Ravasz trükkökkel fejlődik a növényvédelem: illatfelhővel zavarják össze a kártevőket a szőlőben

A kártevők természetes ellenségeinek, viselkedési, párválasztási folyamatainak ismeretét felhasználva és a kórokozók életfeltételeinek gátlásával is remek eredményeket ér el a növényvédelemben a Biocont Magyarország Kft. A cég szaktanácsadója, Jakab Mariann beszélt nekünk arról, hogyan lehet a mezőgazdasági termelés környezetromboló hatásait mérsékelve, ugyanakkor hatékonyan megvédeni a növényállományokat. 

A közelmúltban nagy változások voltak a Biocont Magyarország Kft-nél. Hogyan érintik ezek a termelőket?

2016 végével átalakult a cég tulajdonosi szerkezete és vezetése, ezt követően pedig a szaktanácsadói rendszerünk is gyökeresen megváltozott. Az átszervezés előtt növénykultúra felelősök voltak nálunk, azóta pedig földrajzi régiókra osztva látjuk el a feladatokat. Így sokkal hatékonyabb támogatást tudunk nyújtani a termelőknek. Bővítettük a kereskedelmi partnerhálózatunkat, hogy a termelők könnyebben hozzájuthassanak a termékeinkhez.

Jakab Mariann, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója adott interjút a biológiai növényvédelemről
Jakab Mariann, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója adott interjút a biológiai növényvédelemről

Ezen kívül megújult a teljes kommunikációnk, fejlesztettük a weboldalt és új kiadványokkal jelentkeztünk. A változás folyamatos, igyekszünk egyre jobb és szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleinknek. Cégünk főként a zöldség, szőlő és gyümölcskultúrák biológiai növényvédelmére specializálódott, de a szántóföldi portfóliónkat is folyamatosan fejlesztjük és bővítjük.

A cégen belül Ön Somogy, Tolna és Baranya megye, valamint Fejér és Zala megye déli részeinek felelőse. Milyen növényvédelmi kihívások vannak a régióban?

Folyamatosan jönnek az újabb kórokozók és kártevők. A Dél-Balaton, Harkány és Siklós környékén nagy kihívást okozott szőlőben a feketerothadás, mely eddig ezeken a területeken nem volt elterjedt. Ezzel a kórokozóval szemben eddig nem volt ismert hatékony védekezési lehetőség a biotermesztésben, ám most két egymás utáni kezeléssel sikerült blokkolni a további fertőzéseket és megóvni az állományokat.

A Wetcit hatékonyan alkalmazható a botrítisz ellen a szőlőkben
A Wetcit segíti a gomba- és rovarölőszerek  minél jobb terülését és megtapadását a növény felszínén

A szőlőben a sok csapadék hatására az érőfélben lévő bogyók repedezni kezdtek, emiatt kiemelten kellett foglalkozni a botrítisz elleni védekezéssel. A biotermesztők tapasztalatai alapján erre a leghatékonyabb a Wetcit és a Vitisan kombinációja, amely megelőző jelleggel is használható. A fürtzáródás előtti permetezés azért ajánlott, mert megváltoztatja a fürt belsejében a pH-t, ezzel gátolja a kórokozó megjelenését. Ha pedig már megjelent a botrítisz, nagyobb dózis kijuttatásával lehet visszaszorítani a fertőzést.

Almában az almamoly elleni védekezés is meghatározó, több lehetőség is van: a Madex Pro víruskészítménnyel, valamint a Dipel DF szelektív mikrobiológiai rovarölőszer használatával.

A gazdáknak érdemes megfontolniuk, hogy a jövőben beillesszenek egy új, légtértelítéses eljárást. A diszpenzerek kihelyezése könnyen tervezhető munkafolyamat kora tavasszal, nem kell alkalmazkodni a munkaegészségügyi várakozási időhöz, valamint a hasznos élő szervezeteket, így a méheket is megóvja.

Hogyan működik ez a módszer a gyakorlatban?

