Sokféle műveletre használható a traktor frontfüggesztés megoldása

Egyre több erőgép rendelkezik gyárilag vagy utólag felszerelt, TLT-vel ellátott mellső függesztéssel hazánkban is. Az egység igazi előnyeit, a költség- illetve menetszámcsökkentő műveletkapcsolás lehetőségét azonban nagyon kevés gazda használja ki. Pedig a mai frontfüggesztés megoldások már gyorscsatlakozásra alkalmas, használaton kívül felhajtható függesztőkarokkal, illetve felszereltségtől függően 1-3 külső kétvezetékes hidraulikakörrel rendelkeznek, így összetettebb munkagépek üzemeltetésére is alkalmasak. 

A Mezőhír írt szakcikket a frontfüggesztés fontosságáról, ezt az anyagot szemléztük. A megoldás a talajelőkészítés, a vetés, illetve számos más munkamenet kapcsolására ad lehetőséget a frontfüggesztéssel működtethető munkagépek egyre szélesebb kínálatában.

Frontfüggesztés egy Valtra traktoron - Fotó: Valkon Kft.
Frontfüggesztés egy Valtra traktoron – Fotó: Valkon Kft.

Száraprítás és tarlóhántás

A tarlóhántáshoz, illetve az alapműveléshez ma már frontfüggesztés segítségével nagyon jól kapcsolható a szárzúzás, a száraprítás művelete. Egyre több front- és hátsó függesztéssel egyaránt üzemeltethető, különböző munkaszélességű, hajtott, vízszintes tengelyű szártépő áll rendelkezésre a gépkínálatban. A költségkímélő, alacsony beruházást igénylő, de a tarlóhántás és az alapművelés munkamenetéhez jól kapcsolható alternatívát biztosítanak a mellső függesztésre is szerelhető késes száraprító hengerek. Ezek típustól és szériától függően eltérő átmérőben, különböző késszámmal állnak rendelkezésre, így a hátul működtetett rövidtárcsa, nehézkultivátor vagy talajlazító optimális munkasebességéhez igazítva választható ki a megfelelő vágásminőséget biztosító típus.

Szántás és elmunkálás-lezárás

Ma már szántással egy menetben alkalmazható, frontfüggesztésre kapcsolható hengergyűrűs elmunkáló-lezáró egység is szerepel a mezőgazdasági gépek kínálatában. A karos felfüggesztésű, királycsapos rögzítés segítségével jobbra és balra egyaránt lehajtható, 560/700 milliméter átmérőjű Campbell hengerrel szerelt elmunkáló-lezáró eszköz 1,3–2,5 méter munkaszélességben, ötféle méretben érhető el, így az adott eke munkaszélességéhez igazítható az elmunkáló mérete. Nagy előnye az ekére szerelt elmunkálókkal szemben, hogy nem növeli az eke tömegét. Így nem terheli a hátsó függesztőrészt, hanem a frontcsatlakozási megoldással javítja a gépkapcsolat súlyelosztását.

Szántáselmunkálás és magágykészítés/vetés

A különböző A-profilú hengerek jó néhány válfaja simítóval kiegészítve alkalmas a szántáselmunkálásra. Napjainkban ezek nagy része már a legkülönbözőbb munkaszélességben, frontfüggesztett kivitelben is elérhető. Ezek mellett hullámos tárcsasorpárral és kapasorral kombinált front elmunkálókkal is jól lehet kombinálni a hátsó 3 pontra kapcsolt magágykészítőket. Így jelentősen javítható a traktor súlyelosztása, csökkenthető a talajra mért káros tömörödés, illetve a költség.

Magágykészítés és vetés

Ma már a piaci kínálat része a magágykészítés és vetés munkamenetét egy menetben elvégző kombinált gabonavetőgép. A szemenkénti vetőgépekkel kombinációban együtt üzemeltethető mellső függesztésű magágykészítő gép hazai gyártásból is elérhető Ezek 1,57–4,1 méter között merev vázas, 4,1–6,1 méteres munkaszélességben, 4-féle méretben pedig összecsukható kerettel, 2,52 méteres szállítási szélességgel érhetők el. A három sorban rendezett rugós kapák meredek szögállásúak, nagy rezgést keltenek, ezért a rögöket hatékony aprózzák szét. Az erőgép hátsó függesztőjén is használhatóak, így többrétűen alkalmazhatók.

Bálázáskor is nagyon hasznos a frontfüggesztés - Fotó: Valkon Kft.
Bálázáskor is nagyon hasznos a frontfüggesztés – Fotó: Valkon Kft.

Rendképzés és bálázás

A frontfüggesztett rendképzők már nem számítanak újdonságnak a piacon, viszont a korábbi évtizedekben csak egyrotoros, oldalra dolgozó verziók voltak elérhetők az erőgép mellső függesztésére. Ezekkel művelet-összevonást nem igazán lehetett megvalósítani. Legfeljebb csak akkor, ha a betakarítás szögletes kisbálázóval történt. Bár még nem nagy számban, de az elmúlt néhány évben már elérhetővé váltak a hazai kínálatban is a különféle konstrukciójú frontfüggesztett rendképzők, amelyek már középre dolgoznak. Így a rend a gép kétoldali kerekei között húzódik, és lehetőség van a rendképzéssel együtt a bálázásos betakarításra is.

Kétrotoros, illetve dobos vagy akár csillagkerekes rendképző is elérhető, amellyel a bálázókhoz igazodó munkaszélességben terelhető rendbe az előzőleg szétterített takarmány.

Ezzel a gépkapcsolattal szögletes bálázás esetén a bálázóhoz bálagyűjtőt kapcsolva akár 3 munkaművelet is elvégezhető egy menetben, míg hengeres bálázónál, bálacsomagolóval kombinált bálázó esetén szintén 3 feladat hajtható végre egy munkamenetben. 

Ahogy az az összeállításból is kiderül, a megfelelő munkagép kiválasztásával és gépkapcsolat összeállításával jelentős költségeket lehet megtakarítani azzal, ha valaki kihasználja az erőgépek frontfüggesztés megoldásaiban rejlő művelet-összevonás lehetőségét. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Aratás, Massey Ferguson újdonság, profi permetezés... Júliusban felpörögtek az események a mezőgazdasági táblákon, az aratás munkái töltötték be a főszerepet a gazdák életében. A kiemelkedően fontos idős...
Nem lehet teljes mértékben kiváltani a hidraulikát... Egy hidraulikus eszköz vagy rendszer beüzemelése után a tervszerű karbantartás miatt folyamatos költségekkel kell számolni, ezért számos esetben töre...