SoundTalks® – figyelem a telepen

A fejlődés nem mindig magától értetődő és egyszerűen elérhető cél. A gazdasági haszonállattartás területén a mindennapi problémák és a sok bizonytalanság sokszor megnehezítik a nagyratörő tervek megvalósítását. Ennek ellenére a termelők sikerének egyetlen útja a hatékonyság növelése, ami a folyamatosan változó környezetben sok energiát emészt fel.

Az intenzív gazdálkodás elsősorban nagy hatékonyságot jelent: kiváló genetikájú állatállomány igényeit kell kiszolgálni, hogy gazdaságosan lehessen termelni. Mindezt úgy, hogy a mezőgazdaság nagyon komoly munkaerőhiánnyal küzd.

Nem véletlen, hogy a digitalizáció az állattartásban gyorsan fejlődő terület, számtalan egyetemi kutatás és céges projekt foglalkozik intenzíven a precíziós állattartás kérdéseivel, és természetesen vannak már működő eszközök is szép számmal.

Mit jelent egy állattartó számára a precíziós gazdálkodás?

Azt, hogy a lehető legpontosabb és naprakész információkat kapja az állatairól és ennek alapján a lehető legjobb döntést hozza meg. A precíziós eszközök mérnek és adatokat továbbítanak, ezeket az adatokat egy szoftver feldolgozza, majd megjeleníti táblázatos vagy grafikonos formában, azaz használható információt készít az adatokból, szükség esetén pedig riaszt.

Miért van erre szükség egy sertéstelepen?

Ha elosztjuk egy állatgondozó munkaidejét a rábízott malacok számával, kevesebb, mint 2 másodperc jut egy állatra ahhoz, hogy felmérje az egészségi állapotukat, hogy tudnak-e enni, inni, stb. Az etológia is tovább nehezíti a telepi tisztánlátást: az állatok viselkedése megváltozik, ha ember lép a terembe. Vagy például a sertések gyakrabban köhögnek éjszaka, mint nappal. Mivel a sertés menekülő állat, a betegségek kezdetére jellemző enyhébb tüneteket nehéz észrevenni, a köhögés korai szakasza legtöbbször észrevétlen marad.

Mindezeket figyelembe véve hogyan lehet objektíven elbírálni minden nap az állatok egészségi állapotát és ezzel együtt a termelésüket?

A választ a köhögés esetében a Boehringer Ingelheim meg is adta: a precíziós állattartás részeként létrehozott új technológiai részleg első eszközével, a SoundTalks®-szal.

Az eszköz célja: a köhögéssel járó betegségek minél korábbi, valós idejű felismerése, ennek minden előnyével – lehetővé teszi a célzott és időben végzett kezeléseket, ami a felelős antibiotikum-használat alapja és a gazdaságos termelést is szolgálja.

A világ legnagyobb professzionális állattenyésztési szakkiállítása, amit évente rendeznek meg Hannoverben, 2022-ben aranyéremmel jutalmazta az eszközt az állattenyésztés legjobb innovációjáért, valamint az állatjólétért kategóriában.

A SoundTalks® egy olyan okos eszköz, hang-alapú technológia, ami folyamatosan monitorozza a sertések légzőszervi egészségi állapotát. A rendszer részei az alábbi ábrán láthatók: az érzékelő, a gateway, illetve a szolgáltatás, ami számítógépen és okostelefonon elérhető alkalmazásként használható.

Legfontosabb tulajdonságai és előnyei röviden összefoglalva:

  • Folyamatosan, napi 24 órán keresztül hallgatja az állatok adta hangokat
  • Kiértékeli az állatok légzőszervi egészségi állapotát (ReHS)
  • Akár 5 nappal korábban képes objektíven észlelni a köhögést, mint a szakképzett telepi dolgozók
  • Valós idejű riasztást generál, ha légzőszervi probléma lép fel az istállóban
  • Lehetővé teszi az összes objektív adathoz és ajánláshoz való távoli hozzáférést az asztali és mobilalkalmazáson keresztül

A kezelőfelület egyik leginformatívabb része az ReHS érték grafikonos megjelenítése naptár nézetben: nem csak az aktuális értéket, de a tendenciákat is nyomon tudjuk követni légterenként és érzékelőnként egyaránt.

Hogyan működik?

Az érzékelők az istálló mennyezetéhez rögzítettek, az állatok fölött, meghatározott sűrűségben. Az internethez a gateway-en keresztül kapcsolódnak, ami továbbítja a rögzített hangadatokat, valamint a hőmérsékleti és páratartalom-értékeket feldolgozásra. A SoundTalks® algoritmus gépi tanuláson alapul, a rögzített hangadatokból létrehozza a légzőszervek egészségi állapotát kifejező értéket, az ReHS-t. Ez a 0-100 közötti érték teszi objektívvé az állatok aktuális státuszának megítélését. Az érzékelőkön megjelenő piros, sárga és zöld LED-fények, valamint az alkalmazásban lévő figyelmeztetések valós időben tájékoztatják a termelőt akár az istállóban, akár otthon az állatok aktuális státuszáról.

A precíziós állattartás a mesterséges intelligencia egyik nagyszerű felhasználási területe. Az algoritmus folyamatosan fejlesztés alatt áll, és a jövőben újabb funkciókkal és fejlesztésekkel egészül ki a tervek szerint.

Jelenleg világszerte közel 20 országban használják, Európában például a legnagyobb spanyol, lengyel integrációk egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a SoundTalks® segítségére és az első magyarországi tapasztalatok is nagyon kedvezőek.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...