Ismét a Szent István Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb élelmiszer-biztonsági szakmai találkozójának. Az előadók több újdonságot mutattak be, még rovarból készült étel is volt.
Az immár ötödik „IFS Élelmiszer-biztonsági Konferencia” témái és előadásai iránti érdeklődést bizonyította, hogy megtelelt a Budai Campus díszterme. Az október 27-i szakmai napon az élelmiszerek biztonságának követelményeiről és eszközrendszeréről is szó volt. A rendezvényen elmondták, hogy évről évre új technológiák, módszerek, mérő- és ellenőrző eszközök, valamint addig nem látott anyagok jelennek meg. Egyre pontosabb az a szabályozás is, ami a megbízható termékek előállításának körülményeit határozza meg. Az eseményről a NAK oldala számolt be.
Az előadásokon ismertették a beruházásokra, az eszközbeszerzésekre és a képzésekre fordítható pályázati forrásokat. Továbbá az élelmiszerjogi aktualitásokat és az élelmiszer-hamisítás felderítésének lehetőségeit is bemutatták. Az előadók számos olyan témakört is érintettek, amelyek segítségével könnyebben meg lehet felelni az élelmiszeripari elvárásoknak. A konferencia kitért a jövőbeli kutatási területekre is.
Rovarból készült étel is volt az újdonságok között
Bemutatták a 3D-s élelmiszernyomtatás lehetőségét, egy új, ígéretes mobilalkalmazást, továbbá a rovarok élelmiszerként történő felhasználásának technológiáját. Pintér Richárd PhD hallgató ugyanis kóstolót is készített a gyászbogár (Zophobas morio) lárváiból.
Az idei konferencia ismét azt igazolta, hogy rendszerben kell gondolkozni. Az eredményességet pedig hiteles módon kell bemutatni – erre vonatkoznak az élelmiszer-biztonsági szabványok. Az IFS-szabvány folyamatosan fejlődik, magába olvasztva a már elérhető, lehetséges megoldásokat, a hiteles és igazolható alkalmazás megszervezését, a megfelelőség igazolását független auditok révén. Ahogy a lehetőségek és tapasztalatok bővülnek, a szabvány is fejlődik, ezzel újabb és újabb elvárásokkal bővül.
A Nemzetközi Élelmiszer Szabvány tudnivalóit ide kattintva éri el.
Arról is szó esett, hogy már készülőben van az IFS szabvány 7. kiadása is, melynek megjelenése 2018 év elejére várható.
Jövőre ismétlést terveznek
Friedrich László és Surányi József, a rendezvény szervezői elmondták, hogy jövőre ismét tervezik vendégül látni a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások minőségirányítási és termelési vezetőit a már hagyománnyá vált rendezvényen. Úgy vélik, fontos, hogy az egyetem vezetője legyen az olyan kezdeményezéseknek, amelyek segítik a hazai élelmiszeripari vállalkozások versenyképességét, és az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági elvárások teljesítését.