Sikerrel zárult a demonstráció, támogatások érkeznek a gazdákhoz

Immáron harmadik fordulójához érkezett a Földet a gazdáknak! program keretében tartott földlicit, amely továbbra is nyilvánosan zajlik. Bárki licitálhat a meghirdetett szántókra. Közben kiderült, hogy nem sok meggy lesz idén, az áprilisi fagy ugyanis elvitte a termés egyharmadát, valamint friss támogatásokról is érkeztek információk. Következzen heti Agrárhír-összefoglalónk a legfontosabb információkkal az agrárium világából.

Tovább robog a „Földet a gazdáknak!” program, amelynek keretében a földárverések harmadik fordulóját rendezik meg ezekben a hetekben. A licitálás ugyanolyan feltételek mellett zajlik, mint az első két fordulóban. Továbbra is nyilvános árveréseken lehet ringbe szállni a meghirdetett, állami földekért. Szakértők arra számítanak, hogy a harmadik ütemben meghirdetett 60 ezer hektár termőföld jelentős része el fog kelni. Az eddigi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy „csak” a meghirdetett földek 40-60 százaléka talál gazdára fordulónként. A program célja, hogy minél több magyar gazda vehessen földet, javítva ezzel a kisbirtokok számát és azok helyzetét. Eddig úgy fest, jó úton halad a kezdeményezés. Egyre kevesebb a nagybirtokok száma hazánkban, miközben egyre több kis- és közepes gazda jut termőföldhöz. A cél, hogy 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok és a nagybirtokok aránya Magyarországon.

Továbbra is lehet állami földekre licitálni (Fotó: Shutterstock)
Továbbra is lehet állami földekre licitálni (Fotó: Shutterstock)

 

A földlicitről érkező hírek után kedden újabb információk jelentek meg az április végi fagyokkal kapcsolatban. Ezúttal a meggytermelők jelezték, gyenge szezon elé néznek idén, ugyanis a termésük egyharmadára keresztet vethetnek. Csak a hazai össztermés 60 százalékáért felelős északkeleti országrészben a termés fele odaveszett. A kevesebb meggy magasabb árakat hozhat magával. Nem is érdemes 200 forintos kilónkénti ár alatt magyar meggyet keresni a piacokon. Évek óta komoly gondot okoznak a felvásárlási árak az ágazatban. Idén a kevés termés ezt némiképp orvosolhatja, viszont a vásárlók ennek nem igazán fognak örülni.

Közben tovább gyűrűzik a tejválság. Hétfőn újabb demonstrációt tartottak a tejtermelők Budapesten. Ismét tehenekkel együtt vonultak a pesti utcákon. Valószínűleg ennek hatására az októberre tervezett, átmeneti nemzeti tejtámogatás kifizetését előre hozta az illetékes hivatal. Így már a napokban megkapják a termelők a 11,4 milliárd forintot. Egyébként a demonstrációt azért szervezték meg a tejtermelők, mert szerintük továbbra sem történt érdemi lépés a jelenlegi, tarthatatlan tejpiaci helyzet megoldása érdekében. A nyerstejért továbbra is 60-65 forintot adnak kilónként a felvásárlók, ami az önköltségi ár körülbelül 60 százalékát teszi ki. Sok gazda már a csőd szélén táncol.

Továbbra is rendkívül alacsony a tej felvásárlási ára, a szakadék széle felé sodródnak a tejtermelők (Fotó: Shutterstock)
Továbbra is rendkívül alacsony a tej felvásárlási ára, a szakadék széle felé sodródnak a tejtermelők (Fotó: Shutterstock)

 

Végezetül támogatási hírek következnek: köztudott, hogy május 23-án, éjfélkor járt le az egységes kérelmek szankciómentes beadásának határideje. Mint kiderült, olyan nagy volt az érdeklődés az AKG program után, hogy az már most látható, nem mindenki élhet majd a támogatások pozitív hatásaival forráskimerülés miatt. Ezt kompenzálandó, állattartóknak 25 milliárd, zöldség-gyümölcstermesztőknek 15 milliárd forintnyi plusz összeget szabadítottak fel. Ezt támogatás keretében kaphatják meg a gazdák.

Egyébként a szankciómentes határidőig mintegy 5 millió hektárra 175.355 kérelmet adtak le a termelők. Ez nagyságrendileg megegyezik az egy évvel korábbi mennyiséggel. Május 24. és június 17. között még beadhatók a kérelmek. Ebben az időszakban azonban már minden nappal egy százalékkal csökken a megítélt támogatási összeg. A május 23-i határidőig benyújtott kérelmeket június 15-ig szankciómentesen lehet módosítani.

Erdőtelepítésre is támogatás érkezik. Nem kevesebb, mint 50 milliárd forinton osztozhatnak az erdészettel foglalkozók. A megjelenő pályázat célja többek között a klímaváltozás hatásainak csökkentése, valamint a szél- és a víz kártétele elleni védekezés. A pályázatok az MVH weboldalán lehet majd benyújtani 2016. július 20. és 2018. július 30. között. Első körben a 2016. augusztus 15-ig benyújtott projekteket értékeli és bírálja el a hivatal.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI és a Magro.hu hírei alapján készült el!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

2016-tól új hitel az agráriumban A Vidékfejlesztési Minisztérium 2016-tól új hiteltípus bevezetését tervezi, hogy a mezőgazdasági szereplők finanszírozási igényére segítséget nyújtson...
Figyelem: Ma még benyújtható az egységes kérelem!... Ma éjfélig van lehetőség egységes kérelem benyújtására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Május 15-én lejárt az egységes kérelem beadás ...
Területalapú támogatás észrevételei csak elektroni... Az MVH egy új fejleményre hívja fel azon gazdák figyelmét, akik területalapú támogatást igényeltek. A felhívás értelmében a következő témakörökben ezu...
A gazdászok számára elérhető térinformatikai alkal... A mezőgazdaságban a termelők számára elérhető térinformatikai alkalmazásokkal mutatkozik be és csatlakozik a Magro.hu szakértőihez Dr. Czimbalmos Róbe...
Éljen a lehetőségekkel! – legújabb MVH közlemények... Tudta, hogy szárított takarmány előállításához, vagy vaj, sajt, sovány tejpor magántárolásához is igényelhet támogatást? Ha eddig nem találkozott a kü...
Mikro-, kis- és középvállalkozások Európai Uniós t... Megjelentek az első EU-s pályázatok a kkv-k számára, melyek többek között az eszközbeszerzéseket és az exportpiacra történő kilépést segítik. Természe...