Súlyos visszaesés: 37 százalékkal kevesebb termés várható a fő kajszitermesztő országokban

Idén nagyjából 400 ezer tonna körüli termés várható a 4 fő termelő országban, ami 37 százalékos csökkenést jelent a tavalyi rekorderedményekhez képest. Az idénre becsült mennyiség 28 százalékkal marad el a 2014-2018 közötti időszak átlagától, ami 488 ezer tonna volt. Olaszországban 56, Franciaországban 29, Spanyolországban 15, Görögországban pedig 13 százalékkal esik vissza a volumen 2019-hez képest.

Az Europêch 2020-as termőévre vonatkozó becslései szerint a 2019-es 640 ezer tonnát meghaladó rekordot követően a 2020-as évre a teljes uniós termésnek hagyományosan 80-85 százalékát adó 4 fő kajszitermelőnél becsült 400 ezer tonna körüli termés igen alacsonynak mondható. A visszaesés oka számos kedvezőtlen időjárási jelenség együttes hatása a nagy termelő országokban – írta a FruitVeB. A mediterrán térségben a kifejezetten enyhe tél alig néhány fagyos nappal, decemberben és februárban pedig több alkalommal is 25°C feletti napi csúcshőmérsékletekkel jelentkezett. Egyes fajtáknál az enyhe tél miatt nem volt elégséges hideg óra a megfelelő dormanciához. Ez ritkás, elhúzódó virágzást eredményezett.

Jóval kevesebb termésre számíthatnak idén a legjelentősebb európai kajszitermesztő országok
Jóval kevesebb kajszitermés lesz idén a legjelentősebb európai baracktermesztő országokban

Fagy és jég verte vidék

Március végén aztán egy nagy kiterjedésű fagyhullám vonult át Európa északi és kontinentális régiói felett. Ez elérte Aragóniát, Katalóniát (különösen Lleidát), a Rhone völgyét, Észak-Olaszországot és Görögország északi részén a három makedóniai régiót (Nyugat-, Közép- és Kelet-Makedónia). Ezt tetézte, hogy áprilisban jégkárokat jelentettek Castilla la Mancha tartományból, valamint jelentős esőzések voltak a Mediterráneumban, ami sok helyen okozott gyümölcsrothadást.

A betakarítás április végén kezdődött meg először Murcia tartományban. A termés a szokásoshoz képest alacsonyabb cukorfokú volt, de a piac erős kereslettel jelentkezett – írták. A tavalyi év nemcsak rekordtermést és kifejezetten alacsony árakat (gyakran 1 euró/kg alatti termelői árak) hozott, hanem folytatódott az utóbbi 3-4 évben felerősödő fajtaváltási folyamat. Ebben a hagyományos fajtákat kettős hasznosítású fajtákra, illetve az új piaci divatoknak megfelelő, részben pirossal bemosott vagy teljesen piros fedőszínű, jó poszt-harveszt tulajdonságokkal rendelkező fajtákra cserélték le. A fajtacsere egyértelmű nyertese Spanyolország, mely korábban is jelentős exportőrnek számított a korai niche-piacon. Ám részben a leginkább Murcia régióban végrehajtott fajtaváltásnak, valamint a Katalónia és Aragónia tartományokban termőre forduló korai érésű ültetvényeknek köszönhetően uralta az észak-európai exportpiacokat, kizárva ezzel számos olasz és francia exportőrt. Ez pedig ezeken a nemzeti piacokon a bent maradó felesleg miatt a kereslet-kínálat felborulásával alacsony árakat okozott.

Olaszország

Az olasz kajszitermés főleg a március végi és április eleji fagyok miatt lesz alacsonyabb. Különösen az ország északi részén, de az Adriai-tenger partmenti régiójában is lesznek olyan ültetvények, ahol jelentős terméskiesésre lehet számítani. Már a fagyok beállta előtt is érkeztek arról jelentések, hogy a virágzás – főleg az alternancia-hatás miatt – gyengébb lesz a tavalyinál. Itt is több régióban jelentkezett az enyhe tél miatt elégtelen dormancia következménye.

