1 évvel ezelőtt állították le a halászatot a Balatonon, mert sok gondot okozott. Vajon ez bölcs döntés volt-e annak fényében, hogy amúgy sem vagyunk egy nagy halevő nemzet?
A horgászoktól kapott visszajelzések szerint az idei szezon sikeresebb és élményekben gazdagabb volt, mint a korábbi. A Balatonba korábban betelepített, az őshonos halállományt kiszorító, öregedő busaállomány gyérítése éveken át az egyik fő feladat volt, leállították a halászatot. Átszervezik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t, hogy működése a horgászok érdekeit és a halfogyasztás növelését jobban szolgálja – adta tájékoztatásul a Földművelésügyi Minisztérium.
Így eszünk, nem eszünk halat
A magyar halfogyasztás az elmúlt három év alatt mintegy 20%-kal nőtt, de nemzetközi szinten még mindig el vagyunk maradva. A tengeri vizek kimerültsége miatt az unió egyre több pénzt és energiát fordít az édesvízi haltermelésre. Hazánk pedig a Balaton vízgyűjtő területén óriási lehetőségekkel rendelkezik ezen a téren. A halfogyasztás növekedését szolgálja, hogy a tervek szerint 2.000 hektárnyi halastavat felújítanak, és 1000 hektárnyi területen újabbakat alakítanak ki a következő uniós halászati fejlesztési ciklusban, 6 éven belül. További cél, hogy a Balaton vízgyűjtőjén termelt balatoni hal egyfajta brandként jelenhessen meg a jövőben boltok polcain.
Mivel a Balatonból halat immár csak horgászok foghatnak ki, a kereskedelemben kapható “balatoni hal”-nak az minősül, amit a tó vízrendszerén, illetve vízgyűjtő területén található halastavakban termelnek.
Forrás: FM Sajtóiroda