Precíziós állattenyésztés: vízágyas matracokon pihenve készülnek az optimális tejtermelésre a kaposvári tehenek

Hamarosan extra kényelemben érezhetik magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol egy precíziós tejtermelő laboratóriumot építenek. A fejlesztés elkészültével a tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd. Az automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. Erre azért van szükség, mert az állatok akkor termelnek tejet, ha pihennek.

Dr. Húth Balázs, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője beszélt arról, hogy az állattartónak az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen, hiszen ekkor termeli a profitot a gazdaságnak. “Próbálunk a tejelő teheneknek olyan kényelmes környezetet teremteni, ahol a genetikai képességeiket maximálisan ki tudjuk használni. Vannak olyan tehenek, amelyek akár napi 70-80 liter tejet termelnek. Egyértelmű, hogy ezeknek az állatoknak már teljesen más a bioritmusuk, mint a 30-40 évvel ezelőtt élt, fele ennyi tejet termelő teheneknek. Ezzel pedig az alkalmazott technológiának is lépést kell tartania – közölte.

Megvalósul a precíziós állattenyésztés a kaposvári egyetem épülő tehenészetében is
Megvalósul a precíziós állattenyésztés a kaposvári egyetem épülő tehenészetében is

Egyre több helyen valósul meg a precíziós állattenyésztés

Az elmúlt években komoly innováció valósult meg az mezőgazdaságban, amely az állattenyésztést is érintette. Oktatási intézményként nagy felelősségünk van abban, hogy a leendő mérnököket megtanítsuk a legkorszerűbb technológiák használatára. Ehhez pedig tan- és kísérleti üzemre van szükség – mondta. Dr. Húth Balázs szerint a fejlesztések a robotika irányába mozdultak el, így jelenleg egy teljes mértékben robotizált tejtermelő laboratórium építése zajlik a Kaposvári Campuson. Az automatizált klímatechnológiával ellátott helyiség 64 férőhellyel rendelkezik majd, ahol a tehenek kényelmét a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások szolgálják. A már jelenleg is működő teljesítményvizsgáló objektumokban egyedi takarmányfogyasztást, takarmányhasznosítást, valamint teljesítményre vonatkozó méréseket is tudnak végezni a szakemberek – vélekedett a kutató.

Fejés a fejőrobotban
Fejés a fejőrobotban

A hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben a precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok – minimalizált humán befolyás mellett – stresszmentesen, kötött „munkarend” nélkül, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, genetikai képességük maximális kihasználtsága mellett. Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá. A fejőrobot a munka minden fázisát elvégzi, a tőgy előkészítését, a fejést, a fertőtlenítést – emberi beavatkozás nélkül. Egy robot 60-80 tehenet képes ellátni. A fejési intervallum a tehén saját biológiai ritmusához igazodik, így nem okoz stresszt az állatnak, aki jól érzi magát a fejőállásban – számolt be a különleges innovációról a SZIE munkatársa.

Jó minőségű élelmiszer

A projekt megvalósításának kulcsszerepe van élelmiszerbiztonsági szempontból is. Célunk, hogy minél jobb minőségű élelmiszerrel lássuk el a lakosságot, illetve az emberiséget. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást a minimálisra csökkentjük, és automatizáljuk az egyes munkafolyamatokat. Ezáltal precíziós jelleggel be tudunk avatkozni egy-egy termelési folyamatba, melynek segítségével elkerülhető a gyógyszeres kezelés vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Amennyiben kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmazunk a termelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak. Így ezek a precíziós technológiák élelmiszerbiztonsági szempontokat is szolgálnak – tájékoztat a Kaposvári Campus tanszékvezetője.

A takarmány automatikus feltolása és átmozgatása
A takarmány automatikus feltolása és átmozgatása

Erről szól az együttműködés

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusának kollégái a Fino-food Kft. munkatársaival közreműködve olyan egyedülálló, a piacon jelenleg nem forgalmazott tejtermékeket fejlesztenek, melyek bevezetése hozzájárul az egyes táplálkozással összefüggő civilizációs megbetegedések megelőzéséhez. A fejlesztés a „Robottechnikára alapozott, precíziós elven vezérelt élelmiszer alapanyag előállításra épülő, igazoltan egészségvédő hatású tejtermék variánsok kifejlesztése egyedi hatóanyag kombinációk és innovatív technológiák alkalmazásával” című, GINOP-2.2.1-18-2018-00003 azonosító számú projektben valósul meg.

A szerződött támogatás összege: 1 328 462 979 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 73.04 %

A projekt tartalmának bemutatása

A projekt célja a hazai agroökológiai adottságokra alapozott minőségi, nagy hozzáadott értékű, egészségvédő hatású tejtermékek integrált fejlesztése. A célok eléréséhez szükséges a precíziós tejtermelést (szarvasmarha-tenyésztést) támogató tenyésztéstechnológia kidolgozása és üzemi bevezetése. A projekt eredményeként a piacon nem megtalálható, vagy a hasonló termékeket több tekintetben is meghaladó biológiai értékű, a korszerű táplálkozás-tudományi trendekhez, illetve az egészségtudatos táplálkozásból fakadó igényekhez illeszkedő tejkészítményeket fejlesztünk ki és vezetünk be a piacra. A specifikus hatóanyag kombinációkat sokrétű tudományos kísérlet-sorozattal alakítjuk ki, és azok tényleges biológiai hasznosulását, illetve pozitív élettani hatását in vitro emésztési modellkísérletekkel és humánklinikai tesztekkel értékeljük a legígéretesebb termékváltozatok esetében.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Neveljen szarvasmarhát, termeljen tejet! Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holste...
Duplájára emelkedik a szarvasmarhát tartók és a te... Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak ...
Induló tanfolyamok a Szent István Egyetemen Több tanfolyam is indul a közeljövőben a gödöllői Szent István Egyetem szervezésében, melyekre már elindult a jelentkezés. Cikkünkben összeszedtük az ...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...