A svájci Zürichi Egyetem olyan genetikailag módosított árpa vetésére kapott engedélyt, amely ellenállhat a gombás fertőzéseknek. Az egyetemi kutatók úgy módosították az árpa génszerkezetét, hogy képes legyen kivédeni a gombás fertőzéseket. A svájci Szövetségi Környezetvédelmi hivatal közleménye szerint a termesztés engedélyezése előtt meg kell figyelni a GMO-árpa növekedését, hogy kiszűrhessék a lehetséges természeti kockázatokat. Hamarosan jöhet a gombának ellenálló árpa?
Az Agrárszektor írta meg, hogy a Zürichi Egyetem részéről ugyanakkor megnyugtattak mindenkit, hogy az árpa biztosan nem juthat majd ki a kísérleti területről. A vizsgálat célja, hogy megfigyeljük, hogyan viselkedik a genetikailag módosított árpa nyílt vetési területen. Továbbá az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban ellenáll-e a gombás fertőzéseknek ilyen körülmények között is.
Kétféle gombával is tesztelik a génmódosított árpát
A kísérletben az árpatermést üszöggombával és penészgombával is megpróbálják megfertőzni, hogy megnézzék, hogyan reagál – írta a Swissinfo. A tesztvetést 2019 őszén kezdhetik meg először, és 2023 őszéig 5 alkalommal ismételhetik meg a kutatók. Az árpát a gabona Lr34-es rezisztens génjével módosítják.
Ezeknek a gyümölcsöknek az előnyére válik a génmódosítás
A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök megítélése és elfogadottsága nagyon eltérő a társadalomban. Az így előállított növényeknek ugyanakkor számos előnye van. Ez pedig nem csak a fogyasztókra, de a termesztőkre is igaz. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek kialakítása is. Bár Magyarországon jelenleg tiltott a GMO-s növények termesztése, az Európai Unió országaiban viszont mindenki maga rendelkezhet arról, hogy engedélyezi-e a termesztésüket. A genetikailag módosított gyümölcsök és zöldségek létrehozásának a célja legtöbbször egy bizonyos betegséggel szembeni ellenállás kifejlesztése, illetve egy új íz létrehozása. Nézze meg az ötös listát azokról a népszerű zöldségekről és gyümölcsökről, amelyek genetikai módosítása több hasznos tulajdonságot is eredményezett!