A precíziós gazdálkodást nem lehet megvásárolni – interjú a KITE üzletág-igazgatójával

A KITE 45 éves, a John Deere pedig 100 éves születésnapját ünnepli idén. Ennek apropóján adott exkluzív interjút Balogh Viktor, a KITE Zrt. üzletág-igazgatója a Magro.hu-nak. Az egyik legnagyobb magyarországi gépforgalmazó cég a kettős ünnep alkalmából John Deere gépekkel töltötte meg az egyik pavilont az AGROmashEXPO 2018-as rendezvényén, ahol a John Deere történelmét és az összes létező traktor géposztályát is bemutatta. Interjú a KITE-technológiáról – a vasba öntött történettől a magyar fejlesztésekig.

Mi most a legfontosabb kérdés az agráriumban, mihez kell alkalmazkodnia a gazdáknak a termelés során?

A mezőgazdaságban ma két nagyon fontos téma van. Az egyik a klímaváltozás, a másik a precíziós mezőgazdaság. Akár hisz valaki ebben, akár nem, a gyakorlat azt mutatja, hogy a különböző technológiai időszakok hossza kezd lerövidülni. Gyorsabban változik az időjárás, aminek az az eredménye, hogy minden technológiai műveletnek van egy optimális időtartama, amikor a legalkalmasabb elvégezni az adott folyamatot. Ezeket az időszakokat kell eltalálni, mert ha ez nem sikerül, akkor az villámgyorsan meglátszik az eredményeken is.

Balogh Viktor, a KITE Zrt. üzletág-igazgatója
Balogh Viktor, a KITE Zrt. üzletág-igazgatója
Milyen újfajta kihívásokat hozott ez? 

Vetés esetén az optimális időjárási körülmények és a talajállapot a legfontosabbak, mert robbanásszerűen kelő, homogén állományra van szükség. Ha nem jól időzítik, az eredmény sem lesz az elvártnak megfelelő és később már nem lehet kijavítani. Mások a betegségek, más a növényvédelem, mint 10 éve, más típusúak a szerek is. Korábban lehet, hogy elég volt évente “egyszer odacsapni”, de ma már más a helyzet. Könnyen előfordulhat az is, hogy ha végighúztam egy területet, a túlsó sarkára érve már megint megjelenik valami gond az első sarkában. 

Hogyan lehet ezt kezelni? 

Egyrészt a megfelelő technológia alkalmazásával, másrészt a kivitelezésével. Be kell tudni tartani a szükséges és elégséges elveket. Azok a gazdaságok, amik a kibocsátás jelentős részét adják és a beruházásokat megfelelően tudják ütemezni, igyekeznek a lehetséges kimenetelekre is felkészülni.

A John Deere és a KITE hadrendbe szedte a traktorokat, a pompás veteránok is felsorakoztak
A John Deere és a KITE hadrendbe szedte a traktorokat, a pompás veteránok is felsorakoztak
Hogyan látják a precíziós gazdálkodás helyzetét? 

Ez most varázsszó. Gondolhatjuk azt, hogy David Copperfield is varázsol, pedig varázslók nem léteznek. A precíziós gazdálkodás sem varázslat. Ráadásul nem lehet megvásárolni. Nem mehetek be a KITE-hez, egy precíziós gazdálkodást kérve, ami után kapok egy dobozt, hazamegyek, kibontom, és felkiáltok: Megvan a gazdaságom precíziós gazdálkodás változata! 

Ez egy nagyon alapos előkészítést és felkészülést igénylő, folyamatos tanulás. Több évig tart, amikorra elmondhatjuk, hogy mind technológiával, mind technikával, mind informatikailag átáll egy gazdaság. 

Miért tart ez ennyi ideig? 

Könnyen össze tudunk állítani egy precíziós gazdálkodáshoz alkalmas gépsort, de magának a döntéshozatalnak az alapját az adat képezi. A több éven át gyűjtött, adott területre a térinformatika módszereivel összegyűjtött adat. Márpedig ehhez idő kell. Különböző kultúrákból és körülményekből, különböző tápanyag-utánpótlásból eredő információra van szükség, amit összerakva meg lehet állapítani, hogy melyik táblának, melyik területnek mi a képessége. Utána, akár menet közben eldönthetem, hogy ennek alapján mit csinálok a talajjal. 

Mivel élő szervezetről beszélünk, csak finoman lehet hozzányúlni. Az egyik lehetőség, hogy elindulok egy egalizáló irányba, amikor olyanok a körülmények, hogy képes vagyok egyforma erejűre hozni a tábla minden részét. Vagy el lehet indulni egy lokalizált kondicionáló irányba, amikor tudomásul veszem, hogy vannak olyan pontjai a táblának, amikre nem, vagy alig kell költeni. Viszont vannak jól felhozható részei, ahol csúcsterméseket lehet elérni. 

Lélegzetállítóan gyönyörű veterán John Deere traktorok sorakoztak
Lélegzetállítóan gyönyörű veterán John Deere traktorok sorakoztak
Mik voltak a KITE-fejlesztések mérföldkövei ezen a területen? 

