Pioneer® hibridrepcék minden technológiához

Az elmúlt években tapasztalható enyhébb telek miatt megváltozott körülmények új kihívások elé állítják a repcetermelőket. A Corteva Agriscience a folyamatosan változó elvárásokhoz alkalmazkodva, a Pioneer® repcehibridek megújuló választékát kínálja a gazdálkodók részére a 2020-as szezonban is. Ráadásul a széles genetikai alapokon nyugvó, innovatív nemesítésből származó Pioneer® vetőmagok mellett, a növényvédelmi megoldások kiegyensúlyozott technológiai ajánlatát kínálja a repce védelmére. Sólyom János, a Corteva Agriscience új vetőmag termékmenedzsere mutatta be a vállalat repce vetőmag ajánlatát.

Milyen állapotban vannak a repcetáblák az országban?

Bár korábban területi agronómusként jobbára csak Hajdú-Bihar megyében mozogtam, az új vetőmag menedzseri pozícióm miatt jelenleg sokfelé járok az országban, így van rálátásom a repce állapotára, legyen az kísérlet vagy nagyüzemi vetésterület. A jelentős csapadékhiány az őszi vetésű káposztarepcét is sújtja. Az áttelelt állományok gyakran alacsonyabbak a szokásosnál, mert lassabban indultak szárba. Ahol problémák léptek fel, a virágzás időszaka lerövidült. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, de mindenképpen valamiféle gondot jelez. Ugyanakkor a táblák állapota nem egységes. Békés megyében gyönyörű állományokat láttam, míg Miskolc környékén 30-40 cm-rel alacsonyabb a növény a szokásosnál.

Ennek tükrében hogyan alakul a gazdák hangulata?

A többség elégedett, mert abszolút mértékben is jó termést vár vagy pedig a körülményekhez képest elégedett. A gazdák kisebb része pesszimista ugyan, de a repcevetési kedv nem attól fog nagy mértékűen változni, hogy egy adott évben milyen az állomány.

Sólyom János, a Corteva Agriscience új vetőmag termékmenedzsere
Sólyom János, a Corteva Agriscience új vetőmag termékmenedzsere

Mi jellemzi a repcevetőmag-piacot általában?

A magyar gazdálkodók által alkalmazott vetésszerkezetében egyre stabilabb elemmé válik az őszi káposztarepce. 2013-2015 környékén 200 ezer hektár volt a hazai vetésterület, majd ez szép lassan emelkedni kezdett, és mostanra 300 ezer hektár könyékén stabilizálódott. Ha a gazda egy növénykultúra mellett dönt, akkor elsődlegesen a jövedelmezőséget veszi figyelembe, illetve azt, hogy hogyan tudja az adott növényt a vetésszerkezetbe illeszteni, valamint átgondolja, hogy van-e eszközparkja a műveléshez, és megfelelő szakismerete a termesztéshez. Mára a rutinos repcetermesztők mellé felzárkózott egy újonc réteg is, mert a repcemagnak biztos piaca van.

Magára a piacra több tényező van hatással. A tapasztaltabb repcetermesztők több szempontot figyelembe vesznek a vetőmag kiválasztásánál: a betegségek ellen mutatott rezisztenciát, illetve a vetőmag mellé nyújtott plusz szolgáltatásokat. A Corteva Agriscience egy problémára mindig komplex megoldást kínál, amelyben a fő cél a mezőgazdasági termelékenység javítása. Olyan válaszokat adunk a kihívásokra, amelyek hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodáshoz. Jelen ajánlatunknak három pillére van. Az egyik a genetikai alap. A termésstabilitást nyújtó Pioneer® vetőmagok biztos genetikai alapot nyújtanak a sikeres gazdálkodáshoz. A másik a csávázási technológia, amelyet a gazdálkodók egyre jobban figyelembe vesznek. A harmadik pedig a Corteva Agriscience növényvédőszer kínálata. A három elem együttes alkalmazásával komplett technológiát ajánlunk a repcetermesztő gazdáknak.

A gazdálkodói elvárásoknak hogyan tud megfelelni a Corteva Agriscience?

A Pioneer® hibridrepce ajánlatunk két fő csoportra osztható. Az egyik a hagyományos, magas növésű, a másik pedig a féltörpe Maximus® hibrid. Utóbbinak nagy hagyománya van a cégen belül, bevezetésükkor unikálisak voltak a magyar piacon. Ezek az őszi növekedési erély szempontjából lassú repcék, jellemzően tőlevélrózsás állapotban érkeznek a télbe, ezáltal stabilabbá teszik a télállóságot. Tavaszi újraindulásuk lassabb, és az alacsony növénymagasságnak köszönhetően még a betakarításuk is gyorsabb, hiszen kevesebb növénytömeget kell megmozgatni. Ide tartozik a Pioneer® portfólióból a PX113, a PX128, a PX131 és a PR44D06.

