legkevesebb telített zsír. További erőssége a canola olajnak, hogy egyáltalán nem tartalmaz transzzsírt. A felsorolt tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a szívbetegség kockázatát, valamint segít csökkenteni a „rossz” LDL koleszterin szintjét a vérben.

Másrészt a legújabb kutatások szerint akár kifejezetten káros is lehet az egészségre, az agyi és a testsúlyt szabályozó folyamatokra.

Ennek ellenére a szakácsok előszeretettel használják és javasolják használatát, ugyanis a canola olaj íze semleges, állaga kellemes és kevésbé füstöl sütés közben, mint a többi olaj.

A vélt vagy valós jó tulajdonságai miatt Kanadában és az USA-ban már szinte csak canolát termesztenek, de Észak-Amerikában ipari célokra még hagyományos repcetermesztés is folyik.

Az idő és további kutatások majd eldöntik, hogy kinek van igaza.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...