Ritkaság a teljesen egészséges, tünetmentes fokhagyma az üzletben

Hatvan évvel ezelőtt a budapesti Kertészeti Főiskola nagy tudású professzora azt tanította, hogy a fokhagymának nincs betegsége. Ez akkor biztos úgy is volt. Ma már ritka a boltban, illetve piacon kapható olyan fokhagyma, amelyiken nem látható növényi betegség vagy más kárkép tünete.

A fokhagyma nemcsak zöldség, fűszer, hanem gyógynövény is. Ma már sok, humán gyógyászatra alkalmas gyógyszert készítenek belőle, ezért különleges gyógynövényként tartják számon.

Baktérium és a mozaikvírus is károsítja, előbbi a tárolás alatt lép fel, utóbbi a vegetációban károsít
Baktérium és a mozaikvírus is károsítja, előbbi a tárolás alatt lép fel, utóbbi a vegetációban károsít (Fotó: Pixabay)

A fokhagymából készült gyógyszer úgyszólván mindenre alkalmas, a fülfertőzések kezelésétől kezdve a szívbetegségek és tüdőbaj gyógyításán át, egészen a rákos megbetegedések kiegészítő kezeléséig – írta a Kerti Kalendárium nyomán a magyarmezogazdasag.hu.

Ugyanakkor egy sor betegség okozhat – akár végzetes – fertőzést a fokhagymán.

Levélatkák szívásnyomai a gerezdeken

A fokhagymát ősszel és tavasszal is ültetik, de mindkettőnek ugyanazok a betegségei. Baktérium és a mozaikvírus is károsítja, előbbi a tárolás alatt lép fel, utóbbi a vegetációban károsít. A mozaikvírus az egész növényt károsítja: kezdetben a vírusos fokhagyma levelei sárgulnak és torzulnak, világossárga csíkok alakulnak ki a levélen. A növények gyengén fejlődnek, és kis, éretlen hagymát hoznak. A vírus levéltetvekkel, valamint szaporítóanyaggal és növényi nedvvel is terjed. Az első tünetek megjelenésekor a növényeket el kell távolítani és el kell égetni.

A hagyma levélatka jelenlétét nemcsak a levélen, hanem a hagymán is láthatjuk, különösen, ha eltávolítjuk a burkát A tárolt hagymán barnás parásodás, rücskösség látható. Az atka a fertőzött talajból tojások tömegét helyezi a növényekbe.

A fokhagymát is megfertőzi a lágyrothadást okozó baktérium: olyan típusú betegséget okoz, ami szinte az egész növényt elpusztíthatja.

Baktériumos fokhagymagerezd

Főleg akkor fordul elő, amikor érés idején csapadékos az időjárás, de a túlzott nitrogéntrágyázás is segíti kialakulását. A baktérium a fokhagymát a növekedési időszakban fertőzi a nyak felől. A gerezdeken sárga és barna foltok alakulnak ki, bizonyos esetekben a gerezdek átlátszókká, majd nyálkássá válnak, bűzösen rothadnak, és nem képeznek palántákat.

Védekezésként fontos betartani a vetésváltást, a tenyészidő végén kerülni kell a nitrogéntrágyázást. Betakarítás után a termést alaposan meg kell szárítani.

A fokhagymát szárfonálféreg is károsíthatja, ami ellen nagyon nehéz a védekezés. A lárvák a gyökéren keresztül behatolva belső élősködőként táplálkoznak, szaporodnak. Fertőzés esetén akár a termés 50-100%-át is tönkretehetik.

Sajnos kistermelők számára nincs felhasználható készítmény fonálférgek ellen. Védekezésként ebben az esetben is a vetésforgó betartása jöhet szóba.  

Fuzáriumos rothadás hatása a fokhagymára

Nagyon gyakori betegség a fokhagymán a fuzárium, főként a levegőtlen talajokon. Többnyire a tenyészidő végén károsít. Gyengültségi betegség, a fokhagyma a talajlakó kártevők által okozott sérüléseken át fertőződik meg.

A forró és nedves időjárás kedvező a gomba számára. A beteg növény rothad, könnyen kihúzható a talajból. A betegség első tünete a felső levelek sárgulása, és pusztulása. Ha egy ilyen növényt kiásunk, akkor látható, hogy a hagyma alulról elkezdett rothadni. Ennek a kórokozónak a fokhagymán kívül nagyon sok tápnövénye van, a vöröshagyma, a keresztesvirágú növények, tökfélék, paradicsom, kukorica és más növények.

A forró és nedves időjárás kedvező a gomba számára. A beteg növény rothad, könnyen kihúzható a talajból
A forró és nedves időjárás kedvező a gomba számára. A beteg növény rothad, könnyen kihúzható a talajból (Fotó: Pixabay)

Ugyanazon a táblán 4-5 évenként szabad csak fokhagymát termeszteni. A betegség megelőzése érdekében nagyon oda kell figyelni az egészséges szaporítóanyagra és a talaj gyommentesítésére is, mert a nagy csalán, a pitypang és a bogáncs fertőzési forrás lehet. A fuzárium ellen Trichoderma gombát tartalmazó készítménnyel lehet védekezni.

Szürkepenész az egész hagymán és egy hagymagerezden

A szürkepenész gyakori kórokozó, a tenyészidő végén károsít. A fokhagyma a talajban fertőződik meg, de a tünetek a tároláskor tűnnek fel. Különösen akkor károsodik a hagyma, ha a tárolóhely hőmérséklete 12-24 °C között van, és a relatív légnedvesség meghaladja a 70%-ot. A fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat, mert a hagyma nyakán jut be a kórokozó a hagymafejbe.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem csak a kínai fokhagyma kékülhet be Sokan szidják a kínai fokhagymát, de még többen veszik. Ennek oka az alacsony ára, viszont a minőségében vannak kivetni valók. Például előszeretettel ...
Fokhagymafajták és tulajdonságaik A magyar konyha egyik legfontosabb zöldség- és fűszernövénye a fokhagyma. Termesztése nem nehéz, legyen szó őszi, vagy éppen tavaszi fajtákról. Az ala...
Hiány és drágulás az idei fokhagymapiacon Leállt a kínai export, ezért árrobbanás várható a fokhagyma piacán. Miközben Ázsia legnagyobb országa a COVID-19 koronavírus-járvány miatt teljesen l...
A keveset keresett, de értékes zöldvágott fokhagym... A zöldvágott fokhagyma fogyasztásának is van értelme. Akárcsak a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal maradó zsen...
Kevés a konténer, drágult a szállítás és megjött a... A 2021-es év első 5 hónapjában Kína 635 ezer tonna friss és szárított fokhagymát exportált, ami 20 százalékkal marad el az előző év adatától. A vissz...
Gondban a magyar fokhagyma, importra szorulunk Hazánk egyre rosszabbul áll a fokhagyma termesztésében. A termőterület és a termés is csökkenő tendenciát mutat: a termés 5,2–7,9 ezer tonna között a...