A mennyiségét tekintve jó átlagos, minőségében pedig kiváló volt az idei szőlőtermés a villányi borvidéken – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel a szüret utáni jelentések alapján. Nagy Gergely szerint a termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban. A termésátlagok az elmúlt évek viszonylatában jónak számítanak.
A villányi borvidék 81 százalékát lefedő kékszőlők közül is a legnagyobb területeken a borvidék testes és karakteres vörösborait adó fajták termettek. A cabernet sauvignont 421, a cabernet franc-t 333, a kékoportót 342 hektáron szüretelték. Jelentős területről gyűjtötték még be a merlot és a kékfrankos termését, előbbi 284, utóbbi 285 hektáron termett tavaly. Nagy Gergely szerint a termésátlagok az elmúlt évek viszonylatában jónak tekinthetők, de a kékoportó kiemelkedő eredményekkel zárt, átlagosan 90 mázsát hozott hektáronként. A kékfrankosból 84, merlot-ból 77, cabernet sauvignonból 60, míg cabernet franc-ból 64 mázsát szedtek le hektáronként.
A hegyközségi titkár közölte, hogy a megtermelt borok egy kisebbik része került mindeddig forgalomba, elsősorban a korai illatos fehérborok, rizlingek, nagyobb arányban a portugieserek és a rosék. A testes vörösek legnagyobb része a következő hónapokban vagy csak 2020 végén, 2021-ben jelenik meg a kínálatban.
Gond volt az esővel és a gombával
A szakember emlékeztetett arra, hogy a késő tavaszi, nyári rendszeres csapadék komoly kihívások elé állította a gazdákat, hiszen rendszeresen védekezniük kellett a gombabetegségek ellen. Továbbá számos alkalommal kényszerültek szellősebbé tenni a tőkéket a levélzet ritkításával. A feladatok inkább a kisebb termelőket érintették, a nagy pincészetek számára mindezek nem okoztak problémát – mondta. Nagy Gergely szerint a gazdákat kárpótolta az érési folyamat utolsó fázisában a nyár végi, őszi száraz, napos, meleg időjárás. Az ültetvényeken a szüret után elkezdődtek, és december legvégére már be is fejeződtek a talajmunkák. A nagyobb borászatok pedig már javában metszik a szőlőt. Utóbbi folyamat egészen tavaszig eltart majd.
Így vélekedett az Év Pincészete díj idei nyertese a villányi borvidék 2019-es szezonjáról:
Az évente mintegy félmillió palack bort értékesítő, Az Év Pincészete díj idei versenyében győztes borászat vezetője, Günzer Tamás az MTI érdeklődésére azt mondta: gazdaságában a termés minősége és mennyisége is kiváló volt. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a szőlő érésének végén szinte végig napos volt az időjárás, így “tökéletes egészségi és teljes érési állapotban” tudtak szüretelni. A vörösborok elmondása szerint testesek, tökéletes színanyagúak, méltóak a megszokott villányiakhoz. Kiemelte azt is, hogy a késői szüretelésű vörös fajtákból készülő borok a mediterrán jellegű klíma miatt magas, nem ritkán 15-16 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek, ami a kiváló évjáratok jellegzetessége. A borász szerint minden újbor remek minőségű, személyes kedvence a 2019-es rosé és a mont blanc.