Süteménytől lesz méregdrága az ausztrál marhák húsa

Süteményt, cukorkát és csokoládét esznek Ausztráliában a húshasznú szarvasmarhák. Na, nem egész életükben, csak a vágás előtti néhány hónapban azért, mert az édességtől válik a húsuk igazán eladhatóvá.

Most biztosan sokan fogják a fejüket, pedig néhány ausztrál farmon ez már bevett szokás. Ősi japán hagyományt követve több gazda is édességgel tömi állatait életük utolsó hónapjaiban annak érdekében, hogy a magas húsminőséget garantálni tudják a vásárlóknak.

Igen, az édességtől lesz ugyanis a marhák húsa vajszerűen puha és márványozott, valamint méregdrága is. Egy kiló, ilyen módon előállított marhahúsért akár 120.000 Ft-ot is elkérhetnek, persze ausztrál dollár formájában.

A wagyu marhahús fogyasztását csak a tehetősek engedhetik meg maguknak (A fotó illusztráció!)
A wagyu marhahús fogyasztását csak a tehetősek engedhetik meg maguknak (A fotó illusztráció!)

 

A magas ár miatt egyre többen hizlalják ilyen módon marháikat, melyeknek szokatlan, édes takarmánymixet adnak életük utolsó hónapjaiban. A ritka takarmányból naponta 2 kilogrammot kapnak a jószágok.

Sokan gondolják, hogy ettől az édességmennyiségtől a marhák elzsírosodnak, pedig a módszert alkalmazók szerint ez nem így van. A marhák tömege ugyanis ebben az időszakban már nem igazán gyarapodik, csak a hús minősége változik, méghozzá pozitív irányba. Egy 700 kilós marhából 300 kg húst nyernek ki a gazdák, ebből azonban mindössze 30 kilogramm képviseli a legmagasabb kategóriát.

A wagyu marhahús alapjául szolgáló állat egyébként Japánból származik. Elsősorban igavonásra használták, ugyanis az izmaiban egyenletesen raktározza el a munkavégzéshez szükséges zsírtartalmat. Így nagy erő kifejtésére képes. Emellett azonban a húsa vajpuha és márványozott is lesz, ezért kezdték élelmezési célra tenyészteni a fajtát.

A wagyu marhahús értékét mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy Amerikában egy wagyu hamburgerért akár 50 dollárt is kifizetnek az ínyencek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nélkülözniük kell az oroszoknak a tilalom miatt... Egy hét-két hónap szükséges ahhoz, hogy a moszkvai üzletek pótolják az európai élelmiszeripari termékek behozatalának egyéves tilalma miatt kieső áruk...
Marhahús és tej az Európai Unióban Az élő marha kereskedelem intenzitása és a nyerstej ára is csökkent Magyarországon. Cikkünkből megtudhatják továbbá, hogy mennyibe kerül a marhahús az...
A marhahúspiac globális alakulása 2015-ben Amerikában csökkenhet idén a marhahús kibocsátás; Brazíliában és Argentínában áremelkedés várható marhahús terén, míg globálisan nőhet a marhahústerme...
Csökkent a sertés ára az Európai Unióban és Magyar... Mind az unióban, mind hazánkban csökkent a sertés vágóhídi ára 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest. Fokozatosan csökkent a baromfihús ára is, ám a...
Húspiaci jelentés az amerikai kontinensről A szarvasmarha tenyésztésben vezető amerikai államokban növekedés mutatkozik a marhahús iránti keresletben, miközben az árak hol emelkednek, hol csökk...
Hanyatlóban a marhahús globális termelése A növekvő kínai kereslet hatására Kína marhahús importja jelentősen megnövekedhet, miközben a globális termelés csökkenőben van. Az USA-ban csökken a ...