Rendképzés, egyedülálló kivitelben

Ha rendképzésről van szó, sokan megelégednek a megszokott, esetleg a széles körben alkalmazott megoldásokkal. Ezek igen gyakran csak jelentős kompromisszumok árán valósítanak meg, hoznak elfogadható végeredményt. A rendképzés és rendkezelés, egy nagy egész részeként, kiemelt fontosságú műveletsor az állattartás összességét tekintve.

Gondosan kell ügyelni a kaszálásra, a rendképzés időzítésére, a legmagasabb minőség és a takarmány tisztaságának elérésére is. Csakis a megfelelő eszközökkel és műszaki megoldásokkal érhető el, hogy káros baktériumoktól és szennyeződésektől mentes legyen a leendő takarmányunk. Bálázás előtti lépésként, törekedjünk a tiszta, szellős rend kialakítására, valamint a kezelt széna épségére is, különösen pillangósok esetében. Létezik több, beváltnak tartott és elfogadott megoldás, melyek csak a fentebb említett kompromisszumok által közelítenek az elvárt minőséghez.

Ezért is fejlesztette ki a finn ELHO gépgyár, a V-Twin rendképzőszériát, több változatban és munkaszélességben. A palettán megtalálható a kis-, közepes- és a nagygazdaságnak is ideális eszköz.

Az ELHO, több évtizedes tapasztalatai alapján gyártja forgókosaras rendszerű rendképzőit, melyek a legbiztonságosabb és egyedi megoldást nyújtják az extra minőség eléréséhez. A kosarakon elhelyezett, hidromotorral meghajtott sodróujjak, végtelenített forgó-haladó mozgásuk közben folyamatosan és ismétlődően feldobják a terményt, amely elősegíti a minőségi és higiéniai szintet extrém magasan tartani. A feldobó mozgatásnak köszönhetően, a terményben maradó szennyeződések mennyisége (kő, föld, trágya) minimálisra csökken. A legszélesebb (9,5 méteres) gép esetén is, egy közepes erőgép elegendő a nagysebességű és hatékony rendképzéshez. Elterjedt a szársértős kasza használata, amely esetenként magasabb tarlót hagy maga után. Így a levágott rend alja levegős lesz, és nem mindig tud teljesen szétterülni. A rend teteje gyorsabban szárad, míg az alja nedves marad, főleg nedvesebb talajon. Az ELHO V-Twin ferde vízszintes rotorjai megemelik és elforgatják a rendeket, így könnyebben szétterül, megfordítva a kaszált fűfélét, a teljes száradás érdekében.

Az eredmény egy magas, jól szellőző, gyorsan száradó, szennyeződésmentes rend. A forgókosarak kialakításának köszönhetően a termény,” talajkaparástól” mentesen folyamatosan a levegőben marad, amíg megfordul és átszellőzik. Ezt valósítja meg, az egyedi fejlesztésű rendszer mozgása. Az ezekkel a gépekkel kialakított rendben a baktériumfertőzések kialakulásának veszélye a töredékére csökken a hagyományos rendszerekhez képest. A kíméletes, könnyed mozgatás, magas, jól szellőző, gyorsan száradó rendet hoz létre, az értékes növényi részek károsítása, roncsolása nélkül.

Tökéletes végeredmény mögött, egyedi műszaki megoldások állnak.

A forgókosarak központi csapos függesztése, a hordozókarok hidro-pneumatikus csillapításával kiegészítve, kiváló talajkövetést, minimális talajterhelést eredményeznek, még egyenetlen területen is. A kosarak hidromotorral hajtottak, forgási sebességük a termény fajtájától, állagától, mennyiségétől függően fokozatmentesen állítható. A hidromotoros hajtás olajigénye mindössze 25-35 liter/perc így, akár kis és közepes teljesítményű traktorokkal is egyszerűen és gazdaságosan működtethető. A kosarak hirtelen blokkolása esetén (pl.: területi akadályok) a gép hidraulikus vezérlése, elengedi az olajnyomást, így megelőzi a gép komolyabb károsodását. A terhelés vagy akadály megszűnésével a kosarak ismét működésbe lendülnek.

A V-Twin 600 esetében, a kosarak nyitási szögének állításával – akár menet közben is, a kabinból – a munkaszélesség 3 és 6 méter között változtatható. A kosarak szögének beállításával a rend szélessége könnyen igazítható, a bálázóhoz. A frontra függesztett kivitel esetén, lehetőség nyílik az egymenetben történő rendsodrásra és bálázásra is.

A V-Twin 600 rögzíthető front és hátsó hidraulikához is, az ELHO vonórúd kiegészítő adaptersegítségével, (opció) a hátsó 3-ponthoz, és Euro-szerszám csatlakoztatással rendelkező homlokrakodókhoz is. A szállítási pozíció néhány másodperc alatt beállítható, így biztosítva a zavartalan kilátást és közlekedést. A kosarak ferdén emelkednek fel, ezáltal csökkentve a szállítási hosszúságot. Szélessége, közúton haladva 2,4 méter alatti.

A kosarak és ezzel a sodróujjak magassága területi viszonyoktól függően 0-150 mm között fokozatmentesen állítható. A javasolt magasság 50 mm talaj felett, így garantált a tiszta és talajszennyeződés-mentes rendképzés. A gumiágyas-bevonatos acél sodróujjak kíméletes munkavégzést biztosítanak, alacsony meghibásodás és alkatrész igény mellett. Az alacsony súlypont miatt a gép vontatása közúton, egyenetlen utakon, lejtős-emelkedős területeken is biztonságosan végezhető. A maximális munkaszélesség a kívánt rend szélességétől függ.

