Sci-fi filmhez hasonlít az okosfarmok technológiája

Drónok, szenzorok, robotok és önjáró gépek, valamint 3D nyomtatók, mesterséges intelligencia és big data módszereken alapuló adatelemzés. A felsorolás nem egy fantasztikus film elemeit mutatja be, hanem ez az új mezőgazdaság, az okosfarmok technológiája.

A fent felsoroltak egy része már megjelent, vagy a közeljövőben meg fog jelenni az új mezőgazdaságban. Ez derül ki a PwC Magyarország „Digitalizáció az agrárszektorban – Életképek a jövő okosfarmjáról” című tanulmányából, amiről a Világgazdaság számolt be.

Adatgyűjtésre és -elemzésre épül az okosfarmok technológiája

Az agrárszektorban is az új technológiák megjelenése és az összetett, automatizált technológiai ökoszisztémák kialakulása lesz megfigyelhető a technológiai forradalom és az ipar 4.0 elterjedésének eredményeképpen.

Az okosfarmok technológiája lehetővé teszi, hogy távolról, térképről lehessen irányítani a gépeket és a munkát
Az okosfarmok technológiája lehetővé teszi, hogy távolról, térképről lehessen irányítani a gépeket és a munkát
Az okosfarmon mindennaposak lesznek a drónok, a szenzorok, a robotok, az önjáró gépek, valamint a 3D nyomtatók.

A megújulás elkerülhetetlen, hiszen a felgyorsult népességnövekedés, az erősödő városiasodás, továbbá a még művelés alá vonható földterületek folyamatos csökkenése új kihívások elé állítják az agrárszektort. Ezekre pedig csak a modern technológiák segítségével lesz képes választ találni.

Az egyre növekvő népesség igényeinek kielégítése extenzív módon nem oldható meg – derül ki a PwC Magyarország „Digitalizáció az agrárszektorban – Életképek a jövő okosfarmjáról” című tanulmányából.

Az említett eszközök által generált adatokat modern adattárházak – például felhőalapú megoldások – tárolják majd, míg a gépek élő ökoszisztémában való együttműködését a mesterséges intelligencia és a big data módszereken alapuló adatelemzés teszi egységes rendszerré.

A jövő farmjainak működését várhatóan két jelentős technológiai hatás fogja befolyásolni:
  • Az új technológiák megjelenése
  • és az automatizált technológiai ökoszisztémák kialakulása.

Ezek mentén alakítottuk ki a jövő farmjának képét, az okosfarm-koncepciót – mondta Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának vezető cégtársa.

Robotok végzik majd a munka nagy részét

A jóslatok szerint az okosfarmon, a drónok által elvégzett talajfelmérést követően, az ültetés szintén drónok segítségével történik majd. A talaj tápanyagtartalmának, valamint nedvességének és a növények nedvességigényének megállapításával és a meteorológiai állomás adatainak összevetésével a gazdaság automatikus irányítóközpontja meghatározza, hogy melyik területre mikor érdemes az önjáró gépnek kimenni és elvégezni az öntözést, vagy az egyéb tápanyagok és a vegyszerek kijuttatását.

Az adatelemzés következtében előrejelezhető az egyes gépek várható meghibásodásának ideje és a meghibásodás jellege is. Így a hibákra a gazdálkodó ideiglenes 3D alkatrészek nyomtatásával tud felkészülni, ezáltal lerövidíti a javítás miatti leállás idejét.

Átalakulnak a feladatok, több szervezés, kevesebb terepi munka

A technológiai fejlődés hatására a jövő okosfarmjain a gazdálkodók mindennapjai és feladatai teljesen átalakulnak. Az operatív feladatok helyett a gazdák ténylegesen a farm irányítására és a stratégiai döntések meghozatalára figyelhetnek. Ráadásul mindezt akár a nappaliban ülve, egy táblagép segítségével.

Bár a fent említett technológiák sok problémát orvosolnak, mégsem jelentenek mindenre megoldást. Az okosfarm-koncepció technológiai elemei már a hazai gazdaságok számára is elérhetőek, így a kihívást nem a megoldások elérhetősége jelenti. Hanem azoknak a különböző gazdaságok eltérő igényeihez igazodó alkalmazása. A rendelkezésre álló eszközök gazdaságra szabott használatával hatékonyságot lehet javítani és a költségek is alacsonyabbak lesznek.

Ha kíváncsi a részletekre, a tanulmányt ezen a hivatkozáson olvashatja el: Digitalizáció az agrárszektorban – Életképek a jövő okosfarmjáról

Arról pedig itt írtunk korábban, hogy bombasiker lehet a borászrobot a szőlőben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
GPS technológiák a mezőgazdaságban Sokaknak a GPS és a GIS technológia még kínai lehet, de a gazdálkodók egy része már igen régen élvezi a precíziós gazdálkodás előnyeit. Gépek pontos h...
Kamera, amely a gyümölcs érettségét is érzékeli... Egy új kamera lehet a precíziós gazdálkodás következő nagy találmánya. Az említett eszköz azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...
Innovatív ötletek kellenek a hazai növénytermeszté... Magas színvonalú agrotechnológia nélkül nem lehet versenyképes a hazai növénytermesztés. Ez ugyanis az alapja annak, hogy emelni tudjuk a gabonafélék ...
4 év, 1 millió látogató – eddig ez a Magro.hu... 2012 nyarán azért indítottuk el a Magro.hu mezőgazdasági piacteret, hogy az internet üzleti célú használata elterjedjen a hazai mezőgazdasági szereplő...