A magasabb légköri szén-dioxid-szint következtében csökken a fehérje- és tápanyagtartalom a rizsben, emiatt pedig a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, és egyes vidékeken még a gyerekkori fejlődést is veszélyezteti. De mi történik még, ha megváltoztatják a rizs tápanyagtartalmát?
A nemzetközi tudóscsapat terepi kísérletei alapján született tanulmányt május végén jelentették meg a Science Advances magazinban – írta a Magyar Mezőgazdaság. Azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a rizs tápanyagtartalmát és növekedését a széndioxid szint növekedése, ami még ennek az évszázadnak a végén várhatóan bekövetkezik.
A kísérleteket Kínában és Japánban végezték. 18 gyakori rizsfajtát vizsgáltak, mégpedig úgy, hogy a rizsföldeken műanyag csövekből nyolcszögletű alakzatokat hoztak létre, és ezeken keresztül juttattak szén-dioxidot a kísérleti területre. Ennek a szintjét pedig olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz a Földön.
A mért eredmények alapján az alábbi változásokat mutatta a kísérlet:
- B1 vitamin: 17,1 százalékkal csökkent
- B2 vitamin: 16,6 százalékkal csökkent
- B5 vitamin: 12,7 százalékkal csökkent
- B9 vitamin: 30,3 százalékkal csökkent
- B6 vitamin: nem változott
- Kalcium: nem változott
- E vitamin: egyes fajtáknál növekedett a mennyisége
- Fehérje: 10,3 százalékkal csökkent
- Vas: 8 százalékkal csökkent
- Cink: 5,1 százalékkal csökkent
A rizs tápanyagtartalmát befolyásolja a magasabb légköri szén-dioxid koncentráció
Ebből azért lehet nagy probléma, mert a B-vitaminok csoportja nélkülözhetetlen a szervezetnek az élelmiszer energiává alakításához. A rizs a Földön 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása. A tápanyagtartalom csökkenése aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára. Körülbelül 600 millió ember – elsősorban Ázsiában – a napi kalória- és fehérjeszükségletének több mint felét a rizzsel viszi be. De nem csak Ázsiát érintheti kedvezőtlenül, ha magasabb lesz légköri szén-dioxid koncentráció. Ahogy azt Kristie Ebi, Washingtoni Egyetem Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának igazgatója mondta: a rizs, mint alapélelmiszer Afrikában is „felfutóban van”.
A tudósok szerint a tápanyagtartalom változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve a gyerekkori fejlődést is befolyásolni fogja. Azt is hozzátették, hogy az alultápláltság súlyosbíthatja a hasmenéses betegségeket és a maláriafertőzést is – írta a Magyar Mezőgazdaság.