Az ELHO V-Twin 750 rendképző, hatékony munkatársa lehet a nagyobb gazdaságoknak, a tiszta takarmányt kezelésben, akár 8 méteres munkaszélességgel! Szintén rendelkezik HydroBalance felfüggesztéssel, amely biztosítja, hogy a gép kövesse a talajfelszínt, a tisztaság megtartása mellett. Dupla rotorokkal rendelkezik, amelyek felemeli a takarmányt és a levegőben középre mozgatja a szálakat.

A rend szélessége a bálázó méreteihez megfelelően optimalizálható. A vezetőfülkéből rugalmasan állítható a 3-8 méteres munkaszélesség, melynek köszönhetően a V-Twin 750 ideális szórványos és szabálytalan alakú táblákhoz is. Legyen szó, már előre összesodort vagy terített rendről, megbirkózik vele. A rotorokat úgy tervezték, hogy igény szerinti szélesség mellett is, tiszta, szabályos és bolyhos rendet hozzanak létre. A több sorban kialakított fogas rotorok csökkentik az eltömődés veszélyét is.

Rendképzés során, lehetőségünk van középről, vagy akár a renden járva is minőségi munkát végezni:

A betakarítógéppel történő rendképzés csökkenti a megtett kilométerek számát, növeli a betakarítás hatékonyságát és javítja a takarmány minőségét. Az ELHO rendképzők számos előnyt kínálnak a takarmány termelőknek és bérvállalkozóknak egyaránt!

És végül a nagyágyú! ELHO V-Twin 950 Super rendképző a leghatékonyabb szinten! Tiszta takarmányt, akár 9,5 méteres munkaszélességgel!

Az ELHO egy új, még szélesebb, vontatott rendképzőt fejlesztett ki: a V-Twin 950S-t 4,5–9,5 méteres hidraulikusan állítható munkaszélességgel.

Az új V-Twin 950 Super a már szériaként alkalmazott, HydroBalance felfüggesztéssel van felszerelve, amely biztosítja, hogy a gép egyenletesen kövesse a talajfelszínt. Dupla rotorokkal rendelkezik, amelyek hatékonyan felemelik a takarmányt és a levegőben középre mozgatják. Ez a kiváló minőségű takarmánykezelés egyik lényeges eleme. A rend szélességét, itt is a bálázó paramétereihez pontosan lehet igazítani.

V-Twin 950 Super, a rendképzőt a traktor jobb vagy bal oldalára is tudja tolni. Ez különösen akkor hasznos, ha a rendek közötti távolság kicsi, és el akarjuk kerülni a rendre való felhajtást. Egy másik alapfelszereltség, hogy a rotorok közül csak az egyiket üzemeltetjük, így csak adott oldali rend készül el.

Ez a hatékony eszköz, egy közepes traktorral is üzemeltethető, mivel a hidromotoros hajtás olajigénye mindösszesen 35 liter/perc.

A V-Twin 950 S könnyen előkészíthető közúti szállításra. Méreteinél fogva is keskeny és munkaszélességéhez képest viszonylag alacsony, és 3 méter alatti a közlekedési szélessége.

Az ELHO V-TWIN gépekkel történő rendképzés csökkenti a megtett kilométerek számát, növeli a betakarítás hatékonyságát és javítja a takarmány minőségét. Az ELHO rendképzők számos előnyt kínálnak a takarmánytermelőknek és vállalkozóknak.

További információk, és ajánlatkérés:

Gravetti Kft.
Web: www.gravetti.hu
E-mail: info@gravetti.hu

Fülöp Gábor, termékmenedzser, +36203961020

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Extra minőségű takarmány, skandináv technológiával... A finnországi Oy ELHO Ab gépeit, 1967-es alapítása óta a legkorszerűbb technológiák alkalmazása, a kiemelkedő anyag- és gyártásminőség, ezekből eredő...
Elektronika nélkül, toló rendszerű hajtóművel hasí... Az új, 4-rotoros Swadro TC 1250 rendképző a professzionális szektorba belépők számára lehet egy induláshoz megfelelő, új gép. A Krone munkaeszköze el...
Információk a John Deere, a Kubota és a Solis háza... Érdemes elolvasni a Magro.hu mezőgazdasági gépekről szóló novemberi hírösszefoglalóját, mert izgalmas információkat közöltünk az elmúlt hónapban is a...
AKCIÓS prémium Massey Ferguson szálastakarmány kez... A Massey Fergusont egészen a közelmúltig erőgépeiről és betakarító gépeiről ismerhettük igazán, azonban a gyártó stratégiai törekvései közt szerepel,...
A májusi gépes hírösszefoglaló aranyat ér A 2022-es év áprilisában a tavaszi munkák mellett a mezőgazdasági gépek témájában megjelent híreink is kiemelten fontosak voltak. Írtunk gépvásárlásr...
Szálastakarmány betakarító-, terület karbantartó- ... Bár a Gravetti Kft. leglátványosabb terméke a Shelterall tárolósátor termékcsalád, a cég széles termékkínálattal rendelkezik a zöldtakarmány betakarí...