Precíziós gépek, automata üvegházi termesztés, MálNAPelem, veszteség a Deutz gépgyárnál – itt a szeptemberi mezőgazdasági gépek és technológia hírösszefoglaló

Augusztusban is több érdekes, mezőgazdasági gépekkel és technológiával foglalkozó anyagunk jelent meg az agrárhírek között. Írtunk arról, hogy nagy veszteséggel működött 2020 első felében a Deutz, és beszámoltunk egy üvegházi mesterséges intelligencia versenyről, valamint a málnatermesztés és a napelemrendszerek közötti agrár-összefüggésről is. A precíziós gazdálkodás technológiái sem maradhattak ki, ezúttal a kanvezető robot legújabb változata, valamint egy bugaci gépbemutató került terítékre. Itt a szeptemberi mezőgazdasági gépek és technológia hírösszefoglaló!

Tarolt a mesterséges intelligencia az üvegházi termesztés-versenyben

Másodszor rendezték meg Hollandiában az üvegházi paradicsomtermesztő algoritmusok és az emberi termesztők versenyét. Több alkalommal az algoritmus ért el jobb eredményeket, mint a gazdák. A többek között a holland Wageningeni Egyetem felügyeletével megrendezett Autonomous Greenhouse Challenge verseny célkitűzése az volt, hogy a csapatok olyan mesterséges intelligencia által irányított algoritmusokat fejlesszenek, amelyekkel távolról irányítható az üvegházi termesztés. Az értékelés pontozásos alapon történt. A termés mennyiségén és minőségén kívül a bírálók figyelembe vették az adott termesztéstechnológia fenntarthatóságát is. Az egyik érdekesség pedig az volt, hogy ezeket az adatokat összehasonlították a gazdák eredményeivel. A kérdés, hogy az algoritmusok képesek-e jobb eredményeket elérni, mint a gazdák?

Egyre közelebb az idő, amikor a mesterséges intelligencia vezérli az üvegházi termesztést - Fotó: Magro.hu - CSZS
Egyre közelebb az idő, amikor a mesterséges intelligencia vezérli az üvegházi termesztést – Fotó: Magro.hu – CSZS

MálNAPelem: hatékony gyümölcstermesztés átlátszó napelemek alatt

Holland kutatók és német szakemberek szerint lehetséges egy területet egyszerre termőföldként és napelemparkként is hasznosítani. A világ legjobb agrár-felsőoktatási intézménye, a Wageningeni Egyetem és német BayWa azzal kísérletezik, hogyan lehetne hatékonyan és eredményesen kombinálni a napenergiát és a bogyós gyümölcsök termesztését. Szerintük az AgriPV megoldás javítja a gyümölcsök minőségét, csökkenti a víz elpárolgását a földekből, valamint a gyümölcstermesztéssel járó költségeket is. A müncheni székhelyű BayWa AG egyre több mezőgazdasági és napenergiát termelő agrofotovoltaikus (AgriPV) rendszert telepít Európában. A legutóbbi nagy beruházásuk a kontinens eddigi legkomolyabb ilyen rendszerének installálása volt egy holland málnatermesztő gazdaságban, Babberich településen.

Drónfelvételen a kísérleti helyszín Hollandiában
Drónfelvételen a kísérleti helyszín Hollandiában

Harmadával kisebb forgalom: nagy veszteséggel működött 2020 első felében a Deutz

A koronavírus-járvány közepette visszaeső kereslet és ezzel együtt a harmadával alacsonyabb bevétel vesztesége rontotta le a német Deutz haszongépjármű-motorgyártó vállalat eredményét az év első felében. A Deutz értékesítési árbevétele az év első felében 33,3 százalékkal 620 millió euróra csökkent, adózás előtti eredménye 49,9 millió euró hiány lett, nettó eredménye pedig 52,3 millió euró veszteség. A második negyedévben 280,2 millió euró, az egy évvel korábbinál 41,3 százalékkal kisebb értékesítési árbevétel mellett a Deutz 38,1 millió euró hiányt könyvelt el adó előtti eredmény szinten, nettó eredménye pedig 42,3 millió euró veszteség lett. A második negyedévben a Deutz a járványvédelmi korlátozások miatt üzemleállásra kényszerült, az alacsony kereslet miatt pedig részmunkaidős foglalkoztatást vezetett be.