A legnagyobb vesztes egészen biztosan Emilia Romagna tartomány lesz, ahol a tavalyi 107 ezer tonnát követően idén mindössze 11 ezer tonnás termésre számítanak.

Az előrejelzések szerint a 2020-as termés 136 ezer tonna körüli lesz, ami 56 százalékkal marad el a rekordnak számító 2019-es 307 ezer tonnától, és 40 százalékkal alacsonyabb a 2014-2018 közötti időszak átlagánál. Az olasz termőterület az utóbbi évek folyamatos bővülését követően 2020-ra egyensúlyi szintre jutott, a termőre forduló új ültetvények területe nagyjából megegyezik a felszámolt gyümölcsösökével. Az idei 21 ezer hektáros terület gyakorlatilag megegyezik a tavalyival – írta a FruitVeB.

Franciaország

Az idei francia kajszitermés a kedvezőtlen időjárás hatását nyögi majd. A decemberi 20-25°C-os napi csúcshőmérsékletek és a január-februári enyhe idő miatt a dormanciához szükséges hidegkövetelmény számos régióban nem teljesült. Különösen igaz ez a legdélebbi termesztőkörzetekre, főleg Costière, Crau és Roussillon környékére. Ezeken a területeken a virágzás egyenetlenül, nagyon hosszú időre elnyújtva, gyakran deformált vagy nekrotikus virágrügyekkel jelentkezett. Március végén a Gard-tól északra fekvő területeken, főként Vaucluse, Drome, Baronnies, Isère és Ardèche környékén igen súlyos fagykárokat jelentettek. A fagyvédelmi gyertyákkal vagy légkeverő tornyokkal védett ültetvényeket legalább részben sikerült megóvni, de az ültetvények többségén a terméskiesés jelentős, egyes helyeken katasztrofális mértékű lesz.

A 2020-as termés az Europêch becslése szerint 93500 tonna lesz, ami 29 százalékkal alacsonyabb a 2019. évi 120 ezer tonnát is meghaladó mennyiségnél. Franciaországban a termelők többségénél már a 2019-es év is veszteséges volt, az idei termés pedig 34 százalékkal marad el a 2014-2018-as időszak átlagszámaitól.

Görögország

A nagy négyes közül a görög kajszitermés ússza meg legjobban az idei évet. Az Europêch által becsült 78500 tonnás termés 13 százalékkal marad el a tavalyitól, de még így is 23 százalékkal magasabb, mint a 2014-2018 közötti átlagos mennyiség. A relatíve kisebb méretű visszaesés oka, hogy Dél-Görögországot, azaz a Peloponnészoszi-félszigetet elkerülték a márciusi fagyok. Ezek azonban az ország északi részén még úgy is terméskiesést fognak okozni, hogy a termőterület jelentős mértékben növekedett a sok fiatal ültetvény termőre fordulásával.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hajnali fagyok és hatása a tavaszi munkálatokra A tavasz beköszöntével a gazdák joggal bíztak abban, hogy elmúlik a rossz idő és a téli álmukból ébredező növények nyugodt körülmények között kezdheti...
Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Hosszú folyamat lehet a magyar kajszi megmentése Komoly veszélybe került a magyar kajszitermesztés egy szakmai fórumon elhangzottak szerint, ugyanis a hazai össztermés 10 százalékáért felelős gönci t...
Bajban a gazdák, megviseli a fagy a termést Az utóbbi hetekben a gazdák egy emberként könyörögtek az esőért. Fontos volt a csapadék, ugyanis sok helyen már aszályos tüneteket véltek felfedezni a...
Svájcban is védeni kell a szőlőt a fagytól Az elmúlt napok gyászos időjárása nem csak hazánkban okozott problémát. Svájcban a szőlősgazdáknak ugyanúgy meggyűlt a baja a hajnali fagyokkal, ahogy...
Hiába füstöltek nyugaton, ott lettek a legnagyobb ... Amilyen szépen indult a szezon a gyümölcsösökben, olyan csúnya lett a folytatás. A múlt heti fagyok komolyan megtizedelték a leendő termést mind a gyü...