Sok kertészeti alapgondot old meg a talajlevegőztetés

Megoldhatóak a leöregedő ültetvény, a kihagyó évek és a leaprósodott gyümölcs problémái a talajlevegőztetés segítségével. 3 építőipari gép szinkronizálásával elérhetővé vált az, hogy 12 bar nyomású levegőt egy 5 cm átmérőjű, 82 cm hosszú lenyomótüskével a talajba juttassanak, így feljavítva annak tulajdonságait. A rendhagyó ötlet technológiai megvalósításáról a helvéciai Faragó Endre kertészmérnök, szaktanácsadó beszélt.

Hogyan került kapcsolatba a mezőgazdasággal?

A nagyszüleim tanyán éltek, ezért már gyerekkoromban találkoztam a mezőgazdasággal. Aztán 1991-ben kertészmérnök diplomát szereztem szőlő-gyümölcstermesztő szakon. Bács-Kiskun megyében, Kecskeméttől dél-nyugatra, Helvécia külterületén gazdálkodom: csonthéjasokat (meggy, cseresznye, szilva) termesztek 12 hektáron, továbbá gyümölcsfaiskolai tevékenységet folytatok 0,8 hektáron. Egyiptomban a Nílus vidékén a folyó által kiöntött területeket már 5 ezer éve is szántották. Az elv, vagyis a levegő keverése a talajba, azóta sem változott. Én még abba a generációba tartozom, aki látott Rigol-ekével 90 centiméterre megszántott földet. Az ebbe ültetett szőlő-gyümölcs-erdő-burgonya-dinnye teljesítménye maga a csoda.

Talajlevegőztetés Gödöllőn, cseresznye kultúrában - Fotó: Faragó Endre
Talajlevegőztetés Gödöllőn, cseresznye kultúrában – Fotó: Faragó Endre

Milyen kihívásokra ad választ a talajlevegőztetés, mik az előnyei?

A kiindulópont, hogy a növények energiaforrása a napfény, a tápanyagforrás pedig a légkör és a talaj. Az évelő monokultúrák (ültetvények) fenntartása közben az öntözés, a hektikus nagyadagú (50-80 mm) csapadék, a talajmunkák, a géptaposás, a műtrágyázás-gyomirtás következményeként levegőtlen talajállapot, vagyis talajtömörödés lép fel. Ez az irreverzibilis folyamat a talaj biológia aktivitásán keresztül a befektetések hozamát is csökkenti.

A talajba injektált nagynyomású-, és nagyadagú légköri levegő, a talajlevegőztetés természetes úton újítja meg a talajéletet, amely az emelt tápanyagszolgáltató képességén keresztül közvetlenül hat a terméseredményre, a termésminőségre, és ezáltal a gazdaság bevételére is.

Így működik a talajlevegőztető gépkapcsolat Mádon, a Királydűlőn - Fotó: Faragó Endre
Így működik a talajlevegőztető gépkapcsolat Mádon, a Királydűlőn – Fotó: Faragó Endre

Milyen technológiákat, költségeket és beavatkozásokat vált ki a talajlevegőztetés?

A gazdálkodók a talajtömörödés okozta hiánytünetekre adnak adnak választ: műtrágyáznak, lombtrágyáznak esetleg szervestrágyáznak. Az így kijuttatott – és kifizetett – anyagok ugyanakkor a talajban nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben vannak jelen. Amennyiben ezeket felvehetővé tesszük, akkor a felsorolt tevékenységek költségeinek zöme megtakarítható. A talajtömörödés következményeként alultáplált ültetvény elévülése évekkel hamarabb bekövetkezik. Az újratelepítés beruházási költségeihez még a nem termő évek elmaradt bevételeit is hozzáadhatjuk. A már alkalmazott termesztéstechnológiai elemek közé a talajlevegőztetés azonnal beilleszthető.

