Sokan véteknek tartják, hogy tequilából gyártsanak üzemanyagot

A tequila egy sokak által ismert szeszes ital, amelyet eredetileg Mexikóban kezdtek el előállítani agávéból, és nemzeti italnak számít. Viszont agávéból nem csak tequila készíthető, legalábbis Ausztráliában más felhasználási módot is találtak a növény számára. Ugyanis a Sydney Egyetem, az Exeteri Egyetem és az Adelaide Egyetem kutatócsoportja környezetbarát megoldásként tekint a növényre, amely megoldás lehet az üzemanyag-hiány problémájára.

A Sydney Egyetem agronómus docense, Daniel Tan nemzetközi és ausztrál kollégái elemezték azt, hogy a lehetőségként felmerülő agávéból ténylegesen lehet-e bioetanolt, azaz bioüzemanyagot előállítani. Az agávé egy magas cukortartalmú növény, amelyből Mexikóban egy alkoholos italt, a tequilát készítik.

Az agávé egy alternatív megoldásként szolgálhat bioetanol készítésére. (Fotó: Pixabay, Stux)
Az agávé egy alternatív megoldásként szolgálhat bioetanol készítésére. (Fotó: Pixabay, Stux)

Az alacsony vízszükségletű eljárás elősegítheti az etanol előállítását, amely kézfertőtlenítésre is alkalmazható, erre pedig a koronavírus járvány terjedésének idején nagy szükség van.

Ausztráliában az agávét bioüzemanyag-forrásként termesztik a kontinens északkeleti részén, és kutatások szerint jobb minőségű bioetanol-forrásnak bizonyul a korábbi növényekkel szemben, mint például a cukornád, vagy a kukorica.

Tan azt nyilatkozta, hogy az agávé egy olyan környezetbarát növény, amelyből etanol-alapú üzemanyag, és egészségügyi termék is készíthető. Termesztéséhez nem szükséges sok víz, ugyanis a félszáraz területeken is elél öntözés és műtrágyázás nélkül. Nem akadályozza a többi élelmiszer növény termesztését, és aszálytűrő növény, amely optimális választás Ausztrália forró nyarait tekintve.

Tan összegyűjtötte a kutatócsoport tagjait, és vezette a kutatás gazdasági elemzését. Az életciklus-felmérést Dr. Xiaoyu Yan vezeti az Exeteri Egyetemről, aki elárulta, hogy az elemzés feltárja az Ausztráliában termesztett agávéból származó bio-etanol előállításának lehetőségeit úgy, hogy közben nem túlzottan érezteti hatását a vízkészlet fogyasztásában, és az élelmiszer-előállításban sem. Az eredmények alapján pedig az agávéból nyert bioetanol minőség, vízfogyasztás, üvegházhatású gázok kibocsátása és etanol-kibocsátás szempontjából is jobb, mint a korábban alkalmazott kukorica vagy cukornád.

Az agávé kémiai elemzését dr. Kendall Corbin végezte az Adelaide-i Egyetemről, akit Rachel Burton professzor felügyelt.

Tan elmondása szerint a gazdasági elemzés alapján az első agávéból előállított bioetanol nem bocsátható kereskedelemi célra a kormány támogatása nélkül, figyelembe véve az olaj világpiaci árának összeomlását. Ez viszont változhat, hiszen az új etanol-alapú egészségügyi készítményekre, mint például a kézfertőtlenítőkre nagy szükség lesz az elkövetkező időkben.

Ennek az ötéves agávé-terepi kísérletnek az elemzése szerint évente 7414 liter/hektár bioetanol hozható létre 5 éves növényekkel. És bár a cukornád évente 9900 liter/hektár bioetanolt eredményez, az agávé számos szempontból felülmúlja a cukornádat, például előbbi vízfogyasztás tekintetében is kedvezőbb. Ugyanis az agávé azonos hozam eléréséhez 69 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a cukornád, és 46 százalékkal kevesebb vizet, mint a kukorica. Az amerikai kukorica etanol-hozamának esetében alacsonyabb mennyiség volt egy év alatt, mint az agávé esetében, ott ugyanis 3800 liter/ hektár értéket számoltak.

Ez azt eredményezi, hogy az agávé gazdasági és környezetvédelmi szempontból is előnyös bioüzemanyag-előállítás terén az elkövetkező években.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Olcsó a kukorica – több lesz az etanol? A 2014-es évben rekordmennyiségű kukorica termett szerte Európában. Ennek köszönhetően valószínűsíthető, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alapany...
Biodízel kisokos A globális felmelegedés, a környezetvédelem és a túlnépesedés problémái is egyre inkább arra ösztönzik a piacot, hogy alternatív üzemanyagokat használ...
Dunát lehet rekeszteni Tolnában a tengerivel Jó hírek érkeztek Tolna megyéből, kiválóan haladnak a gazdák a kukorica betakarításával. Ugyan a terményt a szokottnál magasabb víztartalommal takarít...
Bővül a hazai biomassza erőművek száma A Hungrana Kft. már évtizedek óta jelen van a hazai mezőgazdaságban, mint kukoricafeldolgozó. Az 1990-es években napi szinten 400 tonna kukoricát tudt...
Így könnyű – pénzelik a kukorica legnagyobb ellenf... Időről időre felmerül a téma: van-e olyan növény, amely sikeresen helyettesítheti a kukoricát a takarmányozásban. Ilyenkor a cirok jut eszébe sokunkna...
Tevefarmja van? Fejje meg az állatokat és kezdjen ... Ausztrália egy érdekes ország. A kengurukon túl tele van gazdátlanul kóborló tevékkel. A lakosok sosem tudták, mit kezdjenek a kontinens közepén ténfe...