Sötétben világító csirkehús került forgalomba Ikrényben

Eléggé megdöbbent egy nyugat-magyarországi férfi, amikor észlelte, hogy az általa vásárolt csirkehús kis teljesítményű izzóként világít a sötétben. De hogy történhet ilyen a hússal? Betegség, táp vagy szennyeződés okozza? Cikkünkből kiderül.

Hupikék, világító csirkehús

A kéken fluoreszkáló húsdarabról a Kisalföld számolt be, a csirkemell az ő szerkesztőségükben is produkálta a nyugtalanító fényjelenséget. A lap az illetékes hatósághoz (Nébih) és a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karához fordult, hogy kiderítse, mi okozhatja a hús világítását.

A magyarok egyik kedvence a csirkehús, de nem akkor, ha világít a sötétben. Fotó - Pixabay, Holger Schué
A magyarok egyik kedvence a csirkehús, de nem akkor, ha világít a sötétben. Fotó – Pixabay, Holger Schué

A Nébih közölte, nem először találkozik ilyen jelenséggel, amire két lehetséges magyarázat is adódik (laborvizsgálat híján csak feltételezni lehet, mi történt):

  • Valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek a sötétben fluoreszkálnak.
  • Adott a lehetőség, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés közben a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele.

Tehát ha fluoreszkáló nyers hússal találkoznak, ne rémüljenek meg! Nem az ufók vannak a dolog mögött, létezik tudományos magyarázat.

A jelenség egyébként olyannyira nem új, hogy már az Index is foglalkozott vele néhány évvel ezelőtt részletesebben, az erről szóló cikket itt találja. Eszerint egyébként a világítós csirkét akár meg is lehet enni, ha rendesen kisütjük, vagy megfőzzük.

Hogy vigyázhat a legjobban a baromfira?

Sok csirkehús kerül a magyar asztalokra, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán célra is, hogy a saját tojás és hússzükségletüket fedezzék. Bár a tyúktartás nem tűnik bonyolultnak, fontos ismerni a tyúkokat megtámadó betegségeket, és lehetőség szerint inkább megelőzni azokat.

Mielőtt a sorra vennénk, hogy mik lehetnek a beteg tyúk tünetei, nézzük meg, hogy hogyan is kell kinéznie egy egészséges példánynak:

  • világos, élénk szem
  • sima, fényes tollazat
  • világospiros taréj
  • világospiros toroklebenyek
  • hangtalan légzés
  • szemükből, orrlyukaikból, csőrükből nem folyik váladék
  • óránkénti kb. 6-szori ürítés (nem túl sűrű, nem túl híg)
  • viselkedése éber, csipeget, kapirgál, tollazatát ápolja
  • jó étvággyal rendszeresen táplálkozik
Ötrészes sorozatunkban összefoglaltuk a tyúkok betegségeit

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rész

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem volt fertőzött az Ukrajnába exportált csirkehú... …ugyanis nem is exportáltunk csirkehúst irányukba. Ukrajna szerint 178 tonna szalmonellával és lisztériával fertőzött csirkehús került a piacukra Magy...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Változatos húsárak az unióban Zajlik az élet az Európai Unió húspiacán. A sertéshús ára minimálisan ugyan, de csökkent 2015 októberében. Ugyanekkor a baromfihús drágult, míg a tojá...
Csökkenő állati termék árak jellemezték az év végé... Sertés, baromfi, tojás. Bármelyikről beszélünk, egyaránt csökkent az áruk 2015 végén a 2014-es árakhoz képest. Mekkora volt az árcsökkenés az Európai ...
Baromfihúspiac jelene és jövője 2025-ig folyamatosan növekedhet a baromfihús-termelés az Európai Unióban. Sőt, a termelés mellett a fogyasztás is felfelé ívelhet az előrejelzések sze...
Boldogabb, kék lábú csirkéket tenyésztenek a magya... Az internetről megtanult módszerekkel épül egy különleges csirkefarm az ukrán határ közelében. A gazdaság francia fajtákat tenyészt, ezek közül a a pi...