Sütőtök, az ősz királynője a kertekből

Itt az október és ezzel eljött a sütőtök szezonja. Le lehet szedni a termést, csak nem mindegy, hogy mikor. Hogy honnan lehet tudni, hogy már megérett? Összegyűjtöttük a válaszokat.

Hogyan lehet gyorsan megállapítani, mikor jött el a betakarítás ideje?

A termés betakarításának ideje nagymértékben függ a fajtájától is, de általánosságban elmondható, hogy augusztus közepétől október végéig tart a sütőtök szezonja.

Nyakunkon a sütőtök szezon
Nyakunkon a sütőtök szezon – mikor érdemes leszedni a termést?

Ekkor a növények lombozata már fokozatosan leszárad. Akár 6 hónap is eltelhet az ültetéstől a termés beéréséig. Átlagos körülmények között egy tövön 5-6 termés érhet be. Amikor a sütőtök növekedési szakaszának vége, a szárak fásulnak, és szárazzá válnak. A tudnivalókat az Agrárszektor cikke foglalta össze.

Ha a szár már nagyon fás, és a kocsány is elszáradt, akkor könnyen le lehet szedni a tököt. Ha csak nagy erővel tudjuk letépni a termést, akkor még nem érett meg rendesen és nem kellet volna leszedni.

Tök jó szín

A teljesen érett sütőtök általában már egységes és gazdag színű. A hagyomány szerint akkor érdemes elkezdeni a betakarítást, amikor a dér egyszer már megcsípte a terméseket, ilyenkor ugyanis már omlósabb és ízletesebb a húsa.

Betakarítás közben figyelni kell arra, hogy a termés ne sérüljön meg. Mert ha ütődik, összenyomódik, vagy sérül, akkor rothadási folyamat indulhat be.

A leszedés után mindig érdemes megmosni a terméseket, hogy a talajban található baktériumok és gombák ne tudjanak rajta elszaporodni. Utána mindig száraz, fagy- és csapadékmentes, hűvös és szellős helyen tároljuk a termést. Minél keményebb a sütőtök héja, annál tartósabb.

Mire jó a sütőtök?

Kedvező élettani hatásai már régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak a sütőtökkel betegségeket. Európába a spanyol hódítók hozták a zöldséget, Magyarországon is nagyon régen termelik táplálkozás-élettani értékei miatt. A második világháborút követő élelmiszerhiányos években szinte néptápláléknak számított. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tények a sütőtökről Honnan származik a sütőtök? Mióta termesztik Magyarországon? Milyen fajtákat termesztenek leggyakrabban? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünk...
Megéri a sütőtök-biznisz? A sütőtöktermesztésnek már évszázadok óta hagyománya van Magyarországon, de kiemelten nagy termőföldet nem foglal el ez a növény. Magas beltartalmi ér...
Szegény ember töklámpása tarlórépából A töklámpáshoz eredetileg használt nagy tarlórépákhoz való visszatérést sürgetik Nagy-Britanniában az egyre fenyegetőbb sütőtökhiány miatt. A váltásra...
Aktuális zöldség-gyümölcs összefoglaló: október... Az őszi szezonban több növény is különös figyelmet igényel. Ezért az elmúlt időszakban több fontos hírünk volt zöldség-gyümölcs témában. Mit kell csin...
Tök: hogy ne keverje össze a csemegét a mérgezővel... Halloween közeledtével egyre többen kezdenek tököt faragni már Magyarországon is, ugyanakkor hagyományosan ez a sütőtökfogyasztás ideje is. Egyre töb...
Drágul a sütőtök A sütőtök árát sem kíméli a drágulás. Az időjárás nem kedvezett a termesztésének és a munkaerőhiány is nehezítette a művelését. Idén jó minőségű term...