Kezdődhet a borsószezon!

Egyre több napsütésben van részünk, lassan kijelenthető, hogy megérkezett a tavasz! Az alapvető munkálatok már javában folynak a szántóföldeken és a konyhakertekben egyaránt. Aki korán szeretne friss borsót fogyasztani, annak itt az ideje, hogy elvesse a magokat!

Az egyik legkorábban vethető zöldségünk a borsó, ugyanis ennek a pillangós növénynek elég a 6-8 fokos talajhőmérséklet a csírázáshoz és a növekedésének elindulásához. A kevésbé igényes kifejtőborsót már március elején el lehetett kezdeni vetni, a velőborsó vetési ideje viszont még csak most jött el.

A zöldborsó termesztéséhez megfelelően előkészített talaj szükséges. Célszerű ősszel mélyszántást végezni a borsótermesztésre szánt területen, majd tavasszal már csak egy talajlazítást és egy magágy-készítést kell alkalmazni a vetés előtt.

Aki szereti a zsenge zöldborsót, konyhakertjében könnyen termeszthet saját fogyasztásra ebből a hüvelyes növényből
Aki szereti a zsenge zöldborsót, konyhakertjében könnyen termeszthet saját fogyasztásra ebből a hüvelyes növényből

 

A borsót legalább 6-8 centiméteres mélységben kell vetni, gabonasortávra (12-15,4 cm) és 6-7 cm-es tőtávra. Ez a vetésmélység azért ideális a borsónak, mert ebben a mélységben biztosan elegendő nedvességet kapnak a magok a csírázáshoz, valamint védve vannak a madarak kártételétől is a borsószemek. Egy hektár területre ezermagtömegtől és használati értéktől függően 200-320 kg vetőmagot szükséges elvetni.

A borsó virágzásának időszakában kifejezetten fontos a talaj nedvességének megőrzése, ugyanis ebben az időszakban a növény fokozottan veszi fel a vizet a talajból.

Védeni kell a növényeket a gyomoktól, vegyszeres vagy manuális gyomirtást kell végezni rendszeresen a borsótáblában.

Akkor ehetjük a legfinomabb borsót, ha szedéskor a hüvelyek teltek, de a magok még fiatalok, gyengék. A borsót nem egyszerre takarítjuk be, több menetben kell leszedni a friss hüvelyeket.

Persze nem csak szántóföldön termeszthető a borsó, konyhakertek népszerű növényének is számít ez a növény. Konyhakerti termesztés esetén is a fent említett dolgokra kell ügyelni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...