Rekordszámú fiókát nevel a Dévaványai-Ecsegi puszta parlagisas-pár

Egy parlagisas-pár fészkében 4 egészséges fiókát is találtak a kutatók a Körös-Maros Nemzeti Parkban, amire nem volt eddig példa Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület írt arról, hogy a világon eddig 4 esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de egyszerre 4 fióka sikeres kirepülését még soha sehol nem bizonyították. Az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy ez a saspár lesz-e a világrekorder.

A parlagi sasok egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok. A 4 egészséges fiókát a Körös-Maros Nemzeti Park egyik territóriumában, a Dévaványai-Ecsegi pusztánál találták a park munkatársai és az MME szakemberei. Az MME az illetékes nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával júniusban végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését – írták. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is.

Rekordszámú fiókát nevel a Dévaványai-Ecsegi puszta parlagisas-pár - képünk illusztráció, Forrás: Youtube
Rekordszámú fiókát nevel a Dévaványai-Ecsegi puszta parlagisas-pár – képünk illusztráció, Forrás: Youtube

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, a madarak vedlett tollaiból pedig DNS-ujjlenyomatot készítenek, hogy többet megtudjanak a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól. A parlagi sasok költéséről részletes tájékoztatás olvasható az alábbi oldalon.

A korábbi említésre méltó parlagisas-pár esetek:

  • Ukrajna, 2008: három egészséges parlagisas-fióka mellett egy fejlődésben lemaradt negyedik fiókát fényképeztek ukrán kutatók, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa;
  • Kazahsztán, 2009: négytojásos fészekaljat találtak, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa.

A PannonEagle LIFE projekt keretében talált két közelmúltbeli eset:

  • Ausztria, 2018: négyfiókás fészekaljat találtak, de sajnos a fiókák kiestek a fészekből és elpusztultak;
  • Magyarország, 2018: egy háromfiókás fészekaljnál a fészek alatt egy korábban elpusztult negyedik fióka maradványát találták meg

Élőhelye, költése:

Az eurázsiai füves puszták madara, ennek megfelelően nálunk éri el elterjedésének nyugati határát. A hazai párok egy része középhegységeink erdeiben költ, de mára megnőtt az alföldi fasorokban, erdőfoltokban fészkelők aránya. Előfordul, hogy traverzre építi fészkét. Mivel több évig használja, a fészek óriási lehet. Rendszerint váltófészket is készít. Általában 2-3 tojást rak. A költési idő 43 nap. A fiókák 55-60 napos korukban hagyják el a fészket. A parlagi sas egyik legfontosabb táplálékállata az ürge, ami többek közt ennek köszönheti törvényes védelmét. Hörcsögöt, nyulat, más kisemlősöket, madarakat is zsákmányol.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fekete tavasz a sasoknak: a szokásosnál is több ra... Már 12 sas esett mérgezés áldozatául ebben az évben, és az utóbbi egy hónapban 7 különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhull...