Rettegnek a salátától Észak-Amerikában

Kólibaktériummal fertőzött fejes saláta került forgalomba az Egyesült Államokban, ezért az ottani Járványügyi Központ (CDC) arra kérte az állampolgárokat, hogy amennyiben fejes salátát vásároltak, dobják ki, fertőtlenítsék a polcot, ahol tartották, mert 11 tagállamban több mint 30 ember betegedett meg a kólibaktériummal fertőzött salátától.

Járványügyi figyelmeztetést adtak ki az Egyesült Államokban kólibaktériummal fertőzött fejes saláta miatt – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. A CDC közleménye arra figyelmeztette a lakosságot, hogy még azokat az előre elkészített salátás zacskókat is semmisítsék meg, amelyekben más zöldség mellett előfordul fejes saláta is. Az élelmiszerboltok polcairól bevonták a fejes salátát.

Salátabotrány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban
Salátabotrány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban

Közleményt adott ki az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) is, amely bejelentette: az utolsó megbetegedést október 31-én észlelték, jelenleg 32 embert kezelnek és közülük 13 beteget kórházban ápolnak. A fertőzött zöldséget Wisconsinban, Illinois-ban, Michiganben, New Hampshire államban, Massachusettsben, Connecticut-ban, New Yorkban, New Jerseyben, Marylandben, Ohióban és Kaliforniában találták. Az FDA azt is közölte, hogy fertőzött saláták kerültek forgalomba az Egyesült Államokkal szomszédos Kanadában is Az FDA vezetője, Scott Gottlieb aláírásával kiadott közlemény kiemeli: az amerikai hatóságok a kanadaiakkal együttműködve dolgoznak azon, hogy feltérképezzék, honnan származnak a fertőzött saláták.

Nagy a veszély: megtalálták a salátakeverékben az antibiotikumnak ellenálló baktériumot

Nem kizárólag a kólibaktérium miatt kell félni a salátafogyasztástól, ahogy arról korábban írtunk, tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A tetraciklint jellemzően az állatgyógyászatban alkalmazzák, főként bélfertőzések kezelésére. A rezisztens mikrobákra a németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá. Dr. Georg Backhaus, az intézet elnöke szerint már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A legveszélyesebb élelmiszer egy gyakran fogyaszto... Nem a tojás és nem is a csirke az ételmérgezések leggyakoribb forrása, de a legtöbb halálos kimenetelű fertőzés ugyanakkor mégiscsak a baromfiakhoz ...
A salátát sokan kedvelik, a kártevők is Főleg a meztelen csigák és a levéltetvek a saláta kártevői, de fonálférgek is gondokat okozhatnak. A saláta termesztési módja alapvetően meghatározza ...
A saláta növényvédelme – állítsa meg a kórok... Leginkább a kórokozók ellen szükséges a saláta növényvédelme, a kártevők megjelenése és jelentősége pedig a termesztési módtól függően változik. Cikkü...
A spanyol aszály borzolta a salátabiznisz szereplő... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ salátatermése az elmúlt években megközelítette a 25 millió tonnát. K...
Bútoráruházaiban termeszt és ad el salátát az IKEA... A világ egyik legnagyobb bútorkereskedője, az IKEA arra készül, hogy csúcstechnológiájú konténerekben, az áruházak mellett termesszen salátát, amelye...
Napi 500 kiló saláta lesz a kávézaccból Szingapúrban a kávékapszulák több, mint 70 százaléka végzi a szemétben. A Nespresso vállalat hamar rájött, hogy a kapszulás kávéja fenntarthatatlan, ...