A mezőgazdasági inputanyagok felhasználása csökkenthető, az ültetvény élettartama évekkel meghosszabbítható.

Levegőt juttat a különleges gépkapcsolat egy bajai ültetvény talajába - Fotó: Faragó Endre
Levegőt juttat a különleges gépkapcsolat egy bajai ültetvény talajába – Fotó: Faragó Endre

Amennyiben többen használnának ültetvényekben altalajlazító eszközöket, azt a talajlevegőztetés kiváltaná, sőt, az eketalprétegek áttörésén túl hektáronként 450 m3 levegőt is beprésel. Ez 3-5 százalékos talajtérfogat-növekedést jelent, a tömörödés, a talajfulladás ellenében ez óriási különbség. A talajlevegőztetés nem hordoz növényegészségügyi kockázatot (pl.: agrobaktérium). A levegővel együtt egy menetben talajtápláló-fertőtlenítő készítményeket is közvetlenül a gyökérzónába lehet juttatni. Fontos, hogy a technológia keskeny sortávban (1,8 méter), valamint lejtős, köves talajokon is alkalmazható.

Mennyi lehet a kezelés megtérülési ideje, milyen kultúrákban érdemes használni?

A kezelések már abban a szezonban megtérülnek, amikor azokat elvégezzük. Ez az általános növénykondíción, a levélszínen, a gyümölcsméreten, az ízen, a beltartalmon, a hajtásnövekedésen és a levélanalízisen is tetten érhető. Az éven túli hatás az ültetvény biológiai-gazdasági éveinek megnyújtásával jellemezhető. Ez +3-5 évet jelent. Például idén újból kezeltük azt az Idared almaültetvényt, melyet 6 évvel ezelőtt egyszer már a kezelésünk előtt ki akartak vágni.

Folyik a munka Kisvejkén, kajszibarack ültetvényen - Fotó: Faragó Endre
Folyik a munka Kisvejkén, kajszibarack ültetvényen – Fotó: Faragó Endre

Kiknek ajánlja a technológiát?

Minden ültetvényesnek, aki a termésben érdekelt. Ezen felül erdőgazdálkodóknak, füves sportpálya fenntartóknak, zöldfelület kezelőknek. Dolgoztunk már hajtatóházban, szarvasgomba-tölgyesben, lóversenypályán és kiwi-ültetvényben is. Már 7. éve várom az ökológiai termelők jelentkezését is, de egyelőre még nem érkezett ilyen megkeresés.

Mit szeret a legjobban a munkájában?

Vásárosnaménytól-Kőszegig járhatjuk az országot. Olyan csodás tájak panorámája díszíti a hétköznapjainkat, mint Villány, Badacsony, Tokaj és a Bakony. Azt tapasztaljuk, hogy a kertészek dolgos, nyitott, jó szándékú emberek, mindig van mit tanulni tőlük. Jó érzés a tudat, hogy a megélhetéssel együtt hasznukra lehetünk. A munkatársaim segítsége is felbecsülhetetlen, Csősz Antal, Bodócz Sándor és Hován Tibor fejlesztők, valamint mindennapos és egyetlen gépkezelőm, Antal István kitartó munkája járul hozzá ahhoz, hogy a rendhagyó ötlet megteljen élettel.

Meggy ültetvény kezelése Érden - Fotó: Faragó Endre
Meggy ültetvény kezelése Érden – Fotó: Faragó Endre

Mik a tervei idén, és a következő 5 évben?

Az idei évben a koronavírusra még a tavaszi fagyok is ránehezültek. Életben maradni a folytatáshoz: ez a cél.

Milyen fejlesztések, változások várhatóak?

Bár robotizálni biztosan lehetne, a gépkapcsolat tartalma kiforrott. Sorozatgyártásra is alkalmas. Szeretnék külföldi gépkiállításon megjelenni, szem előtt tartva azt, hogy a magyar termelők jelentik a bizalmi körömet.

Csurja Zsolt

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...