Nem mentek jól 2020-ban a Deutz eladásai - Fotó: www.deutz-fahr.com
Nem mentek jól 2020-ban a Deutz eladásai – Fotó: www.deutz-fahr.com

Búgatás a kocatelepen: kész a kanvezető robot újabb verziója

Kanvezető robot segíti a megtermékenyítés létrejöttét. A Boar Bot nevű távirányítású robotot arra tervezték, hogy biztonságosan mozgassák a búgatáshoz használt kanokat a kocatelepeken. A szaporítóistállókban és azok körüli sétát az 50 centiméter széles, 75 centiméter magas, mintegy 250 kilogramm tömegű gép biztosítja. A robotot villanymotor hajtja, az üzemideje pedig nagyjából 8 óra. Másodpercenként körülbelül 0,5 métert halad, így az kandisznók lassan sétálnak mögötte. A távirányítású eszközt azért fejlesztették ki, hogy a mesterséges termékenyítés alatt álló kocák között gyakorlatilag bárhol elvezesse vagy elhúzza a kant. A kan látványa, illata ugyanis serkenti a kocákat, így könnyebb megállapítani, melyikük áll készen a megtermékenyítésre. A kanra két hevederrel egy vezetőkötelet rögzítenek, aminek a végét a robotra kötik. Ezáltal emberi erő és hozzájárulás nélkül tudják vezetni a kant. A robot mozgása távirányítóval történik: jobbra, balra, előre és hátra mozog.

Komoly lehetőségek és gyakorlati példák az agrárinnovációs fejlesztésekre

A brit kormányzati kutatási, fejlesztési és innovációs finanszírozó ügynökség alá tartozó Innovative UK program összesen 24 millió font, vagyis közel 9,2 milliárd forint összegű támogatásban részesített 9 projektet. Ezek gazdálkodási és élelmiszer-előállítási hatékonyságot növelő programokat valósítanak meg az Egyesült Királyságban a Big Data, mesterséges intelligencia és a robotika eszközrendszereinek felhasználásával. Többek között az éghajlatváltozást, a népességnövekedés élelmezéséhez kapcsolatos kihívásainak kezelését, az erőforrások optimalizálásának fontosságát és az egyre komolyabb problémaként jelentkező szezonális munkaerő gépi kiváltását illetően is sokféle hasznos újdonságra lehet számítani a jövőben.

Az agrárinnovációs fejlesztések vihetik előbbre és tehetik hatékonyabbá a mezőgazdasági termelést szerte a világon, így Magyarországon is - Fotó: Adam's Photovision
Az agrárinnovációs fejlesztések vihetik előbbre és tehetik hatékonyabbá a mezőgazdasági termelést szerte a világon, így Magyarországon is – Fotó: Adam’s Photovision

Tudásbázis – Hogy minden információ egy helyen, könnyedén elérhető legyen – Virtuális határszemle 6.

A KITE Zrt. létrehozott egy olyan felületet, mellyel a jövőben az a célunk, hogy a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó technológiai, szaktanácsadási és szolgáltatási terület teljes tudásanyagát egy helyen tudjuk tárolni. De ehhez Önökre is szükségünk van! Keressék fel és használják ki a PGR Tudásbázis adta lehetőségeket, ha új információkra éhesek! A PGR Tudásbázis elkészítésének és üzemeltetésének célja, hogy a KITE-ben évtizedek alatt felgyülemlett szaktudást, eredményeket egy közös platformon, ne elaprózódva (több helyen), hanem összegyűjtve, jól strukturált módon, egy erre kifejlesztett tárházban tudjuk elhelyezni. A szakmai anyagok agrotechnológiai, műszaki és IT oldalról folyamatosan kerülnek feltöltésre, így biztosítva, hogy az érdeklődők naprakész információkhoz juthassanak. (x)

