Sok az újdonság az RWA-nál, jó most a cég ügyfelének lenni

Sok az újdonság az RWA Magyarország Kft. háza táján. Bővült a vetőmag-portfóliójuk és egy új applikációval is a piacra lépnek a közeljövőben. Mindezekről Szijártó Bálinttal az RWA értékesítési vezetőjével és Csigó György Tamással, a MAS SEEDS régiós kiemelt ügyfelekért felelős vezetőjével a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Idén ősszel volt egy olyan változás a cég életében, ami körül volt némi bizonytalanság a gazdálkodók körében. Tegyük ezt most tisztába!

Sz. B.: Mindössze annyi történt, hogy 2019. szeptember 2-től a MAS SEEDS, a korábbi Maisadour, vetőmagjainak kizárólagos forgalmazását Magyarországon az RWA Magyarország Kft. látja el. Nem történt cégfelvásárlás, csak a portfóliót képviseljük itthon. A termelő szempontjából ez semmilyen változást nem jelent, mivel még a területi képviselőiket is átvettük, így gyakorlatilag ugyanazok látogatják őket, mint korábban.

Cs. Gy.: Egy kicsit bonyolította a helyzetet, hogy a Maisadour Semences anyacégünk menet közben hivatalosan nevet változtatott, MAS SEEDS lett neve, így ezt kommunikáljuk idehaza is.

Szíjártó Bálint, az RWA értékesítési vezetője
Szijártó Bálint, az RWA értékesítési vezetője
Csigó György Tamás, a MAS SEEDS régiós kiemelt ügyfelekért felelős vezetője
Csigó György Tamás, a MAS SEEDS régiós kiemelt ügyfelekért felelős vezetője

Milyen előnyökkel jár mindez a termelőknek?

Sz. B.: Azzal, hogy jelenleg már az RWA 5 telephelyéről szervezzük a vetőmagok kiszállítását, míg korábban a MAS SEEDS egy bérelt telephelyről végezte mindezt. Ezzel a megrendelt áru kiszállítása gyorsabbá vált.

A MAS 56.A Nagykanizsán, hektáronként nettó 15,76 tonnás eredményt ért el a Kukorica Klub termésversenyén
A MAS 56.A Nagykanizsán, hektáronként nettó 15,76 tonnás eredményt ért el a Kukorica Klub termésversenyén

Mely hibrideket emelnék ki a portfólió újdonságai közül?

Cs. Gy.: Például a MAS 30.M-et és MAS 43.P-t. Mindkettő WATERLOCK, tehát fokozottan aszálytűrő kukoricahibrid. Előbbi FAO 310-330-as, Igen jól tolerálja az eltérő termőhelyeket, kiegyensúlyozott, stabil termést hoz. Egészséges növények jellemzik a betakarításig. Kiemelhető a stressztoleranciája, amely alacsony és átlagos termőhelyeken is megnyilvánul. Utóbbi FAO 380-400-as. Egy igazi hiánypótló, mert a legkeresettebb FAO szegmensbe pozícionáltuk. Kiegyensúlyozott, magas termés jellemzi, a körülményektől függetlenül. Nagyon korai virágzású, mely segít az aszály veszélyes időszak jobb elviselésében.

Sz. B.: Kiemelném még a MAS 56.A-t, ami jól reprezentálja a MAS SEEDS kiváló genetikáját. Az éréscsoportjához képest gyors vízleadása és korai virágzása lehetővé teszi, hogy Magyarországon széles körben termeszthető legyen – akár Észak-Kelet Magyarországon is. Terméshozama évről-évre a legjobbak között van. 2019-ben a Kukorica Klub termésversenyében, országos 5. helyezést ért el Nagykanizsán, hektáronként nettó 15,76 tonnás eredménnyel.

A MAS kukoricahibridek között van pár fokozottan aszálytűrő is
A MAS kukoricahibridek között van pár fokozottan aszálytűrő is

Úgy tudjuk, egy új szoftverrel is segíteni kívánják a gazdálkodók munkáját. Mit lehet erről tudni?

Cs. Gy.: Az Agrotempo nevű szoftver egy több éves fejlesztés eredménye, tulajdonképpen egy agrodigitális marketing eszköz. Már több blokkja használható és még több van fejlesztés alatt. Mobilapplikációként elérhető.

Mire használhatjuk?

Cs. Gy.: Például akár digitális táblatörzskönyvként, ami online és offline is működik. Jelenleg kukoricára, napraforgóra, repcére lehet használni. Lehetővé teszi a GPS alapú táblameghatározást és táblaazonosítást. Egy klíma modell megmutatja, hogy statisztikai adatok alapján mi az ajánlott vetési időpont. Miután a vetési paraméterek (pl. tőszám, stb.) rögzítésre kerülnek a rendszerben, a szoftver modellezi a vegetáció fázisait. Javaslatot tesz a vegetációban alkalmazható munkafolyamatokra, például, hogy mikor érdemes először és másodszor permetezni. És végül javaslatot tesz a betakarítás időpontjára is.

Miben egyedi a szolgáltatás?

Cs. Gy.: Tudomásom szerint, ilyen komplett blokk nincsen a magyar piacon. Az anyacég megbeszéléseket folytat egy neves francia gyártóval, aki a légiközlekedés fontos szereplője, hogy annak műhold hálózatával a mérések még pontosabbá váljanak majd, például vegetációs index mérésre is lehetőség lesz.

Az Agrotempo digitális táblatörzskönyvként online és offline is működik
Az Agrotempo digitális táblatörzskönyvként online és offline is működik

Kik és hogyan használhatják az újdonságot?

Cs. Gy.: Elsősorban a termelők, a területi képviselőkön keresztül. Bár nagyon felhasználóbarát a felület, más országokban az a tapasztalat, hogy a gazdák az új rendszert segítséggel kezdik el használni. Az érdeklődő gazdáknak azt javasoljuk, hogy további részletekért forduljanak az RWA-s területi képviselőkhöz.

„A jövő megérkezett!”

A MAS SEEDS a délnyugat-franciaországi MAÏSADOUR Csoport leányvállalata,  a vetőmag márkát képviseli. 70 éves vetőmagpiaci szakértelmével a MAS SEEDS három szakterület köré szerveződik: hibridnemesítés (kukorica, napraforgó és repce), vetőmag-előállítás és -kereskedelem. Európa egyik vezető hibridvetőmag-gyártójaként a vállalat 25 000 hektáron mintegy 2,5 millió zsák vetőmag (kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce, lucerna, cirok, kalászosok és takarmánynövények) termelési kapacitással rendelkezik. A MAS SEEDS 12 leányvállalattal rendelkezik Európa-szerte és forgalmának 85%-a 40 külföldi országban keletkezik. Magyarországon a MAS SEEDS vetőmagjait kizárólagosan az RWA Magyarország Kft. értékesíti.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem mindig a nagyobb tőszámú vetés hozza a jobb er... „Kukorica termesztéstechnológia termelői szemmel” címmel tart előadást a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton Almás Roland, a Maisadour Hungári...
Kukorica fajtabemutató lesz Szekszárdon A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve az Agrárminisztérium Dunántúli Agrárszakképző Központ Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakkö...
Digitális tanácsadó eszköz a MAS SEEDS-től A digitalizáció térnyerése a hazai mezőgazdaságban is feltartóztathatatlan. Az ezt támogató eszközök és szoftverek, például egy digitális alkalmazás ...