Rekordszámú résztvevő élte át és próbálta ki a jövő technológiáját a Széchenyi István Egyetem innovációs kiállításán

Rekordszámú kiállító részvételével rendezték meg a régió legnagyobb innovációs seregszemléjét a Széchenyi István Egyetemen. A XII. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásáron az egyetem és az ipari szereplők hatékony együttműködése és a jövő technológiai fejlesztései mellett fókuszba került a hallgatók gyakorlatorientált képzése, valamint az innovatív megoldásokat alkalmazó, újító szakemberek kinevelése is.

Összesen 54 kiállító vett részt a Széchenyi István Egyetem által megszervezett XII. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár alkalmával, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont szakmai programjának keretében valósult meg – írta a Széchenyi István Egyetem.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnere, az Audi Hungaria is standdal képviseltette magát a rendezvényen. (Fotó: Horváth Márton)
A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnere, az Audi Hungaria is standdal képviseltette magát a rendezvényen. (Fotó: Horváth Márton)

Az érdeklődők megismerkedhettek az egyetemi fejlesztésekkel, a spinoff cégekkel és a hallgatói csapatokkal, valamint találkozhattak a régió számos gazdasági szereplőjével. A rendezvényen olyan innovatív eljárásokat láthattak a látogatók, amelyek eddig nem voltak elérhetők a nagyközönség számára.

„Az egyetem lelke a hallgató, ezért a mi feladatunk az, hogy a munkaerőpiacra olyan fiatalokat bocsássunk ki, akik a globális értékláncok által teremtett versenyben is megállják a helyüket. Arra törekszünk, hogy a hallgatóink ne csak a legmodernebb tudással legyenek felvértezve, de szeressék is az intézményt. Cél, hogy jól érezzék magukat az egyetemi éveik alatt, később pedig alumnihálózatunkon keresztül egy életen át kapcsolódjanak hozzánk” – fogalmazott az eseményen dr. Lukács Eszter, az Egyetem nemzetközi rektorhelyettese.

12 év, 12 közös vállalkozás

Dr. Dőry Tibor tanszékvezető egyetemi docens szerint ahogy maga az innovációs kiállítás, úgy az intenzív fejlesztői tevékenység eredményeként az intézmény innovációs tevékenysége is hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt 12 évben.

„A kiállítás teret ad azon tehetséges hallgatók és kutatók cégeinek, vagy spinoff vállalkozásainak bemutatkozására is, akik valamilyen innovatív megoldásra alapozzák üzleti tevékenységeiket. Büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünk 12 olyan vállalkozásban vesz részt, amit vagy közvetlenül a mi kutatóink alapítottak, vagy pedig vállalkozásokkal közösen hoztunk létre” – közölte.

A kiállítás szakmai programjában a Széchenyi István Egyetem stratégiai fejlesztési projektjei is terítékre kerültek. Vági Kornél, az egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának központvezetője az épülő győri Tudományos és Innovációs Parkot mutatta be. Ez többek között támogató laborkörnyezetet biztosít az intézmény és a vállalkozások számára, emellett pedig a startup és spinoff vállalkozások fejlődését korszerű inkubációs környezettel segíti. Dr. Szauter Ferenc, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) központvezetője előadásából kiderült, hogy az intézmény olyan innovatív területeken játszik meghatározó szerepet, mint az autonóm járművek és közlekedési rendszerek vagy az elektromobilitás.

Drotár István, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának központvezetője, Szekeres István, az MIB Invest Group Kft. ügyvezető igazgatója és Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője az ABZ Innovation Kft. standjánál. (Fotó: Horváth Márton)
Drotár István, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának központvezetője, Szekeres István, az MIB Invest Group Kft. ügyvezető igazgatója és Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője az ABZ Innovation Kft. standjánál. (Fotó: Horváth Márton)

Drotár István, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának központvezetője úgy fogalmazott: „Igyekszünk az egyetemi kiválósági területeken megszülető technológiai tudásnak egy ipari-vállalati lábat nyújtani. Olyan pilotprogramokat indítunk, amelyek új termékeket, újszerű szolgáltatásokat eredményeznek.”

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte az ipari szereplők és az egyetem együttműködéséről, a közös fejlesztésekről.

