„Kék a kökény recece, ha megérik fekete…”

Most megérett, de még hogy! Tavaly gyenge termést produkált, idén azonban mindent bepótol és mindenkit kárpótol a kökény. Köszönhetően az enyhe novemberi időjárásnak most van itt az ideje szüretelni, eleget csipkedte már a dér.

Az utóbbi években a termelés nehézségei miatt megugrott a vadgyümölcsök – közte a kökény – iránti kereslet. Ennek egyik oka, hogy ezek is kiváló pálinka alapok, ezért jól eladhatók. De sokan főznek belőle lekvárt, szörpöt, bort, likőrt, de van, aki kökénykocsonyát. A gyógyászatban a leveléből, virágából, bimbójából is főznek teát, amelyek vértisztítók, segítik a fogyást, vagy vérnyomáscsökkentők. Virága áprilisban szedhető. Leszedés után szárítva papírdobozban kell tárolni. A kökény dísznövényként is használatos, mert nagyszerű sövénynek, rézsűfogónak, szoliterként is helytáll a kertekben, és a városi klímát is bírja. Valamely szilvaalanyra szemezve pedig mutatós törzses formára is nevelhető.

Egyébként egyszerűen termeszthető évelő növény, akár 4 méter magasra is megnő. Tövisei miatt áthatolhatatlan élő sövényként is használható. Termése éretten kékes-fekete fanyar ízű csonthéjas bogyó, télen is az ágakon marad. A fészekrakásra is alkalmas kökénybokrok méhlegelőként is értékesek.

Népi megfigyelések szerint, amikor virágzik, hűvös, szeles, szinte viharos az időjárás.
Népi megfigyelések szerint, amikor virágzik, hűvös, szeles, szinte viharos az időjárás.

 

Mikor érett a kökény?

A bokrokon már augusztusban is láthatunk hamvas kék és fekete terméseket, de ez még nem jelenti, hogy meg is érett. Ahogy a szél mozgatja az ágakat, a termésekről a levelek ledörzsölik a hamvas viaszréteget, így feketévé válik a kék kökény, ám ez még ehetetlen lehet. Általában októberben már szedhető a nagykönyvek szerint, de megéréséhez szükség van a dér megcsípésére. Hasonlóan igényli a „hideghatást”, mint egyes téli almafajták, a naspolya, vagy a birs. Érdemes szedés előtt ízpróbát tenni, ha nem ehetetlenül savanyú, akkor a kökény megérett a szedésre – akár már augusztusban.

 

 

 

 

Forrás: Facebook, Kertlap, Wikipédia

A fotókat Józsi Bácsinak köszönjük Kardoskútról.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...