Ön szabályosan legelteti a marhát télen?

A húshasznú szarvasmarhatartás egyik legfontosabb kérdése a takarmányozás. Az állatok élelmezését szálas takarmányokkal, valamint gabonafélékkel oldják meg a gazdák, de emellett a legeltetés is kiemelt szerepet kap ezen a téren.

A legeltetés azon túl, hogy értékes tápanyagokkal látja el a marhákat, komoly költségcsökkentő szerepet is betölt a gazdaság életében. A legeltetés elsősorban tavasztól őszig tart, vannak azonban gazdák, akik jelentősen megnyújtják a legeltetésre szánt idő hosszát.

Ősszel az egyik legjobb hely a húshasznú marhák legeltetésére a kukoricatarló. Aki régi gépparkkal rendelkezik, igen jó minőségű és nagymennyiségű takarmányt legeltethet fel állataival a tarlóról. Ennek az az oka, hogy a régi gépek nagyobb veszteséggel dolgoznak, több kukoricacső marad a tarlón, melyet a jószág nagy kedvvel fogyaszt el. A modern gépek sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak, így évről évre egyre kevesebb helyen lehet kukoricatarlón legeltetni.

Sok költséget takaríthat meg a gazda, ha kukoricatarlón legelteti a jószágait
Sok költséget takaríthat meg a gazda, ha kukoricatarlón legelteti a jószágait

 

Ahol mégis adott a lehetőség, ott a szakaszos legeltetés javasolt. 4-5 napig kell egy helyen legeltetni az állatokat és egy tehénre 100 négyzetméteres területet kell számolni naponta. A szarvasmarha először a legértékesebb takarmányt, a csőmaradványokat fogyasztja el, majd a leveleket és végül a szármaradványokat. Ez elméletileg fedezi az egyedek takarmányszükségletét, de ettől függetlenül figyelni kell az állatok kondícióját. Szükség esetén szénával ki kell egészíteni a szarvasmarhák étrendjét.

A kukoricatarló azonban véges, ezzel nem lehet igazán növelni a legeltetési időszakot. Éppen ezért célszerű telepített kaszálókat is létesíteni a szántóterületek mellé. Ezeken akár még télen is legeltethetjük az állományt, amellyel tovább csökkenthetjük a takarmányozási költségeket. A téli legeltetés azonban sokkal több munkával és odafigyeléssel jár, mint a nyári legeltetés.

Télen az állatok kondíciója nem romolhat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a jószágok életjeleire. Kondícióromlás esetén azonnal be kell avatkozni, plusz tápanyaggal kell ellátni az állatokat. Télen a hidegben nagyobb ugyanis az állatok tápanyagigénye, köszönhetően a szeles, esős, havas időnek. Célszerű fasorral, bokrokkal védett, széltől óvott helyen legeltetni, persze, ha van rá lehetőség.

Telepített kaszálókon akár télen is jól tarthatóak a húshasznú szarvasmarhák
Telepített kaszálókon akár télen is jól tarthatóak a húshasznú szarvasmarhák

 

A téli legeltetés másik nehezítő körülménye lehet még, ha a legelő Natura 2000 területen helyezkedik el. Ebben az esetben ugyanis október 31. és április 23. között kizárólag akkor lehet legeltetni, ha a környezetvédelmi felügyelőségnél engedélyt kér a tevékenységre a gazda.

A nitrátérzékeny területekre november 15-től február 15-ig tilos kijuttatni trágyát, valamint fagyos, hóval borított, vagy vizes területre határidőn túl is tilos a trágya kihelyezése. A legeltetés viszont trágyázással is jár. Szerencséjük az állattartóknak, hogy bizonyos feltételek betartása mellett engedélyezett a legeltetés. Mindössze annyira kell figyelni, hogy a kijuttatott trágya éves szinten nem haladhatja meg a hektáronkénti 120 kilogramm nitrogénhatóanyag-mennyiséget.

Látható hát, hogy a húshasznú szarvasmarhatartás szinte csak legeltetéssel lehet gazdaságos tevékenység. A téli legeltetést azonban kellő körültekintéssel, megfelelő odafigyeléssel lehet csak végezni, viszont ha minden követelmény teljesül, a gazda és az állat is jól jár.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Európai Bírósági döntés a Natura 2000 területekről... A Natura 2000 besorolású területeken végrehajtott beruházások mindig is érzékeny témának számítottak mind a beruházók, mind a természetvédők, mind ped...
A pásztorélet múltját és jelenét mutatja be a Mező... Péntektől látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, időszaki kiállítása, amely A pásztorok világa – Tisztelet Herman Ottónak címmel a hagyományos ...
Megnyerte a lepkepert a másfél milliárdra perelt k... Kárt nem okozott és jogellenes magatartást sem tanúsított az a kokadi gazda, aki az ügyészség szerint cserjeirtással 10 milliárd forint eszmei értékű ...
Boldog malac és levendula Az Isztriai-félszigetről tudósít a Tudatos Vásárlók Egyesülete: hogyan születik meg a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma egy turistaparadicsomban. N...
Novemberi támogatások Bár lassan végéhez közeledik az utolsó őszi hónap, van még néhány pályázat, melyekre lehet támogatásért jelentkezni. Figyelje az időpontokat, mert egy...
8,4 milliárd Ft kifizetése folyamatban Az MVH a napokban indítja a különleges tejtámogatás második körének kifizetését. Múlt héten pedig már elkezdte utalni a területalapú ültetvénytelepíté...