Svájcban már tesztelik a gombának ellenálló árpát

A svájci Zürichi Egyetem olyan genetikailag módosított árpa vetésére kapott engedélyt, amely ellenállhat a gombás fertőzéseknek. Az egyetemi kutatók úgy módosították az árpa génszerkezetét, hogy képes legyen kivédeni a gombás fertőzéseket. A svájci Szövetségi Környezetvédelmi hivatal közleménye szerint a termesztés engedélyezése előtt meg kell figyelni a GMO-árpa növekedését, hogy kiszűrhessék a lehetséges természeti kockázatokat. Hamarosan jöhet a gombának ellenálló árpa?

Az Agrárszektor írta meg, hogy a Zürichi Egyetem részéről ugyanakkor megnyugtattak mindenkit, hogy az árpa biztosan nem juthat majd ki a kísérleti területről. A vizsgálat célja, hogy megfigyeljük, hogyan viselkedik a genetikailag módosított árpa nyílt vetési területen. Továbbá az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban ellenáll-e a gombás fertőzéseknek ilyen körülmények között is.

Bár Svájcban a génmódosított növények vetése 2021 végéig tiltott, az egyetem mégis engedélyt kapott a gombának ellenálló árpa tesztelése - képünk illusztráció
Bár Svájcban a génmódosított növények vetése 2021 végéig tiltott, az egyetem mégis engedélyt kapott a gombának ellenálló árpa tesztelése – képünk illusztráció

Kétféle gombával is tesztelik a génmódosított árpát

A kísérletben az árpatermést üszöggombával és penészgombával is megpróbálják megfertőzni, hogy megnézzék, hogyan reagál – írta a Swissinfo. A tesztvetést 2019 őszén kezdhetik meg először, és 2023 őszéig 5 alkalommal ismételhetik meg a kutatók. Az árpát a gabona Lr34-es rezisztens génjével módosítják.

Ezeknek a gyümölcsöknek az előnyére válik a génmódosítás

A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök megítélése és elfogadottsága nagyon eltérő a társadalomban. Az így előállított növényeknek ugyanakkor számos előnye van. Ez pedig nem csak a fogyasztókra, de a termesztőkre is igaz. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek kialakítása is. Bár Magyarországon jelenleg tiltott a GMO-s növények termesztése, az Európai Unió országaiban viszont mindenki maga rendelkezhet arról, hogy engedélyezi-e a termesztésüket. A genetikailag módosított gyümölcsök és zöldségek létrehozásának a célja legtöbbször egy bizonyos betegséggel szembeni ellenállás kifejlesztése, illetve egy új íz létrehozása. Nézze meg az ötös listát azokról a népszerű zöldségekről és gyümölcsökről, amelyek genetikai módosítása több hasznos tulajdonságot is eredményezett!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

2 éven belül jöhet a nem barnuló alma! Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozo...
A májusi eső aranyat ér! Az utóbbi napokban igencsak kijutott az esőből országszerte, ami a gazdáknak is jól jött. A tíz millimétert csapadék kedvez az idei termésnek. Sokszor...
Előre szerződnének a gazdák Tartósan alacsony gabonaárak alakítják át a hazai termelést, a gazdák ugyanis elkezdtek magasabb hozamú fajtákat termelni. Ezeket akkor is célzottan l...
Jó évet zárhatnak a gabonatermesztők A legfrissebb becslések szerint az idei gabonatermés elérheti a 2.540 millió tonnát az egész világra vetítve. A gazdák ezért jogosan örülhetnek az ide...
Az idei év kedvezett az őszi kalászosoknak Az idei év kedvezett az őszi kalászos gabonák termesztésének. Az elmúlt években, évtizedekben nem volt a mostanihoz hasonlóan magas őszi kalászos gabo...
Így vessen őszi búzát, aki jót akar magának Őszi búzát termeszteni tankönyvekből nem, vagy csak részben lehet. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Az egyi...