Ennek van egy technológiai, valamint egy technikai fejlesztés és fejlődés része. Ez utóbbi felelős a technológia kivitelezéséért. És van egy informatikai háttere, ami egyre komolyabban jelen van az eszközökben és a mezőgazdaság “irodai részében”. Nagyon fontos volt a tervezhető és felügyelt mozgás a táblán, másként mondva az automatikus kormányzás, és ennek is az RTK-s változata. Ez gyakorlatilag lezárta az automatikus kormányzás első korszakát, hiszen térben és időben korlátlanul megismételhetővé teszi a nyomvonalat. Márpedig ez a magyarországi közel 1,5 millió hektár nagy sortávú kultúrán való közlekedésben rendkívül fontos dolog.  

A következő mérföldkő a kompatibilitás kérdése és annak megoldása volt. Az, hogy egy traktor hány lóerős, nem mérvadó. Teljesen felesleges egy 20 tonnás, 500 lóerős traktort gyártani, mert nem lehet átadni a teljesítményt a talajra. Fizikai képtelenség. Viszont a beépített kapacitást ki kell használni. Nagyon fontos fejlődési irány volt annak kitalálása, hogy hogyan tudják emelni a gépek kapacitását. Az erre irányuló elektronikai forradalom elsősorban azt célozta meg, hogyan tudja az egyes kezelő kihozni a gépből a teljesítményt. 

Mondjon erre egy egyszerű példát! 

Egy nagy kombájnt, 9-12 méteres vágóasztallal, fizikai képtelenség belátni. Ha ebből csak 1, vagy fél métert elhagyok, azonnal 5-10 százalékos veszteségem van a kapacitásból. Ezt a kérdést az automatikus kormány megoldja. De ha mindez kiegészül egy fedélzeti rendszerrel, ami még adatot is gyűjt, vagy a kombájnt menet közben a megváltozó betakarítási viszonyokhoz állítja be, akkor érezni igazán a különbséget. 

A traktor és a munkagép kapcsolatával kapcsolatos fejlesztések hogyan haladnak? 

Az ISOBUS rendszer megjelenése az egész iparágnak fontos mérföldköve volt, ennek eredményeit élvezzük ma is. Jelenleg a John Deere a piacvezető. Nincs még egy mezőgazdasági gépgyártó a világon, aki ennyi pénzt költene kutatásra és a fejlesztésre. Ha csak az elmúlt néhány évet nézzük, ez folyamatosan 1,3-1,4 milliárd dollárt jelent évente. Ennek a pénznek a nagy részét a géprendszerre költik. Egyik oldalról a KITE támaszkodik a John Deere-re, mint legnagyobb partnerére, a másik oldalról pedig ők is támaszkodnak ránk. Együttműködünk velük a fejlesztésekben. 

A 9620 RX a John Deere zászlóshajója a KITE pavilonjában
A 9620 RX a John Deere zászlóshajója a KITE pavilonjában
Milyen fejlesztései vannak most a KITE-nek? 

Amit mi itthon csinálunk, az világszinten egyedi. Ezt maga a John Deere elnök-vezérigazgatója mondta. Azért, mert mi nem csak átvesszük, hanem adaptáljuk is az adott termékeket a hazai körülményekre. Nem egy nagy növénynemesítő technológiát használunk, hanem KITE-technológiát. Mindenkitől függetlenül megvizsgáljuk, leteszteljük, kiértékeljük, hogy mi az adott körülmények között a legjobb. Minden évben ezres nagyságrendű táblakísérletet végzünk, amiben benne van a fajta, a tápanyag, a növényvédő szer és a gépi megvalósítás sokszínűsége is. 

Voltak-e olyan bukkanók, amiken át kellett lendülnie a vállalatnak? 

Nem voltak ilyenek. A cégünknek az az ereje, hogy nem megéljük az eseményeket, hanem előre megírjuk azokat. Minden forgatókönyvre felkészülünk. Nem a kiugró, hirtelen, nagy eredményeket célozzuk meg, hanem a folyamatos fejlődést. Ezt lehet mindig egy kicsit jobbá tenni. 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Ismét a világ első száz legjobb márkája között a J... Idén is nyilvánosságra hozták a Best Global Brands nevű listát, amely minden évben a világ legjobb márkáit teszi rangsorba. A John Deere a tavalyihoz ...
John Deere 6125 M – egyértelműen előnyös A 6M sorozatú traktorokat úgy tervezte a John Deere, hogy előnyök sokaságát nyújtsa a gazdák számára a szántóföldeken és az addig vezető úton is. A me...
John Deere csodák a 40-es és 50-es évekből A John Deere már 1837 óta a világ traktorpiacának meghatározó gyártójának számít. Következzen egy képes összeállítás, melyben az 1940-es és az 1950-es...
Lábbelik az igazi John Deere rajongóknak A mezőgazdasági gépek szerelmeseinek is kedveskednek már a ruhagyártók. Pólók, sapkák, kabátok... mindegyikből gyártanak már adott márkajelzéssel ellá...
Melyek voltak az év traktorai az elmúlt 18 évben?... 18 éve hirdetik ki minden évben az Év traktora díj győztesét. Az elmúlt években vegyesen alakult a díjat megnyerő gyártók névsora, a John Deer-től a F...