Probléma lehet belőle: csökkenti a rizs tápanyagtartalmát a klímaváltozás

A magasabb légköri szén-dioxid-szint következtében csökken a fehérje- és tápanyagtartalom a rizsben, emiatt pedig a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, és egyes vidékeken még a gyerekkori fejlődést is veszélyezteti. De mi történik még, ha megváltoztatják a rizs tápanyagtartalmát?

A  nemzetközi tudóscsapat terepi kísérletei alapján született tanulmányt május végén jelentették meg a Science Advances magazinban – írta a Magyar Mezőgazdaság. Azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a rizs tápanyagtartalmát és növekedését  a széndioxid szint növekedése, ami még ennek az évszázadnak a végén várhatóan bekövetkezik.

Komoly gondok jönnek, ha megváltoztatják a rizs tápanyagtartalmát
Komoly gondok jönnek, ha megváltoztatják a rizs tápanyagtartalmát

A kísérleteket Kínában és Japánban végezték. 18 gyakori rizsfajtát vizsgáltak, mégpedig úgy, hogy a rizsföldeken műanyag csövekből nyolcszögletű alakzatokat hoztak létre, és ezeken keresztül juttattak szén-dioxidot a kísérleti területre. Ennek a szintjét pedig olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz a Földön.

A mért eredmények alapján az alábbi változásokat mutatta a kísérlet:
  • B1 vitamin: 17,1 százalékkal csökkent
  • B2 vitamin: 16,6 százalékkal csökkent
  • B5 vitamin: 12,7 százalékkal csökkent
  • B9 vitamin: 30,3 százalékkal csökkent
  • B6 vitamin: nem változott
  • Kalcium: nem változott
  • E vitamin: egyes fajtáknál növekedett a mennyisége
  • Fehérje: 10,3 százalékkal csökkent
  • Vas: 8 százalékkal csökkent
  • Cink: 5,1 százalékkal csökkent
A rizs tápanyagtartalmát befolyásolja a magasabb légköri szén-dioxid koncentráció

Ebből azért lehet nagy probléma, mert a B-vitaminok csoportja nélkülözhetetlen a szervezetnek az élelmiszer energiává alakításához. A rizs a Földön 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása. A tápanyagtartalom csökkenése aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára. Körülbelül 600 millió ember – elsősorban Ázsiában – a napi kalória- és fehérjeszükségletének több mint felét a rizzsel viszi be. De nem csak Ázsiát érintheti kedvezőtlenül, ha magasabb lesz légköri szén-dioxid koncentráció. Ahogy azt Kristie Ebi,  Washingtoni Egyetem Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának igazgatója mondta: a rizs, mint alapélelmiszer Afrikában is „felfutóban van”.

A tudósok szerint a tápanyagtartalom változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve a gyerekkori fejlődést is befolyásolni fogja. Azt is hozzátették, hogy az alultápláltság súlyosbíthatja a hasmenéses betegségeket és a maláriafertőzést is – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Megkezdődött a különleges rizstámogatás kifizetése... Az MVH megkezdte a különleges rizstámogatás kifizetését, és mintegy 60 rizstermelő részére összesen több mint 380 millió forintot folyósít. A fajlagos...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...
Mindig az a fránya időjárás! Ónos eső és belvíz okoz károkat az erdőkben, és a földeken; termésátlagok az őszi betakarítási és vetési munkákról; kevesebb idén a kárbejelentés, min...