Sok a teendő novemberben a kertben

Bár igencsak közel van már a tél, mégis ki hitte volna, hogy novemberben még 20 fokot mérünk napközben. Most pedig különösen fontos néhány kerti teendő, hogy tavasszal könnyebb dolgunk legyen. Érdemes ilyenkor már átgondolni, mit szeretnénk vetni jövőre, mivel szeretnénk foglalkozni.

Metszés

A metszés az egyik leghasznosabb őszi kerti munka. A hónap vége felé metsszük meg a lombhullató fákat és cserjéket, beleértve ebbe a gyümölcsfákat és bokrokat is. A nagyobb vágási felületeket mindenképpen zárjuk le fasebkezelővel. Gondoskodjunk mulcsról a megmetszett fák és cserjék köré.

Nagyobb vágási felületeket ne hagyja kezeletlenül.
Nagyobb vágási felületeket ne hagyja kezeletlenül.

 

Ültetés

Elkezdhetjük a facsemeték telepítését. A megfelelő méretű ültetőgödör aljába rakjunk tartós hatású műtrágyát. Amikor cserjéket ültetünk, karózzuk és öntözzük meg őket, majd tegyünk egy réteg mulcsot a tövükhöz. Ha vadveszélyes területre telepítünk, védjük meg a törzset facsemete védőráccsal.

A fás dugványokat, amiket a tavaly ősszel vágtunk, most ki lehet ültetni az állandó helyükre. Ha nincs hunyorunk, menjünk és vegyünk! Ültessük el, hogy télen, illetve kora tavasszal is legyen virág a kertünkben.

A cserjék töve köré tegyen egy réteg mulcsot.
A cserjék töve köré tegyen egy réteg mulcsot.

 

Ebben és az elkövetkező hónapokban elmehetünk a kertészközpontokba, hogy meglessük, melyek azok a növények, amelyek jól mutatnak egész télen. Ha megtaláltuk a megfelelőt, vegyük meg és ültessük el. Védjük meg az újonnan ültetett fákat és cserjéket az erős szelektől és a zord időtől. Most ültessük el a gyümölcsfákat és bokrokat.

Zöldségek

Ősszel elkezdhetjük betakarítani a zellert, de igazából tavaszig folyamatosan áshatjuk őket a földből. Osszuk szét a rebarbara gyökereket. A hónap elején pedig a fokhagymát is kiültethetjük. Itt az ideje a póréhagyma begyűjtésének is, mielőtt még megfagyna a föld. Gondoskodjunk róla, hogy karácsony idején is ehessünk endíviát.

Ha tettünk el zöldségeket vagy gyümölcsöket, figyeljünk rájuk, hogy ne rothadjanak meg, illetve, hogy ne fertőzzék meg egymást. Kezdjük el begyűjteni az olyan zöldségeket, amelyeket egész nyáron át neveltünk, például a paszternákot és a kelbimbót.

Gyűjtse be a póréhagymát, még a fagyok előtt!
Gyűjtse be a póréhagymát, még a fagyok előtt!

 

Még mindig van idő elvetni a disznóbabot és a borsót, de üvegbúra alatt tegyük, vagy valamilyen hasonló védőszerkezet alatt. Figyeljünk oda a kis szőrös barátainkra, akik igencsak nagy előszeretettel fogyasztják az apró magokat.

Veteményes

A káposztaféléket fedjük le. A hideg idő beálltával a madarak sorban állnak majd, hogy belekóstoljanak, különösen a törpe káposztafajtákba. A metélőhagymát akár be is lehet vinni a házba télen, és ott nevelni. Ha vetettünk futóbabot, borsót és szagos bükkönyt, tegyük el jövőre egy száraz helyre. Vessünk télire salátát melegházba vagy hidegágyba. Őszi mákot is vethetünk még novemberben.

Novemberben még lehet fás dugványt venni a következőkből: ribiszke, köszméte és fekete ribizli. Lombhullás után ajánlatos a levelek összegyűjtése és komposztálása vagy elásása. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a beteg leveleken a kórokozók átteleljenek és onnan a jövő év tavaszán újra fertőzzenek.

Ajánlatos őket összeszedni, és komposztálni.
Ajánlatos őket összeszedni, és komposztálni.

 

Ha még nem vontuk be a gyümölcsfák törzseit zsírszalaggal, tegyük meg – higgyék el, amíg ezt olvassák, a kis flótások már a fák tövében gyülekeznek. Fontos a gyümölcsfák „fertőtlenítése” is lemosó permetezéssel. Ilyenkor réz és olaj tartalmú szereket használjunk. Ezek lehetnek kombinált hatóanyagú készítmények (Olajos Rézkén, Vegesol RS), de magunk is elkészíthetjük a keveréket a rezes szerek valamelyikéből (Rézoxiklorid, Funguran-OH, Champion 50 WP, Cuproxat FW) és az olajos Agrolból. De említhetnénk a fák törzseinek bekenését is.

Melegházak

Mossuk meg jól, és fertőtlenítsük a melegházat, a padokat, a cserepeket és a szerszámokat. Dobjuk el a régi cserepeket és minden szemetet, amire nincs már szükségünk. A fás dugványokat most elültethetjük bennük.

PET-palackokból is lehet melegházat építeni Fotó: hobbikert.hu
PET-palackokból is lehet melegházat építeni Fotó: hobbikert.hu

 

Novemberben van az ideje annak, hogy beindítsuk a melegházak fűtőberendezéseit, hogy megvédjük az érzékeny növényeket és dugványokat. Szigeteljük a melegház belsejét légpárnás fóliával. A hidegágyakat is szigeteljük, a különösen hideg napokon pedig tegyünk rá egy plusz réteget. Csak azért, mert most hidegebb a levegő, nem kell megfeledkeznünk a melegház vagy hidegágy szellőztetéséről a melegebb napokon. Így nem lesz állott a levegő, és megelőzzük a nedvesség okozta rothadás elterjedését.

Forrás: edenkert.hu, kertbaratbolt.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Augusztusi teendők a kertben Bálint gazda oldalán ismét hasznos információkat tudhatunk meg a következő hetek legfontosabb kertészeti tevékenységeiről. Most, a nyár derekán csúcs...
Furfangos ásók Az emberi leleményességnek nem lehet határt szabni. Ez a nagy igazság következő cikkünk mottója is lehet, mivel ötletes gazdák az ásást próbálják könn...
Komposztálni jó! Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településen...
Újabb magyar találmányra lehetünk büszkék! Minek elégetni az ágakat, gallyakat, ha egy magyar találmánnyal a lakás is fűthető vele? Sokan nem is tudják, hogy az őszi avar- és kerti hulladék ége...
Márciusi teendők a kertekben Eljött a március, úgy fest, hamarosan beköszönt az igazi tavasz. Ezzel párhuzamosan felpezsdül az élet a kertekben is, megkezdődnek a tavaszi kerti mu...
Teendők a kertben, decemberben Beköszöntött a meteorológiai tél, azaz elérkezett a december. Ilyenkor jóval kevesebb teendő akad a kertekben és üvegházakban, de összeszedtük ezt a p...