Reménykedhet a csirkevilág – a génszerkesztés ellenállóvá teszi őket a madárinfluenzával szemben

Amikor valahol felüti a fejét a madárinfluenza, eleget téve a törvénynek, meghatározott sugarú körben el kell pusztítani a madárállományt. Az EggXYt ennek a költséges gyakorlatnak a felszámolása érdekében egy új eszköz fejlesztésébe vágott. A fejlesztők remélik, hogy felgyorsítva a hatósági jóváhagyási folyamatokat lehetővé válik számukra, hogy terméküket piacra vigyék.

Az izraeli céget 2016 végén alapították, amikor Dani Offen, a Tel-Avivi Egyetem professzora felkereste Yehuda Elramot azzal az ötlettel, hogy a forradalmi és Nobel-díjas génszerkesztési technológia, a CRISPR alkalmazásával próbáljanak meg véget vetni a naposcsibék elpusztításának.

Amikor járványt jelentenek, a törvény értelmében általában egy bizonyos sugarú körben lévő összes madarat el kell pusztítani
Amikor járványt jelentenek, a törvény értelmében általában egy bizonyos sugarú körben lévő összes madarat el kell pusztítani (Fotó: Pixabay)

 A fejlesztés eredményeként született termék, a seXYt, úgy működik, hogy genetikai biomarkert helyez a nevelt tojócsibék hím kromoszómájára.

A Poultry Worldnek nyilatkozó társalapító és vezérigazgató, Yehuda Elram szerint ennek a megoldásnak az a szépsége, hogy a nőstény csibék, amelyek valóban piacra kerülnek, genetikailag érintetlenek maradnak, és a DNS azonos a nőstény csibékével.

 A biomarkert a keltetők bejáratánál kapuként szolgáló szkenner képes felismerni.

A közelmúltban a társaság fókuszába a betegségmegelőzés területe került. Engedélyezte a Tropic Biosciences GEiGS ™ technológiai platformját a csirkék madárinfluenzájával szembeni rezisztencia kialakítására irányuló projektben.

Amikor járványt jelentenek, a törvény értelmében általában egy bizonyos sugarú körben lévő összes madarat el kell pusztítani, függetlenül attól, hogy megfertőződtek-e vagy sem.

Ez a kegyetlen valóság borsos árcédulával jár – figyelmeztet Elram.

A 2015-ös amerikai járvány például 50 millió madár pusztulásával és 3,3 milliárd dolláros veszteséggel járt. Ma egyes országok oltásokkal és korszerűsített biológiai biztonsági intézkedésekkel igyekeznek szembeszállni a madárinfluenzával, de ez egyszerűen nem elegendő az összes járvány megelőzéséhez.

„Megkérdeztük magunktól, hogyan tudnánk megoldani ezt a kihívást” – folytatja Elram. „Világszínvonalú molekuláris biológusokból álló csapatot állítottunk össze, akiknek szakértelme a génszerkesztésben és a madártudományban rejlik, így egyedülállóan alkalmasak erre a feladatra.

A génszerkesztés segítségével csapatunk genetikai immunitást adhat a csirkéknek számos betegséggel szemben; ebben az első esetben a madárinfluenza ellen.”

A génszerkesztés segítségével csapatunk genetikai immunitást adhat a csirkéknek számos betegséggel szemben
A génszerkesztés segítségével genetikai immunitást szerezhetnek a csirkék számos betegséggel szemben (Fotó: Pixabay)

Tekintettel a génszerkesztés iránti közös érdeklődésre, Elram és csapata szorosan figyelemmel kísérte a Tropic Biosciences munkáját.

Maguk éltek a GEiGS ™ telepítésének lehetőségével, és ez lesz az első alkalom, hogy RNS-interferencia-módszertanokat telepítenek egy megoldásukba. Ebben az esetben a csirke genomjában olyan géneket fognak szerkeszteni, amelyek magukat a fehérjéket nem kódolják, hanem inkább más fehérjék expresszióját szabályozzák.

Átirányítják ezeket a géneket, hogy magát a vírust célozzák meg, megakadályozva a szaporodást a sejtben. A platformnak az az értéke, hogy a genomban végrehajtott változtatások minimálisak.

A fejlesztők remélik, hogy ez felgyorsítja a hatósági jóváhagyási folyamatokat, és lehetővé teszi számukra, hogy terméküket piacra vigyék.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Madárinfluenza Békés megyében! Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága egy Békés megyei baromfitelepen. A vírus elterjedéséne...
Pocokinvázió, madárinfluenza… mi jön még? Melyik újabb megyét fenyegeti a pockok kártétele; hol ütötte fel a fejét a madárinfluenza az országban; hogy alakul az agrárexportunk; mire és mennyi ...
Felszámolták egy baromfitelep kacsaállományát Befejeződött a több mint százezres kacsaállomány felszámolása a füzesgyarmati baromfitelepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. ...
Oroszország nem importál több baromfit hazánkból... Az orosz kormány ideiglenesen megtiltotta a 70 foknál alacsonyabb hőmérsékleten kezelt baromfihúsok és baromfitermékek importját Magyarország területé...
Kifizetések és új támogatási formák Milyen ütemben fizetik ki a terület alapú támogatásokat; hogyan számolták fel a madárinfluenza járvány Füzesgyarmaton; mennyi támogatás jut agrár-vidé...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...