„Kedves krumplibogár, szíveskedjék eltávozni a veteményemből és másutt keresni táplálékot!”

A címhez hasonló mondat ember száját még aligha hagyta el, sokkal inkább azonnal elkezdik keresni a kevésbé vonzó külsejű kártevők végleges eltávolításának, kiirtásának lehetőségét. Pedig léteznek finomabb módszerek is arra, hogy elvegyük a bogarak kedvét a dézsmálástól.
Például alaposan megnehezíthetjük a dolgukat a kertben május közepén megjelenő krumplibogaraknak azzal, ha a burgonyaágyásokat az előző évitől minél messzebbre alakítjuk ki. Az őszi és tavaszi kapálással is csökkenthetjük a jelenlétüket. […]

Tovább…

Vertikális farm Újpesten – mesterséges fényben nőnek a mikrozöldségek

Egyedülálló kutatási-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.
Kizárólag mesterséges megvilágítást alkalmaznak (ellentétben az üvegházakkal), így egész évben, éjjel-nappal, kis helyen, klímától függetlenül, akár városi környezetben is lehet növényt termeszteni. A Tungsram újpesti telephelyén létrehozott beltéri farmon 150 négyzetméteren folyik hidropóniás mikrozöldség- és salátatermelés kizárólag mesterséges megvilágítással. Emellett két kisebb klímakamra szolgálja a kutatási tevékenységet. […]

Tovább…

Minden kerti növénynek jár a fény, jár a víz! Hosszú a lista, mit ne ültessünk egymás mellé

A kertészkedésnek is megvan a maga tudománya és művészete, és ahhoz, hogy élvezni lehessen a konyhakertben ültetetett növények terméseit, vagyis a fáradságos munka jól megérdemelt gyümölcsét, fontos figyelembe venni néhány alapelvet ültetéskor.
Jó tudni, hogy mely kerti növényeink férnek meg jól egymás társaságában, és melyeket érdemes egymástól lehetőleg kellő távolságra ültetni, ha meg akarjuk takarítani magunknak a rossz termést. […]

Tovább…

Forradalmasítani a csirkék bélrendszerét – a prebiotikumok kutatása révén

Dr. Natalie Morgan baromfitáplálkozási szakértő azt vizsgálja, hogy a prebiotikumok használata a tojótakarmányokban javíthatja-e a csirketermelést, és csökkentheti-e az antibiotikum-felhasználást. Az Új-Angliai Egyetem 2021-es Tudományos és Innovációs Díjának nyerteseként ezt a koncepciót vizsgálja, miután elnyerte az ausztrál tojások díját a 2021-es Tudományos és Innovációs Díj a fiataloknak a mezőgazdaságban, halászatban és erdőgazdálkodásban című versenyen.
A 22 000 ausztrál dollár (16 800 USD) értékű díját egy 8 hetes projekt finanszírozására használja fel, amelynek során azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a xilo-oligoszacharidok (XOS) nevű prebiotikumok hozzáadása a tojótyúkok étrendjéhez. […]

Tovább…

Egyetemi tananyag lett a Veresi Paradicsom termesztési folyamata

A prémium paradicsomkülönlegességeket termelő Veresi Paradicsom Kft. megkapta a biológiai növényvédelem és a természetes beporzás terén piacvezető Koppert Biological Systems Mother Earth elismerését, amiért maximális figyelmet fordít a biológiai kártevőszabályozásra.
Az elmúlt egy évben a Veresi Paradicsom több rangos elismeréssel gazdagodott, elnyerte többek között az EY Újgenerációs gyártástechnológiák különdíját, a Highlights of Hungary Forbes-különdíját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs díját, legutóbb pedig a Koppert Biological Systems biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevelét – köszönhetően annak, hogy innovatív technológiával, törekedve a vegyszermentes növényvédelemre tisztán termeszti Veresegyházon a prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb fajtáját. […]

Tovább…

Kétélű fegyver a gyomflóra meghagyása a sorközökben

Történelmi borvidékeink nagy része hegyvidéken terül el, ahol különösen fontos az erózió elleni védekezés. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet műhelybeszélgetés-sorozatán a sorköztakarás legcélszerűbb módszereiről esett szó. Mint kiderült, a fajgazdag, állandó növénytakaró nemcsak az erózióvédelemben hasznos, hanem segíti a növényvédelmet és természetvédelmi szempontból a legjobb megoldás.
Donkó Ádám a talajápolás különböző módszereiről adott áttekintést. Elöljáróban leszögezte, hogy a porosító hatású egyoldalú mechanikai talajművelés helyett valamilyen más megoldást kell találni a szőlőben, különösen az erózióveszélynek kitett hegyvidéki ültetvényekben. […]

Tovább…

Megháromszorozódott a mézfogyasztás Magyarországon – 20 ezer magyar család él meg a termelésből

Manapság az áruházak és boltok polcain számtalan méztermék található. Viszont nem mindegy, hogy mit választunk. A hellovidek.hu annak járt utána, hogy mi a különbség a bolti és a termelői mézek között, illetve, hogy mire kell számítani, ha ilyen termékeket vásárolunk. De az egyes mézek jótékony hatásaira is fény derül a cikkben.
Az elmúlt években folyamatosan emelkedett az egy főre jutó éves átlagos mézfogyasztás az országban: míg 2010-ben egy ember átlagosan 30 dekagramm, addig 2019-ben már közel 1 kilogramm mézet fogyasztott. […]

Tovább…

A fogyás és az egészségmegőrzés titka lehet a méz és a kurkuma kombinációja

A kurkumás méz állítólag gyógyír a megfázásra és a túlsúlyosságra. A kurkuma a természetgyógyászatban diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javasolt. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is hatékony. A méz ugyancsak antibakteriális hatású, és égési sérülések és sebek gyógyulását is segíti. De valóban így van ez? […]

Tovább…