Rekordszámú fiókát nevel a Dévaványai-Ecsegi puszta parlagisas-pár

Egy parlagisas-pár fészkében 4 egészséges fiókát is találtak a kutatók a Körös-Maros Nemzeti Parkban, amire nem volt eddig példa Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület írt arról, hogy a világon eddig 4 esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de egyszerre 4 fióka sikeres kirepülését még soha sehol nem bizonyították. Az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy ez a saspár lesz-e a világrekorder.

A parlagi sasok egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok. A 4 egészséges fiókát a Körös-Maros Nemzeti Park egyik territóriumában, a Dévaványai-Ecsegi pusztánál találták a park munkatársai és az MME szakemberei. Az MME az illetékes nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával júniusban végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését – írták. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is.

Rekordszámú fiókát nevel a Dévaványai-Ecsegi puszta parlagisas-pár - képünk illusztráció, Forrás: Youtube
Rekordszámú fiókát nevel a Dévaványai-Ecsegi puszta parlagisas-pár – képünk illusztráció, Forrás: Youtube

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, a madarak vedlett tollaiból pedig DNS-ujjlenyomatot készítenek, hogy többet megtudjanak a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól. A parlagi sasok költéséről részletes tájékoztatás olvasható az alábbi oldalon.

A korábbi említésre méltó parlagisas-pár esetek:

  • Ukrajna, 2008: három egészséges parlagisas-fióka mellett egy fejlődésben lemaradt negyedik fiókát fényképeztek ukrán kutatók, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa;
  • Kazahsztán, 2009: négytojásos fészekaljat találtak, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa.

A PannonEagle LIFE projekt keretében talált két közelmúltbeli eset:

  • Ausztria, 2018: négyfiókás fészekaljat találtak, de sajnos a fiókák kiestek a fészekből és elpusztultak;
  • Magyarország, 2018: egy háromfiókás fészekaljnál a fészek alatt egy korábban elpusztult negyedik fióka maradványát találták meg

Élőhelye, költése:

Az eurázsiai füves puszták madara, ennek megfelelően nálunk éri el elterjedésének nyugati határát. A hazai párok egy része középhegységeink erdeiben költ, de mára megnőtt az alföldi fasorokban, erdőfoltokban fészkelők aránya. Előfordul, hogy traverzre építi fészkét. Mivel több évig használja, a fészek óriási lehet. Rendszerint váltófészket is készít. Általában 2-3 tojást rak. A költési idő 43 nap. A fiókák 55-60 napos korukban hagyják el a fészket. A parlagi sas egyik legfontosabb táplálékállata az ürge, ami többek közt ennek köszönheti törvényes védelmét. Hörcsögöt, nyulat, más kisemlősöket, madarakat is zsákmányol.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Fekete tavasz a sasoknak: a szokásosnál is több ra... Már 12 sas esett mérgezés áldozatául ebben az évben, és az utóbbi egy hónapban 7 különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhull...