Rákkeltő szennyező anyag, mégis előfordul az itthoni élelmiszerekben

A Kaposvári Egyetem komoly kutatásba kezdett a napokban. Feltett szándékuk ugyanis jobban megismerni egy olyan, akár rákot is okozni képes mikotoxint, ami elsősorban a kukoricában, de más gabonafélékben is megtalálható, még hazánkban is. Ebből adódik: az élelmiszereink is tartalmaznak ezekből az anyagból. A kérdés, valóban kell-e félnünk tőle.

A kutatásra mintegy 618 millió forint uniós támogatást kapott az egyetem, amely nem egyedül végzi a vizsgálatokat. 2020 végéig nemzetközileg elismert szakemberek és kutatók fogják segíteni az egyetem dolgozóinak, doktoranduszainak és hallgatóinak munkáját.

A kérdéses anyag egy mikotoxin, amely penészgombák által előállított mérgező anyag. A vizsgálat tárgya, a fumonizin B1 (FB1) hazánkban a leggyakoribb mikotoxin, amely kukoricában és más takarmányban, így humán élelmiszer-alapanyagban is előfordul.

Elsősorban a kukoricában, de egyéb gabonafélékben is felhalmozódhat a veszélyes mikotoxin
Elsősorban a kukoricában, de egyéb gabonafélékben is felhalmozódhat a veszélyes mikotoxin

 

A vg.hu információi szerint az FB1 egy potenciálisan rákkeltő anyag hírében áll. Afrika szegényebb részein, ahol szinte csak kukoricát és abból készült ételeket fogyasztanak, már összefüggésbe hozták a mikotoxint a nyelőcsőrákkal, valamint egyéb, nyelőcső záródási rendellenességek kialakulásával is.

A Kaposvári Egyetem vizsgálata elsősorban arra tér ki, hogy a toxin valóban veszélyezteti-e a lakosság egészségét. Laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben fogják vizsgálni a toxin hatásmechanizmusát. Az elért eredmények hozzájárulnak az élelmiszerlánc fumonizin terheltségének felméréséhez, és az esetleges emberi egészségi kockázat tudományosan megalapozott értékeléséhez – olvasható az egyetem tájékoztatójában.

Egy azonban biztos: a kukorica és egyéb gabonafélék növényvédelme továbbra is kiemelten fontos és nem csak azért, hogy megfelelő termésmennyiséget érjenek el a gazdálkodók, hanem azért is, hogy a gombák által termelt mikotoxin ne tudjon felhalmozódni a növényekben. Ennek érdekében folyamatosan figyelemmel kell követni a szántóföldi növények fejlődési ciklusát és amint megjelennek a gombafertőzések jelei, azonnal közbe kell lépni a megfelelő növényvédő szerek alkalmazásával.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...