Rengeteg rovar kell a tyúkok és a sertések etetéséhez

Rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint a hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett. Ehhez hatalmas mennyiségben kell rovarokat termelni. Ennek megvalósításán 3 német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet dolgozik. A Bremerhaveni, Erlangeni és Göttingeni Egyetem a braunschweigi takarmányozástechnikai kutatóközponttal egy, az állatok takarmányozására használható új fehérjeforrást szeretne kidolgozni.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) Észak-német rádió internetes oldalának híréről a Magyar Mezőgazdaság számolt be. A baromfinak, a sertésnek és a halnak egyaránt proteinekre van szükségük a növekedéshez, amelyeket eddig többnyire importált szójadarából és hallisztből biztosítottak nekik. Azonban ezek a például Peruból, Marokkóból és Brazíliából származó takarmányalapanyagok összetétele vitákat vált ki, és környezetterhelőek is. Ezért a jövőben a lárvatenyészetek léphetnek a helyükbe – írják.

Óriási mennyiségű rovartakarmány szükséges ahhoz, hogy kiváltsa a szójadarát és a hallisztet az állati takarmányozásban
Óriási mennyiségű rovartakarmány szükséges ahhoz, hogy kiváltsa a szójadarát és a hallisztet az állati takarmányozásban

Hatalmas mennyiség, megbízható termelésben szükséges

„A megoldást a rovarok jelenthetik” – mondta Rainer Benning, a Bremerhaveni Főiskola élelmiszertechnológusa. A kutatók most azon munkálkodnak, hogy hogyan lehet nagy mennyiségben rovarokat előállítani. Mert ha a szójadarát és a hallisztet pótolni szeretnék, akkor óriási mennyiségben van szükség a rovarokra, ami most nehézséget jelent. Azt is vizsgálják, hogyan lehet leforrázni, kiszárítani, majd darált formában a takarmányba keverni a rovarokat. A Göttingeni Egyetem kísérleteiből kiderült, hogy a rovar alapú táplálkozásra állított tyúkok és sertések ugyanolyan jól fejlődnek, mint a hagyományos takarmányon nevelt állatok. Tehát a szója veszteségek nélkül pótolható. A lisztbogár-lárvák tenyésztése eddig nem volt gépesítve. A nagyobb mennyiségek előállításához azonban meg kell szervezni a gépesítés folyamatait. A gépeknek fel kell ismerniük, hogy mikortól lehet feldolgozni a lárvákat, és nem szabad túl sokáig várniuk sem, mert egyébként bebábozódnak.

A gépeknek a lárvák protein- és zsírtartalmát is pontosan mérniük kell – monda egy kutató. A Bremerhaveni Főiskola egyik laborjában már kísérleteznek az előállítással, és a leghatékonyabbnak egyelőre a legdrágább, fagyasztásos szárítási módszer mutatkozott.

Ha kíváncsi, milyen volt rovarélelmiszereket kóstolni Budapesten,

olvassa el helyszíni riportunkat, amiből kiderül, milyen volt az I. Rovaripari Konferencia!
A jövő élelmiszere lehet a rovar?
A jövő élelmiszere lehet a rovar?
Share Button

Kapcsolódó cikkek

400 milliós támogatás sertésfeldolgozó üzemeknek... Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak sertésfeldolgozó üzemek a sertéshús feldolgozásának, húskészítmények gyártásának és szállításának techno...
98 millió forint a sertésprogramra 98 milliós forintos forrást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében....
A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
Tervezzen Ön is tyúkólat! Egy különleges pályázatra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az „Urbánus csirke házat keres” című pályázat keretében bárkinek lehetősége nyílik egyedi ki...
Így is lehet állatot szállítani? Megdöbbentő, hogy néhány országban hogyan szállítják az állatokat. Legyen szó baromfiról, sertésről vagy szarvasmarháról, az emberek leleményessége ha...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...