Rosszul járna a magyar mezőgazdaság a kemény Brexit esetén

Pontosan még nem lehet tudni, hogyan lép ki, ha egyáltalán kilép az Egyesült Királyság az Európai Unióból. Az esetleges megegyezés nélküli megoldás, azaz a kemény Brexit hatásai várhatóan több uniós ország mezőgazdaságában is komoly gondokat okoznának. Megjósolhatatlan, hogy mi fog történni a jelenleg érvényes kilépési dátum napján, október 31-én. Az viszont biztos, hogy nem csak a britek járnak majd rosszul.

A rendezetlen kilépés, vagyis „No deal” esetén az Egyesült Királyság egy főre jutó GDP-je a becslések szerint akár 10 százalékkal is visszaeshet. Az Európai Unióban maradó tagállamok sem járnának jól. A Brexit különösen kedvezőtlen hatást gyakorolhat az Egyesült Királyság pénzügyi szektorára, de a legfőbb negatívumok az eddigi vámmentességet felváltó szabályozásból adódhatnak. Ez bizonyos agrártermékek esetében különösen magas terheket jelentene – írta az OTP agrár oldala.

A kemény Brexit megnehezítené a magyar mezőgazdaság termékeinek világpiaci helyzetét is - 2017-ben a húsból készült termékek 12,8 százaléka, az élelmezési célra alkalmas zöldségfélék 8,9 százaléka és a különféle ehető készítmények (pl. méz, élelmiszer-készítmények) 6,4 százaléka került Magyarországról az Egyesült Királyságba.
A kemény Brexit megnehezítené a magyar mezőgazdaság termékeinek világpiaci helyzetét is – 2017-ben a húsból készült termékek 12,8 százaléka került Magyarországról az Egyesült Királyságba.

Az uniós agrárágazatot tekintve főként Németország, Hollandia, Franciaország és Írország részére okozhat kereskedelmi problémát a brit kilépés. A Brexit hatásai a gabona és az olajos növények piacán rövid távon önmagukban valószínűleg nem gyakorolnak jelentős hatást. A zöldség-gyümölcs ágazatban viszont az Egyesült Királyságba történő uniós export nehézségekbe ütközne. Emiatt túlkínálat alakulhat ki, és ez jelentősen növelheti a versenyt a közösség bent maradó 27 tagországának egységes piacán.

Az uniós állattenyésztők számára is rosszak az előjelek: az Egyesült Királyság harmadik országokkal tervezett szabadkereskedelmi megállapodása esetén az onnan származó marhahús termékek importja versenyképesebbé válna a brit és az uniós termékekhez viszonyítva. A sertéságazatban az EU és az Egyesült Királyság között alkalmazott esetleges vámok, vagy nem vámjellegű korlátozások erőteljes, a keresletet lényegesen befolyásoló ármozgásokhoz vezethetnek. A kilépés viszont az EU tejtermék- és tojáságazatát is rosszul érintené.

A Brexit hatásai mérsékeltek lehetnek a magyar mezőgazdaságra

Egyes termékek előállítóit azonban érzékenyen érintheti a szigetország kilépése. 2017-ben a húsból készült termékek 12,8 százaléka, az élelmezési célra alkalmas zöldségfélék 8,9 százaléka és a különféle ehető készítmények (pl. méz, élelmiszer-készítmények) 6,4 százaléka került az Egyesült Királyságba. A brit kilépés várhatóan mindenekelőtt ezen termékek esetében fejthet ki majd lényeges hatást. A közvetlen magyar kivitel tekintetében a legnagyobb gondok a tápok és takarmányok, valamint a feldolgozott zöldségfélék, különösen a csemegekukorica piaca szenvedheti el. A magyar export tekintetében lényegesnek minősíthető bor- és mézkivitel is megnehezülhet a Brexit után.

Mivel a magyar alapanyagok egy része továbbfeldolgozás után kerül a brit piacra, a hazai mezőgazdasági- és élelmiszeripari exportot a kilépés közvetlen hatásánál nagyobb károk is érhetik.

Ugyanis már rövid távon csökkenhet egyes agrártermékek vásárlása és/vagy ára, jelentős többletkínálat is jelentkezhet ezekből, ami az árak további zuhanását eredményezheti. Az OTP Agrár szakértői szerint összességében a Brexit az európai országok integrációja, illetve az Európai Unió versenyképessége szempontjából rendkívül káros, míg a rendezett kilépés, esetleg annak elkerülése az Egyesült Királyság és az EU tagországai szempontjából is kedvezőbb lenne.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Brexit – Eljárás indult Londonban a kilépés ... Az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda által jogi eljárás indult annak megakadályozására, hogy a brit kormány parlamenti döntés nélkül kiléptethes...
A brit juhágazatot kicsit későn gondolta át, akar-... A Brexit következményei továbbra sem egyértelműek. Egyesek szerint nem lesz hatással a brit gazdaságra, mások szerint komoly károkat is okozhat. Az ál...
Brexit van, csak munkaerő nincs a brit farmokon Egyre nagyobb problémát jelent a sertéstartó gazdálkodók számára a külföldi munkavállalók felvétele az Egyesült Királyságban, ezért a költségeik is eg...
Bedugulhat a La Manche csatornába a brit sajt és a... Versenyképtelenné válna az Európai Unió piacára irányuló brit agrárexport nagy része, ha a brit EU-tagság megszűnéséig Londonnak nem sikerül szabadker...
A földeken fog elrohadni a termés Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-...
Kelet-európaiak helyett rabok Arra tett javaslatot a brit kormány, hogy rabokkal pótolják a mezőgazdaságban a Brexit miatti munkaerőhiányt. A termelőknek viszont nem tetszik az ötl...