Süteményt, cukorkát és csokoládét esznek Ausztráliában a húshasznú szarvasmarhák. Na, nem egész életükben, csak a vágás előtti néhány hónapban azért, mert az édességtől válik a húsuk igazán eladhatóvá.
Most biztosan sokan fogják a fejüket, pedig néhány ausztrál farmon ez már bevett szokás. Ősi japán hagyományt követve több gazda is édességgel tömi állatait életük utolsó hónapjaiban annak érdekében, hogy a magas húsminőséget garantálni tudják a vásárlóknak.
Igen, az édességtől lesz ugyanis a marhák húsa vajszerűen puha és márványozott, valamint méregdrága is. Egy kiló, ilyen módon előállított marhahúsért akár 120.000 Ft-ot is elkérhetnek, persze ausztrál dollár formájában.
A magas ár miatt egyre többen hizlalják ilyen módon marháikat, melyeknek szokatlan, édes takarmánymixet adnak életük utolsó hónapjaiban. A ritka takarmányból naponta 2 kilogrammot kapnak a jószágok.
Sokan gondolják, hogy ettől az édességmennyiségtől a marhák elzsírosodnak, pedig a módszert alkalmazók szerint ez nem így van. A marhák tömege ugyanis ebben az időszakban már nem igazán gyarapodik, csak a hús minősége változik, méghozzá pozitív irányba. Egy 700 kilós marhából 300 kg húst nyernek ki a gazdák, ebből azonban mindössze 30 kilogramm képviseli a legmagasabb kategóriát.
A wagyu marhahús alapjául szolgáló állat egyébként Japánból származik. Elsősorban igavonásra használták, ugyanis az izmaiban egyenletesen raktározza el a munkavégzéshez szükséges zsírtartalmat. Így nagy erő kifejtésére képes. Emellett azonban a húsa vajpuha és márványozott is lesz, ezért kezdték élelmezési célra tenyészteni a fajtát.
A wagyu marhahús értékét mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy Amerikában egy wagyu hamburgerért akár 50 dollárt is kifizetnek az ínyencek.