Rovar alapú takarmány – ön etetné az állataival?

Új lehetőséget boncolgatnak a rovar alapú takarmány témájában. Az európai ékezési kultúrától idegen rovarfogyasztás. De miért ne etessük a haszonállatokat rovarokkal?

Amint többször is beszámoltunk róla, világszerte napirenden van az az ötlet, hogy ne csak Ázsia, illetve Afrika bizonyos régióiban fogyasszanak rovarokat, hanem Észak-Amerikában és Európában is. A kérdést újból a Syngenta Magyarország Blogja vetette fel.

Kevesebb metánt termelnének a szöcskék

Az érvek szerint ugyanis egyes, Ázsiában már jól bevált fajták fehérjeértéke magas, ugyanakkor tápértékre számítva összehasonlíthatatlanul kevesebb metánt bocsátanak ki, mint a tehenek. De az emberek nem szívesen mondanak le a marhasültről két marék sült sáskáért cserébe.

A rovar alapú takarmány oldja meg a világ élelmezésének egy nagy gondját? /zöld lombszöcske/ Fotó: Pixabay, Manfred Richter
A rovar alapú takarmány oldja meg a világ élelmezésének egy nagy gondját? /zöld lombszöcske/ Fotó: Pixabay, Manfred Richter
Mire lehet jó a rovar alapú takarmány?

Ezután jött a legújabb ötlet, hogy érdemes lehet a haszonállatokat algával és ízeltlábúakkal etetni. Az indok, hogy ezzel lelassítható az erdők kárára történő legelőterület-növelés, valamint lecsökkenne a zöldtakarmány előállításának víz és energia igénye is.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) vizsgálata szerint a légylárvákból, selyemhernyókból, tücskökből, sáskákból vagy szöcskékből előállítható rovarliszt a takarmánykérdés egyik megoldása lehet. Mivel gyors szaporodásúak, hidegvérűek és tökéletesen tenyészthetők biológiai alapú hulladékon, hasznosítási módjaik számos növényt kiválthatnak, és rengeteg termőterületet felszabadíthatnak – írja az Origo.

„Kissé finnyásak vagyunk itt, az Egyesült Királyságban a rovarfogyasztással kapcsolatban, de állatainkat etethetjük velük. Mivel továbbra is szükségünk lesz a takarmányra, a belátható jövőben az algák és a rovarok a jelenlegi takarmányozási rendszer alternatívájaként szolgálhatnak” – mondta a WWF szakértője, Duncan Williamson, a londoni Kipusztulás és Állatállomány nevű konferencián.

A konferenciára készített WWF jelentés szerint nem hatékony felhasználása a világ erőforrásainak, hogy az állattenyésztő és állattartó telepek számára szóját és kukoricát termesztenek, szállítanak, és halat fognak.

Közgazdaságilag könnyen lehet, hogy az elemzőknek igazuk van. De abban a gazdáknak van igaza, hogy a hús íze a takarmánytól függ. Más íze van a kukoricán hizlalt disznónak, mint ha más takarmányt kap. Vajon megvizsgálta-e valaki, hogy a rovar alapú takarmánytól milyen ízű tejet ad a tehén?

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...