Rengeteget lehet spórolni a saját kerti zöldségek termesztésével

A saját kerti zöldségek termesztése rengeteg munkával jár, de remek kikapcsolódást, egészséges és friss termést is biztosít egyben. Sőt, a környezetet is kímélhetjük vele, és jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk meg. A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 ezer forintot is megtakaríthat, ráadásul évente közel 150 kilogramm szén-dioxidot is megspórol a környezetnek.

A közelmúltban készítettek el egy ezzel kapcsolatos tanulmányt, melyben kiszámolták azt a becsült betakarítási mennyiséget, amelyre egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a CO2-kibocsátás csökkentésének előnyeire is összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk – hivatkozott a ShopAlike közleményére az Agrárszektor.

Rengeteget lehet spórolni a saját kerti zöldségek termesztésével - Fotó: Magro.hu, CSZS, Veresegyház
Rengeteget lehet spórolni a saját kerti zöldségek termesztésével – Fotó: Magro.hu, CSZS, Veresegyház

Néhány fontos részlet a tanulmányból:

Egy háromgyermekes család, amely 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 ezer forintot is megtakaríthat.

  • A 3 tagú család évente akár 150 kilogramm CO2-t is megtakaríthat, ha saját magának termel ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
  • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) okozza az EU CO2 kibocsátásának 15 százalékát.
  • Egy könnyű teherautó 1,5 tonnával megrakodva 150 gramm CO2-t bocsát ki kilométerenként.
  • Minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2 keletkezik.
  • Egy hasonló teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna = 1200 kg, ami megegyezik egy háromfős család egyévi ételfogyasztásával.

Mennyi pénzt lehet megspórolni, ha magunk termesztjük az ételt?

  • Egy háromtagú családra és egy 60 négyzetméretes kertre vetítve, tavasztól őszig tartó termesztés esetében az alábbiak szerint alakulhatnak az arányok: a családnak nagyjából 1,36 kilogramm fokhagymára van szüksége, ami 24 növénynek felel meg. Ez 4250 forintba kerül, és mintegy 5800 forintot spórolhatnak meg.
  • Ha koktélparadicsomot vesszük figyelembe, akkor 23,13 kilogramm az ideális mennyiség, ami 26 növényt jelent, 4880 forintba kerül és több mint 11 ezer forintot spórolhatnak meg saját termesztéssel.
  • Zöldsalátából körülbelül 8 kilóra van szükség, ami 31 darab termés és kicsivel több mint 800 forintba kerül, és közel 7 ezer forintot is meg lehet spórolni, ha a saját veteményesben termesztik.
Betegségek ellen

A felsorolásból is jól látszik az, hogy az otthon termesztett kerti zöldségek azon kívül, hogy a legtöbbször egészségesebbek és finomabbak, jelentősen olcsóbbak is a bolti társaiknál. Jó kezdet, ha többnyire őshonos zöldségeket és fűszereket ültetünk. Az őshonosságnak köszönhetően kevésbé fogékonyak a helyi betegségekre, ami azt is jelenti, hogy semennyi vagy csak kis mennyiségű rovarirtó szerre lesz szükség.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...