Sötétben világító csirkehús került forgalomba Ikrényben

Eléggé megdöbbent egy nyugat-magyarországi férfi, amikor észlelte, hogy az általa vásárolt csirkehús kis teljesítményű izzóként világít a sötétben. De hogy történhet ilyen a hússal? Betegség, táp vagy szennyeződés okozza? Cikkünkből kiderül.

Hupikék, világító csirkehús

A kéken fluoreszkáló húsdarabról a Kisalföld számolt be, a csirkemell az ő szerkesztőségükben is produkálta a nyugtalanító fényjelenséget. A lap az illetékes hatósághoz (Nébih) és a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karához fordult, hogy kiderítse, mi okozhatja a hús világítását.

A magyarok egyik kedvence a csirkehús, de nem akkor, ha világít a sötétben. Fotó - Pixabay, Holger Schué
A magyarok egyik kedvence a csirkehús, de nem akkor, ha világít a sötétben. Fotó – Pixabay, Holger Schué

A Nébih közölte, nem először találkozik ilyen jelenséggel, amire két lehetséges magyarázat is adódik (laborvizsgálat híján csak feltételezni lehet, mi történt):

 • Valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek a sötétben fluoreszkálnak.
 • Adott a lehetőség, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés közben a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele.

Tehát ha fluoreszkáló nyers hússal találkoznak, ne rémüljenek meg! Nem az ufók vannak a dolog mögött, létezik tudományos magyarázat.

A jelenség egyébként olyannyira nem új, hogy már az Index is foglalkozott vele néhány évvel ezelőtt részletesebben, az erről szóló cikket itt találja. Eszerint egyébként a világítós csirkét akár meg is lehet enni, ha rendesen kisütjük, vagy megfőzzük.

Hogy vigyázhat a legjobban a baromfira?

Sok csirkehús kerül a magyar asztalokra, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán célra is, hogy a saját tojás és hússzükségletüket fedezzék. Bár a tyúktartás nem tűnik bonyolultnak, fontos ismerni a tyúkokat megtámadó betegségeket, és lehetőség szerint inkább megelőzni azokat.

Mielőtt a sorra vennénk, hogy mik lehetnek a beteg tyúk tünetei, nézzük meg, hogy hogyan is kell kinéznie egy egészséges példánynak:

 • világos, élénk szem
 • sima, fényes tollazat
 • világospiros taréj
 • világospiros toroklebenyek
 • hangtalan légzés
 • szemükből, orrlyukaikból, csőrükből nem folyik váladék
 • óránkénti kb. 6-szori ürítés (nem túl sűrű, nem túl híg)
 • viselkedése éber, csipeget, kapirgál, tollazatát ápolja
 • jó étvággyal rendszeresen táplálkozik
Ötrészes sorozatunkban összefoglaltuk a tyúkok betegségeit

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nem volt fertőzött az Ukrajnába exportált csirkehú... …ugyanis nem is exportáltunk csirkehúst irányukba. Ukrajna szerint 178 tonna szalmonellával és lisztériával fertőzött csirkehús került a piacukra Magy...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Változatos húsárak az unióban Zajlik az élet az Európai Unió húspiacán. A sertéshús ára minimálisan ugyan, de csökkent 2015 októberében. Ugyanekkor a baromfihús drágult, míg a tojá...
Csökkenő állati termék árak jellemezték az év végé... Sertés, baromfi, tojás. Bármelyikről beszélünk, egyaránt csökkent az áruk 2015 végén a 2014-es árakhoz képest. Mekkora volt az árcsökkenés az Európai ...
Baromfihúspiac jelene és jövője 2025-ig folyamatosan növekedhet a baromfihús-termelés az Európai Unióban. Sőt, a termelés mellett a fogyasztás is felfelé ívelhet az előrejelzések sze...
Boldogabb, kék lábú csirkéket tenyésztenek a magya... Az internetről megtanult módszerekkel épül egy különleges csirkefarm az ukrán határ közelében. A gazdaság francia fajtákat tenyészt, ezek közül a a pi...