Hasznos fejlesztésekre törekednek

Az egyetem által alapított Uni-Inno Kft. célja az egyetemi szellemi alkotások létrejöttének támogatása, a fejlesztési eredmények hasznosításának elősegítése. Vezetője, Dósa Gábor az innovációs ökoszisztéma kiépítésével kapcsolatban hangsúlyozta, a kapcsolatok kiépítésének alapja a kommunikáció. „Elkezdtünk beszélgetni, megismerni egymást, feltérképezni a kutatóink eredményeit, lehetőségeiket és elsősorban az igényeiket. Ezt tettük a vállalkozásokkal is. Ezért tudjuk a szolgáltatásainkat a valós elvárásokhoz igazítani, és így képesek vagyunk gyömölcsöző együttműködéseket kialakítani” – fogalmazott az ügyvezető.

A drónok és az innováció

Erre a kapcsolatra kitűnő példa a dróntechnológiával foglalkozó ABZ Innovation Kft., amelyet a Széchenyi István Egyetem az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen hozott létre. „Az innováció nem kötelező, de elengedhetetlen” – fogalmazott Szekeres István, az MIB Invest Group Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: vállalatcsoportjuk – ahogy a Széchenyi-egyetem is – elkötelezett az innováció iránt. A közös vállalkozással kapcsolatban kiemelte, a drónfejlesztés korunk egyik nagyon fontos iparága a gazdaságos, környezetkímélő, fenntartható fejlesztés égisze alatt. 

A vásár standjain a térség legjelentősebb gazdasági szereplői – mint például az Audi Hungaria Zrt. – mellett bemutatkoztak az egyetemi innováció eredményeként létrejött cégek, startupok is. 

A már említett ABZ Innovation Kft. mellett jelen volt többek között 

  • a speciális motort fejlesztő ADT Kft., 
  • a jelentős költségmegtakarítást kínáló multifunkciós talajmechanikai vizsgálóberendezést készítő Alternatura Kft., 
  • a kommunikációs hálózatokban interferenciamentes közeg biztosítását szolgáló Annist Technologies Kft., 
  • a cégek logisztikai rendszerének hatékony szervezését segítő CoReLog Kft., 
  • az egyedi informatikai megoldásokat kínáló Smart Project Consulting és 
  • az elektromos motorok meghajtásához, méréséhez és elemzéséhez megoldásokat fejlesztő Quatic Technologies Kft. is. 

Róluk és a többi kiállítóról részletesebben itt lehet olvasni.

A vásáron díjazott Smart Project Consulting standja (Fotó: Horváth Márton)
A vásáron díjazott Smart Project Consulting standja (Fotó: Horváth Márton)

A vásár díjkiosztóján a szakmai zsűri által kiválasztott leginnovatívabb cég, a Smart Project Consulting nyerte el kiállítás szakmai díját, míg a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. a fenntarthatóság, zöldinnováció szempontjából kiemelt termék, szolgáltatás bemutatója különdíjat kapta – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Pályázat a 2013. évi legkiemelkedőbb innováció eli... A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi...
Házhoz jön a pénz Hamarosan kiírják a kkv-k versenyképességét javító új EU-pályázatokat. Október 2-án Zalaegerszegen a Pénz, de honnan? roadshow keretében Csepreghy Nán...
Itt az újabb világraszóló magyar sikertörténet!... Megdöbbentően kevés víz felhasználásával, talpalatnyi földterületen, egy tízezer fős város éves paradicsom fogyasztási igényét képes kielégíteni az a ...
Ingyenes navigációs szoftver az IGO-tól! 10 éves születésnapját ünnepli az NNG cég, amely piacra dobta az egyik legismertebb navigációs programot, az IGO-t. A születésnap alkalmából április 2...
Aquapóniás üvegház nyílt Kaposváron Megnyitották az autistáknak munkát adó, aquapóniás rendszerű, egészséges növényeket, és zöldségeket előállító üvegházat pénteken Kaposváron. A halak ü...
Innovatív ötletek kellenek a hazai növénytermeszté... Magas színvonalú agrotechnológia nélkül nem lehet versenyképes a hazai növénytermesztés. Ez ugyanis az alapja annak, hogy emelni tudjuk a gabonafélék ...