A feromon légtértelítéses párosodásgátlás alapja, hogy a rovarok szaporodásának kezdete előtt diszpenzereket helyezünk ki a termőterületre. Mindez az adott növénykultúrára igazítva történik, a tarka szőlőmoly ellen például március végén vagy április elején, a metszés utáni időszakban kerül sor.

Így néz ki a légtértelítés diszpenzere szőlőn
Így néz ki a légtértelítés diszpenzere szőlőn

A tőkékre kirakott műanyag csövek belsejében 2 üreg fut, az egyikben alumínium huzal van, a másik 1 vagy több nőivarú feromonnal van töltve. Ezek a diszpenzerek 1, 2 vagy akár 3 rovar feromonját is tartalmazhatják. 150-180 napig bocsátanak ki illatanyagot, ezzel egy felhőt alkotnak. A hímivarú rovar így mindenhol érzi a nőstény illatát, de a felhőben nem találja meg a párját, ezért a szaporodás elmarad. A megoldás használatával biztonsággal le lehet fedni a szőlő teljes vegetációs időszakát. A feromon kipárolgás intenzitása függ a hőmérséklettől és az időjárástól, ahogy a molyok rajzása is. A technológia bevezetésekor érdemes tudnunk, hogy nagy rovarpopuláció esetén a rovarok a vizuális ingerek alapján (látják egymást) is megtalálják egymást, így az első nemzedék ellen szoktunk kiegészítő kezelést javasolni. A termékek helyes alkalmazásához részletes szaktanácsadással állunk a termelők rendelkezésére.

Milyen megoldásokat kínálnak még a gazdáknak?

A Transformer talajkondicionáló készítményünk kifejezetten az optimális levegő- és vízháztartást segíti, a gyökérzónában tartja a vizet és a benne oldott tápanyagokat. Ezzel javul a talaj tápanyagszolgáltató képessége, és a mikrobiológiai egyensúlya is helyreáll. Jobb lesz a növény kondíciója és stressztűrése, erősebb gyökereket fejleszt, így javul a termésminőség. Az Ecovin 2.0 vetőmagkeverék használata a szőlőterületek és gyümölcsösök erózió elleni védelmében jelentős. Ráadásul a telepített növényfajok különböző gyökérváladékokat választanak ki, amivel a talajlakó mikrobákat táplálják (aktiválják őket). Így gazdagabb lesz a talajélet, és lazább talajszerkezet érhető el, valamint a vízmegtartó és vízelnyelő képességet is javítja.

Miért érdemes az ökológiai gazdálkodáson kívül a konvencionális termelésben is a biológiai növényvédelem megoldásait bevetni?

Több növénynél meglévő probléma, hogy nem áll rendelkezésre hatékony növényvédelmi megoldás, mert a kártevő vagy a kórokozó ellen rezisztencia alakult ki. Olyan kultúra is van, amiben lehetetlen betartani a szerrotációt, mert csak egy-két engedélyezett termék áll a gazdák rendelkezésére adott károsító ellen. Ilyen esetekben is érdemes a biológiai növényvédelem megoldásait választani, amikkel le lehet törni a már kialakult rezisztens populációkat.

Kérjen ajánlatot és szaktanácsadást az alábbi elérhetőségeken:

Jakab Mariann
Biocont Magyarország Kft.
Tel: 06 20 454 3922
jakabm@biocont.hu

A Biocont Magyarország Kft. 2002 végén alakult és 2016 óta 100 százalékban a csehországi (Modrice) székhelyű, immár 25 éves múltra visszatekintő   Biocont laboratory spo.s.r.o. leányvállalata. A cég alapfilozófiája, hogy olyan megoldásokat adjon a mezőgazdasági termelők kezébe, amelyekkel a mezőgazdasági termelés káros környezeti hatásait – a hatékonyság megtartása mellett – mérsékelni lehet. A fejlett társadalmakban ugyanis egyre növekvő igény jelentkezik az egészséges úton, minél kisebb környezetterheléssel előállított, egészséges, kemikáliáktól mentes élelmiszerek iránt. Ezért a jövő az úgynevezett integrált- és ökológiai gazdálkodásé, melyek alapja a biológiai növényvédelem, és amelyhez a Biocont Magyarország Kft. is jelentősen hozzá kíván járulni.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...