A Corteva Agriscience a Pioneer® repcehibridek megújuló választékát kínálja a 2020-as szezonban is
A Corteva Agriscience a Pioneer® repcehibridek megújuló választékát kínálja a 2020-as szezonban is

A magas repcehibridek átlagosan 30-40 cm-mel magasabbak. Gyorsabb növekedési erélyűek az ősz folyamán, illetve tavasszal is hamarabb indulnak szárba. A kínálatunkból ide sorolható a PT271, a PT275, a PT293 és a PT248.

A hagyományos, magas hibrideken belül rendelkezünk olyan repcékkel, amelyek a Clearfield®* technológia alkalmazására is lehetőséget teremtenek. Ezek a PT279CL és a PT200CL hibridjeink.

Mutasson be kettőt ezek közül részletesebben!

A PT271 – a Kleffmann kutatása szerint – a legnépszerűbb Pioneer® repce Magyarországon. Részben azért, mert az őszi fejlődése nagyon gyors és látványos, tehát erőteljes növekedésű repcéről van szó. A betegség ellenállósága is említésre méltó, mert Phoma Rlm 7 rezisztenciával rendelkezik és a tarlórépa sárgaság vírusának (TuYV) is ellenáll. A termőképessége pedig a legjobbak szintjén van.

A PT271 a legnépszerűbb Pioneer repce Magyarországon
A PT271 a legnépszerűbb Pioneer® repce Magyarországon

A másik egy féltörpe hibrid, a PX113. Termőképessége és termésstabilitása miatt vált közismertté Magyarországon. Erre a hibridre is az jellemző, mint a PT271-re, hogy Phoma Rlm 7 rezisztenciával rendelkezik és a tarlórépa sárgaság vírusának (TuYV) is ellenáll. Véleményem szerint a jó adaptációs képessége kiemeli a többi közül. Szinte bármilyen termesztési körülmények között megállja a helyét, bárhol az országban.

A PX113 a termőképessége és termésstabilitása miatt vált közismertté Magyarországon
A PX113 a termőképessége és termésstabilitása miatt vált közismertté Magyarországon

Mi a vállalat célja a csávázás alkalmazásával?

A jelenleg elérhető vezető megoldások kombinációját kínáljuk a termesztőknek, amellyel már a vetéssel kezdődően biztosíthatják, hogy erős és egyöntetű legyen a növényállomány. A csávázási technológiánknak 3 komponense van. Az első egy biológiai fungicid csávázószer, aminek segítségével megelőzhetjük a talajból fertőző csírakori kórokozók kártételét. A másik egy inszekticid, tehát rovarölő hatású csávázószer, a Lumiposa®, a korai kártevők ellen, mely jelentősen megkönnyíti az őszi növényvédelmi munkákat. A harmadik komponens pedig egy biológiai csávázószer, egy biostimulátor, a Lumibio Kelta, ami elősegíti a gyors, erőteljes kelést, és a biztonságos áttelelést. Ennek a három összetevőnek a közös alkalmazását nevezzük LumiGENTM csávázási technológiának.

Mit emelne ki a repce növényvédelmi technológiájából?

A repce növényvédelme összetett, több évszakon is átívelő feladat. Ennek megoldásához kínálunk olyan teljes technológiát, amely új, innovatív gyomirtó szer hatóanyagot és korábban már jól bevált egyéb termékeket egyaránt tartalmaz. Az őszi gyomirtásnál kiemelném a RunwayTM-t, a legújabb posztemergens herbicidünket BelkarTM-t, az egyszikűek ellen hatékony PerenalTM-t és a MetkonTM nevű regulátor hatású gombaölő szert.

Mik lesznek, Ön szerint, a repcetermesztés jövőbeni kihívásai?

Az első számú kihívás a rovarkártétel mérséklése lesz, mert az elmúlt években bizonyos csávázószereket meg kellett szüntetni, de a Lumiposa® kellően hatékony segítség. A későbbiekben a fiatalkori növényeket károsító rovarkártétel feladja majd a leckét mindenkinek. Erre kell nagyon jó megoldásokat nyújtani. Illetve a genetikai alapok kiválasztásánál a gazdálkodók és a nemesítők is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a megfelelő betegség ellenállóságú hibridek kiválasztására. Egyre enyhébbek a telek és olyan kórokozók is megjelennek, amik korábban nem voltak jellemzőek, például a szklerotínia, illetve a tarlórépa sárgaság vírus. Az ilyen körülmények között is termeszthető hibrideknek a jelentősége növekedni fog.

* a Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Optimum® AQUAmax® – szélsőséges időjárásra i... A világon mindenütt, de a Magyarországon talán még inkább az elérhető csapadék mennyiségének van a legnagyobb hatása a termés mennyiségére. Világszint...
Ebben nem fognak csalódni! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
Ez megtérülő befektetés! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
Válasszon elsőt! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
A megérdemelt főszerep A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...
Továbbra is töretlen a PR37N01 közkedveltsége! A nemzetközi szinten is kiemelkedő minőségű Pioneer hibridek itthon is kiváló teljesítményt nyújtanak. Évről-évre egyre több gazda használja megeléged...