Kategóriájában Közép-Európa legmodernebbjének számító sertésvágó és feldolgozó üzem épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban 2019 januárjára. A 3 milliárdos beruházás költségeinek felét az Európai Unió támogatásából fedezik, a másik felét a Kurucz Cégcsoport önerőből biztosítja.
Kis Miklós Zsolt az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az alapkő letételén hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság talpra állításának egyik feltétele a feldolgozóipar fejlesztése, amire példaértékű beruházás valósul meg a Kurucz Cégcsoport kivitelezésében a sárréti településen. A sertésvágó és feldolgozó üzemet 3 milliárd 9 millió forintból építik meg, a költségek felét európai uniós támogatás biztosítja, 50 százalék pedig önerő.
Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy korábban a mezőgazdasági vállalkozók nem pályázhattak élelmiszerfeldolgozó üzemre, a mostani európai uniós költségvetési ciklusban viszont erre lehetőség nyílt. A magyar kormány eddig több mint 100 milliárd forintot különített el, valamint még további 40 milliárdot tervez hasonló célokra fordítani. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a Kurucz Cégcsoport a beruházással sikeresen valósítja meg a “termőföldtől az asztalig” elképzelést, mert saját sertésállományukat saját terménnyel etetve, saját vágó- és feldolgozó üzemben készült hústermékeket állít elő.
A sertésvágó és feldolgozó üzem 150 munkahelyet biztosít majd
Kiss Tibor polgármester pedig azt emelte ki, hogy egy település megtartó ereje a munkahelyek meglétében rejlik, mindehhez Bodó Sándor országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a 150 munkahelyet teremtő beruházás a helyieken kívül a környékbelieknek is megélhetést nyújthat majd. Kurucz Ferenc igazgató elmondta, hogy a rendszerváltozás óta folyamatosan bővülő családi vállalkozás mára két megyében – Hajdú-Bihar és Békés – összesen 8 telephelyen működik. Évente 140-150 ezer sertést nevelnek fel, valamint 3200 hektáron – 2200 hektár Magyarországon, 1000 hektár Romániában – szántóföldi növénytermesztést folytatnak. Tavalyi árbevételük közel 7 milliárd forint volt.
A 2019 januárjára elkészülő vágó- és feldolgozó üzemben nyújtott műszakban az adott évben az egész éves állományt feldolgozzák majd. Az üzem a legmodernebb technológiával készül el 3700 négyzetméteren, amihez egy 900 négyzetméteres irodaház is épül.
A Kurucz cégcsoport így mutatja be magát weboldalán
Vállalkozásunk növénytermesztéssel, takarmány készítéssel, valamint sertéstenyésztéssel foglalkozik, ezzel megvalósítva a „termőföldtől az asztalig” filozófiát. A kezdetektől szakértelemmel tartva, gondosan nevelve, helyben feldolgozva rövid ellátási láncban állítjuk elő termékeinket, amelyek életútja így garantáltan nyomon követhető. A Kurucz Hentes és Lacipecsenye üzlethálózatunkban kizárólag a saját tenyésztésű sertésállományunk feldolgozásából előállított sertéshús termékeket kínáljuk, amelyek a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) minősítéssel rendelkeznek.