Már tart az eperszezon – mire kell figyelni?

Legkorábbi szabadföldi gyümölcs Magyarországon a szamóca, közkeletű, de téves nevén az eper. Termesztése nem bonyolult, ha odafigyel rá a gondos gazda, biztos a siker. Egyedül az időjárás teheti tönkre a termést.

Beindult az eperszezon hazánkban. A piacokon és az útszéli árusoknál már friss, hazai terméket lehet kapni, igaz, még csak a fóliában érlelt eper piacképes. Mivel még nagyon a szezon elején járunk és a szabadföldi eper még nem jelent meg a piacon, így az ára is igen magas, 2500-3000 forintot is elkérhetnek a gyümölcs kilójáért.

A szabadföldi eperrel foglalkozó gazdákat két dolog foglalkoztatja a virágzás és termésképződés időszakában: hogyan védekezzenek az esetlegesen megjelenő betegségek ellen, illetve árgus szemekkel figyelik az időjárás előrejelzéseket.

Az eperföldeken a gombás megbetegedések okozhatnak bonyodalmat, a gyümölcsökre átterjedve komoly terméskiesést is okozhatnak. De mi történik akkor, ha a betegség érési időben üti fel a fejét?

Érik már a szamóca sokfelé az országban

 

Ahány gazda, annyiféle megoldás: sokan azt mondják, hogy egy kiadós, kén tartalmú kezeléssel meg lehet fogni a gombás megbetegedéseket, így menthető az állomány. Ezzel szemben vannak gazdák, akik kifejezetten elhatárolódnak az éréskor történő vegyszeres kezelésektől, mivel félő, hogy a vegyszerek felszívódnak a gyümölcsben, így már nem lesz olyan egészséges, mint vegyszermentes állapotában. További probléma, hogy a kénes kezelés csúnya foltokat okozhat a gyümölcsökön, ezzel is rontva annak értékét.

A másik probléma az időjárás lehet. Az eső ebben az időszakban kifejezetten hasznos a növényeknek, meghálálják a csapadékot. Viszont a jégeső (amelyhez volt szerencsénk szerdán) már kevésbé hasznos az epernek. Leveri a virágokat és a fiatal gyümölcsöket a növényről, komoly károkat okozva ezzel mind a növénynek, mind a termelőnek. Amelyik gyümölcsöt nem veri le a jég, az a jégdarabok által keletkezett ütésektől foltos lesz, a vásárlók kevésbé fogják megvásárolni az ilyen árut.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Szedd magad akció okosan – 7 megfontolandó t... Április elején megbotránkoztak az epertermelők a 778 Ft-os kilónkénti import eper árán, mivel a hazai termés kilója 2000-3000 Ft között szokott mozogn...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...