Nincs ételpazarlás! Csirkéből készül a takarmány a csirkének

A Nuveen 169 millió dolláros befektetésével indult útjára a Do Good Foods. Első kezdeményezése a Do Good Chicken, amely áthidalja a pazarolt élelmiszer és a csirketakarmány közötti szakadékot.
A vállalat szerint ez az első méretezhető megoldás az élelmiszerboltokban évente keletkező 48 milliárd fontnyi élelmiszerhulladék felszámolására. […]

Tovább…

Most kell sokat tenni azért, hogy tavaszra ismét szép és terményben gazdag legyen a kertünk

Ahogy átléptünk a szeptemberbe, az idő – legalábbis éjszakánként – egyre hűvösebb, és bizony a kerti munkák száma is csökken. Persze senki nem dőlhet még teljesen hátra, hiszen nagy feladat áll minden hobbikertész előtt: fel kell készíteni a kertet a hidegebb hónapokra.
Szeptemberben még nem sok tennivaló akad, de amiket most elvégezhetünk, nagyon fontos lépések növényeink életben tartásához. Éppen ezért sorra venni azokat a legfontosabb munkálatokat, amelyeket az ősz kezdetén mindenképp érdemes elvégezni a kertben. […]

Tovább…

Kevés az új antibiotikum – a fejlesztés nem tart lépést a rezisztenciával

A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos nyilatkozott.
Az interneten rákeresve mindenütt azt olvasni, hogy az antimikrobiális rezisztenciát (AMR) a globális egészséget fenyegető legfontosabb biztonsági fenyegetésnek tartják a hozzáértők. A WHO előrejelzése szerint 2050-re – ha nem sikerül hatékonyan beavatkozni – évente 10 millió haláleset és 100 billió dollár gazdasági veszteség írható majd a számlájára. De a jelenlegi uniós halálesetek száma is ijesztő… […]

Tovább…

Család, Badacsony, olaszrizling: átadták az Év Bortermelője díjat

Bár a pandémia miatt a már hagyománynak számító gálaebéd megrendezése a nyári időszakra került át, a díjazott, Borbély Tamás borász tiszteletére 2021. július 11-én nagyszabású borkóstolóval készült a Gundel Palotában a Magyar Bor Akadémia.
Borbély Tamás rendszeresen három dolgot emel ki: család, Badacsony, olaszrizling. Mint kijelentette, csodálatos borvidéken született, mindennapjainak része a szőlő és a bor. Bár világot látott szakember, számára a nemzetközi kitekintés inkább megerősítést hozott, Badacsony kivételes adottságú terület. […]

Tovább…

Láthatatlanok, és tízezrével szedik áldozataikat a szuperkórokozók

2019-ben harmincháromezren haltak meg Európában az antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt. A világon évente mintegy hétszázezerre tehető és folyamatosan nő az ilyen halálesetek száma.
A gyógyszereknek ellenálló szuperkórokozókat mi, emberek hoztuk létre, és sürgősen meg kell állítanunk további térnyerésüket. Ezzel függ össze, hogy a jövő évtől határozott intézkedéseket léptet életbe a NÉBIH az állattenyésztésben használt antibiotikumok csökkentése érdekében. […]

Tovább…

A mézfajták lesajnált prolija – állítólag nem elég barna, és nem elég folyékony

A világon hozzávetőlegesen 300 fajta mézről lehet tudni. Természetesen nem lehet mindet leírni egyetlen cikkben vagy akár egy cikksorozatban. A legjobb, ha mi magunk fedezzük fel a lakóhelyünkre jellemző mézeket, úgy, hogy a piacon felkeressük a helyi méhészeket, és kóstolót kérünk. De utazásaink során is kóstoljunk mézet, akárhová is vigyen utunk.
A mézben található összetevők sokféleségének és ezek változó arányának köszönhetően minden méznek megvan a maga személyisége. Akár ugyanaz a fajta méz is különbözhet évről évre, éppúgy ahogy a bornak is megvannak az apró árnyalatnyi különbségei. A méhészek a pörgetések előtt mindig izgatottan várják, hogy milyen lesz az adott évi méz íze. […]

Tovább…

13 fajta alkotja a világ legelterjedtebb szőlőinek élmezőnyét

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.
13 fajta alkotja a világ élmezőnyét, a világ ültetvényeinek harmadán termelve. Érdekes látni, hogy bizonyos országok preferenciája, nagy szerepe (Kína) milyen magaslatokba repíthet egy-egy fajtát (Kyoho, Red Globe). Az is izgalmas és régóta jellemző tény, hogy regionálisan vezetőnek lenni (Garnacha tinta, Trebbiano Toscana), de akár mindenütt szerepet vállalni (Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc) egyaránt sikeres fajtastratégia lehet. […]

Tovább…

Zöld megállapodás: újra kell gondolni a prioritásokat

Míg a francia termelők gyújtogattak és ezrével vonultak utcára a traktoraikkal, nálunk viszonylag keveset hallani a Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadás előtt álló reformjáról. Jogosan haragszanak-e a francia gazdák, és mi a tétje a KAP-reformnak?
A reform nem most kezdődött, 2016-tól folyik az előkészítése, aminek része volt egy hosszú intézményesített konzultáció is. Ennek a keretében magyar termelők és érdekszervezetek is kifejthették véleményüket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közvetítésével. […]

Tovább…