Sok eső, kevés tápanyag

Jó hír, hogy 2022 végére a talajok kezdenek feltöltődni nedvességgel. A nagyon kevés inputanyaggal vetett kalászosok és repcék, valamint az elégtelen fejtrágyázások ugyanakkor nagyon korai tápanyaghiányokat eredményeznek majd. Néhol már most is látni mindenféle színben játszó állományokat. Egyre sárgábbak és egyre kevésbé tudnak fejlődni, pedig még jelentős hidegek sincsenek – foglalta össze a közelmúlt történéseit Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnöke.

Mi újság most a földeken?

A vidéket járva és a termelőkkel beszélve azt látjuk, hogy a tavaszi első fejtrágyázás – legyen az szilárd vagy folyékony – nagyon minimális dózisokkal fognak végbe menni. Ami pedig különösen szomorú, hogy a gazdálkodók „tiszta nitrogénnel” próbálják majd mindezt megoldani. Így azoknak a legszükségesebb tápanyagoknak, amelyek a kimosódásra leginkább hajlamosak, – a kénnek, káliumnak és klórnak –  a pótlása egyáltalán nem megoldott, miközben a repcék, de most már a kalászosok is jelentős kénpótlásra szorulnak.

Mit javasolna ebben a helyzetben a gazdálkodóknak?

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy a fejtrágyázáskor valamilyen kéntartalmú terméket is juttassanak ki. Legalább 10-20 kg/ha mennyiségben pótolják a ként, mert a növénynek nagy szüksége van rá. Az ezt követő technológiának része pedig február végétől-március elejétől, valamilyen komplex hatóanyag-tartalmú lombtrágya legyenek. Kevés lesz a növényeknek kijuttatott foszfor, a kálium, a komplex lombtrágyák pedig, mint amiket a VulcanAgro is forgalmaz, az NPK-típusúak. Levélen keresztül felvehető tápanyagot tartalmaznak. Ha valaki 3-4 alkalommal lombtrágyáz, annak a költsége jelenleg kevesebb, mint 100 kg MAS-é. Ráadásul a lombtrágyával pótoljuk a szükséges makroelemeket, a magnéziumot egy kevés ként, a mikroelemeket, cinket, bórt, rezet vagy mangánt is.

Azt látjuk, hogy az indulás most sokkal jobb, mint tavaly. Tudjuk, hogy a terményárak alacsony szinten járnak, a tárolók tele vannak, nincs terményfelvásárlás, de tavasszal – remélhetőleg – minden megoldódik majd. Lassan „helyet kell csinálni” a repcének, búzának, árpának, tritikálénak. Még ha a várható felvásárlási árak nem is adnak bizakodásra okot, 2023-ban hatékonyabban és olcsóbban kell valamivel többet termelni.

Egy friss hír szerint, további műtrágyaár-növekedés várható. Mit látszik ebből?

Mint gyártók, alapanyagoldalról nem látunk jelen pillanatban komoly árnövekedést. A legfontosabb hatóanyagok, alapanyagok ára jellemzően stagnál vagy csökken. Az árcsökkenés még nem annyira jelentős, mint amennyivel az energia-, a bér-, a logisztikai költségek emelkednek. Tehát jelen pillanatban az alapanyagárcsökkenést „eltünteti” az egyéb költségeknek a növekedése.

Hogyan változtak Önöknél az árak?

Az átlagáraink 20-30%-kal nőttek egy év alatt, mindent termékeket figyelembe véve. Ugyanakkor csak a forint-euró árfolyamváltozása 2022-ben, 13-15%-os volt, így valójában egy devizában vezetett ár „csak” 10-15%-kal nőtt.

Mi mindent, ami lehetséges Magyarországon gyártunk vagy gyártatunk, így egy 10-15%-os áremelés a „normális”. Jelen helyzetben ez még kezelhető és reméljük elviselhető. Összességében, fajlagosan ma olcsóbb egy Magyarországon gyártott terméket használni, mint egy évvel ezelőtt. Mindehhez közepes termésátlagok is kellenek, de jelen pillanatban sokkal jobbak a feltételek, mit tavaly ilyenkor: nedvesebbek a talajok, szebbek az állományok. Ha a gazdálkodók odafigyelnek a következő 5-6 hónapra és nem hibáznak nagyot, még kevés inputanyag kijuttatásával is elérhetnek egy jó közepes évet.

Hogyan fogja mindezt a VulcanAgro támogatni?

Több 2022-es akciónkat is folytatjuk majd januárban: 2 IBC tartálynyi termék megrendelése esetén egyet ajándékba adunk, illetve 10 kannányihoz is adunk egyet.

Nyitni fogunk továbbá a kisebb területen gazdálkodók felé. Azok irányába, akik nem tudnak egyben 1000-3000 liter megvásárolni, hanem csak 100-300 litert. Számukra is biztosítjuk a jó árainkat és kedvezményeinket.

Azt gondoljuk, hogy 2023-ban sokszor csak egy-egy növényvédelemhez, 20-30 hektárhoz akarnak majd a termelők termésnövelőt (pl: lombtrágyát) vásárolni. Nem 2-4 hónapban gondolkodnak, hanem csak a következő 2 hét feladatában. Ezért nagy készlettel és jól szervezett logisztikával várjuk az új évet, és megpróbáljuk már januárban-februárban a viszonteladókhoz eljuttatni a termékeinket. Így nem kell várni, mindenki számára azonnal foghatóvá válnak ezek az olcsóbb termékek.

Hogy sikerült az idei évük?

A VulcanAgro 2022-ben is növekedni tudott, lényegesen többen vagyunk, mint tavaly és bővült a termékportfóliónk is. Valamelyest emelkedtek az áraink, de ez elmaradt a piaci átlagnövekedéshez képest. Jó évet zárunk, tehát, bár 2022 végén mi is érezzük, hogy eltűnt a tőke a piacról, a pénz gabonában áll. Türelmesnek kell lenni és kivárni, amihez mi segítséget is adunk. Elég csak egy előleget befizetni az induláshoz, és később, a gabona eladásából finanszírozni a megrendelt árut. Ennyit tudunk tenni és bízunk benne, hogy 2023-ban az ideinél jobb termésátlagok fognak születni. Az árak remélhetőleg stabilizálódnak és kiderül, hogy az idei a piacnak csak egy turbulenciája volt, amit elszenvedtünk a háború, az ukrán gabona dömpingje és a rossz időjárás miatt. Mindenkinek köszönjük a 2022-es bizalmát és jó termelést kívánunk 2023-ra is!

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 ... 10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.   Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok s...
Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forga... Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, ...