Eléggé megdöbbent egy nyugat-magyarországi férfi, amikor észlelte, hogy az általa vásárolt csirkehús kis teljesítményű izzóként világít a sötétben. De hogy történhet ilyen a hússal? Betegség, táp vagy szennyeződés okozza? Cikkünkből kiderül.
Hupikék, világító csirkehús
A kéken fluoreszkáló húsdarabról a Kisalföld számolt be, a csirkemell az ő szerkesztőségükben is produkálta a nyugtalanító fényjelenséget. A lap az illetékes hatósághoz (Nébih) és a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karához fordult, hogy kiderítse, mi okozhatja a hús világítását.
A Nébih közölte, nem először találkozik ilyen jelenséggel, amire két lehetséges magyarázat is adódik (laborvizsgálat híján csak feltételezni lehet, mi történt):
-
Valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek a sötétben fluoreszkálnak.
-
Adott a lehetőség, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés közben a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele.
Tehát ha fluoreszkáló nyers hússal találkoznak, ne rémüljenek meg! Nem az ufók vannak a dolog mögött, létezik tudományos magyarázat.
A jelenség egyébként olyannyira nem új, hogy már az Index is foglalkozott vele néhány évvel ezelőtt részletesebben, az erről szóló cikket itt találja. Eszerint egyébként a világítós csirkét akár meg is lehet enni, ha rendesen kisütjük, vagy megfőzzük.
Hogy vigyázhat a legjobban a baromfira?
Sok csirkehús kerül a magyar asztalokra, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán célra is, hogy a saját tojás és hússzükségletüket fedezzék. Bár a tyúktartás nem tűnik bonyolultnak, fontos ismerni a tyúkokat megtámadó betegségeket, és lehetőség szerint inkább megelőzni azokat.
Mielőtt a sorra vennénk, hogy mik lehetnek a beteg tyúk tünetei, nézzük meg, hogy hogyan is kell kinéznie egy egészséges példánynak:
- világos, élénk szem
- sima, fényes tollazat
- világospiros taréj
- világospiros toroklebenyek
- hangtalan légzés
- szemükből, orrlyukaikból, csőrükből nem folyik váladék
- óránkénti kb. 6-szori ürítés (nem túl sűrű, nem túl híg)
- viselkedése éber, csipeget, kapirgál, tollazatát ápolja
- jó étvággyal rendszeresen táplálkozik
Ötrészes sorozatunkban összefoglaltuk a tyúkok betegségeit
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rész
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. rész