Új gép debütált a Precision Planting bugaci bemutatóján

Bugacon a Precision Planting 20/20 eseményén Börcsök András vendégei szántóföldön tekinthették meg, mit is jelent a gyakorlatban a világ egyik legjobb vetéstechnikájával dolgozni. A bugaci gazdaságban idén használt, átalakított John Deere 1770NT vetőgépen mutatta be Börcsök András Sebestyén Gergellyel karöltve, mit lehet 2020-ban egy vetőgéppel elérni. A Precision Planting által fejlesztett gép szenzorokkal soronként méri a talaj nedvességtartalmát, hőmérsékletét és szervesanyag-tartalmát. DeltaForce segítségével menet közben automatikus szabályozza a vetési mélység tartását nagysebességű munkavégzés mellett is. Speedtube – szállítószalag alkalmazásával a vetőmag a magtartálytól a magárokig folyamatosan kontrollált, kötött pályán mozog. (x)

Hamarosan csak a szenzorokat ültetik a gazdák, minden más a gépek dolga lesz

A mezőgazdaságba is begyűrűzött a negyedik ipari forradalom, a jövő gazdaságában a termőterületre szenzorokat telepítenek, amelyek mérik a talaj nedvességtartalmát, tápanyag-ellátottságát, hőmérsékletét, a kultúrnövények fejlődését és egyéb tulajdonságait. Az érzékelők a mért adatokat automatikusan továbbítják egy számítógépes felhős rendszerbe, ahol az elemzi azokat. A termelő lekérheti az eredményt az okostelefonjára, számítógépére vagy közvetlenül a munkagép fedélzeti egységére. Ez pedig az elemzés ajánlása alapján automatikusan adagolja a vetőmagot, a műtrágyát és a növényvédő szert. A fenntartható mezőgazdaságot egyre inkább digitális ökoszisztémaként érdemes elképzelni. Ebben autonóm drónok és munkagépek, szenzorok és felhős rendszerek folyamatos kapcsolatán alapul a termelés a vetéstől egészen a betakarításig. Az állattenyésztésben az állatok élettani adatait figyelő szenzorok használatától az automata fejőgépekig szintén a modern technológia segíti, hogy a gazdálkodás hatékonyabb legyen, és mégis kisebb környezeti terheléssel járjon.

Magyar mesterséges intelligencia-fejlesztés segítheti a szarvasmarha sántaság elleni fellépést

Szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet győzött a NAK TechLab Egyetemi Ötletverseny budapesti döntőjében. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Design Terminál szakmai közreműködésével megrendezett program a mezőgazdaság kiaknázatlan lehetőségeinek feltárására törekszik. Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív elképzeléseikkel és hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós, gyakorlati agrárproblémákra válaszolnak. Az első helyezett a CowBaj csapat lett, amelynek ötlete a szarvasmarha-tenyésztés gyakorlatában nyújt segítséget. A csapat problémafelvetése szerint a szarvasmarhák egyharmadánál lép fel sántaság. Ennek diagnosztizálása az állatorvosok részéről pénz- és időigényes, emiatt ritkán végzik el. A megoldás egy erre automatizált rendszer, amely mesterséges intelligenciával figyeli meg az állatok viselkedését és mozgását. A kamerás megfigyelés adatait a rendszer továbbítja egy számítógépes alkalmazásba, ahol a gazda követni tudja a szarvasmarhák állapotát.

A CowBaj csapat nyerte a NAK TechLab Egyetemi Ötletverseny budapesti döntőjét, közöttük öltönyben Győrffy Balázs, a NAK elnöke
A CowBaj csapat nyerte a NAK TechLab Egyetemi Ötletverseny budapesti döntőjét, közöttük öltönyben Győrffy Balázs, a NAK elnöke
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
Vizespalackból melegházat! Gondolkodjon nagyban, és keresse az újszerű megoldásokat! Hasznosítsa újra műanyag palackjait, és fólia helyett, vagy azt kiegészítve, 1000 db műanyag...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...